Černý kafe

Černý kafe https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402470/bmid_cerny-kafe-nbr-402470.jpg 4 64 17

Zběsilá jízda po Route 66 ve stopách šíleného vraha. Červenec 1966, Narcissa, Oklahoma. Malý osamělý domek u legendární Route 66 se stane terčem šílence, který brutálně zavraždí těhotnou ženu a malou dívenku a nechává za sebou vážně zraněného Desmonda a jeho matku. Chlapec vyrůstá ve stínu této události, pronásledován výčitkami svědomí a postavou vraha, který unikl. Léto 2011. Desmond G. Blur se poté, co se stal novinářem a profesorem kriminologie, rozhodne opustit Chicago, aby se usadil v Arizoně. Stíny minulosti se ale znovu objeví, když mu cestu nečekaně zkříží Francouzka Lola Lombardová, jež hledá otce svých dvou dětí. Její manžel zmizel na Route 66 a zůstala po něm jediná stopa – zápisník, jenž by mohl vést k odhalení jednoho z nejhorších zločinců, jaké Amerika zná a který v létě roku 1966 projížděl městečkem Narcissa…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Motto
Originální název:

Black Coffee , 2013


více info...

Přidat komentář

iv.ča
08.04.2024 5 z 5

Tak tohle byla velká jízda! Četlo se to samo a utíkalo to. Skvěle napsaná kniha, hrozně mě to bavilo. Velká jízda po route 66.

AlenaF
24.03.2024 5 z 5

Bezvadné čtení. Napínavé, lehce rozvláčne, ale to k tomu patřilo. Doporučuji.


Parwana
09.10.2023 2 z 5

U této knihy jsem byla velmi šťatsná, když jsem ji konečně dočetla. Bylo to šíleně zdlouhavé, místy jsem se v tom ztrácela, až to vygradovalo ke konci, který měl jakž takž smysl. Kdyby se škrtlo cca 200 stran a zapracovalo se na svižnosti a tempu děje, mohlo to být mnohem lepší. Takto z toho bylo jen upocené čtení jako po horkém dni na route 66, kde děj ubíhá na začátku, pak na konci a mezi tím se nic neděje.

SilvieSisinka
19.04.2023 4 z 5

Celkem zdlouhavá kniha o sériovém vrahovy z legendární Route 66.

Yorika
17.01.2021 2 z 5

Do příběhu jsem se dlouho neuměla začíst. Krkolomný překlad, nesympatické postavy. Možná kdyby kniha byla tak o sto stránek kratší, příběh by vyzněl lépe. Často jen mlácení prázdné slámy. Ač podle anotace thriller, nebavilo mě to.

veronika4001
15.01.2021 3 z 5

Kniha se zpočátku nečetla moc valně, na překážku mi bylo plno zbytečných postav vsazených do děje, které v něm ani nenašly uplatnění. Na příběh vůbec nenavázaly a nijak se s nimi už nepracovalo, a to je nehorší - získat do příběhu osoby, dát jim jméno a nepracovat s nimi, když čtenář očekává, že s nimi naopak pracováno bude, že jim bude přidělena nějaká role, funkce, činnost, vztahy, nějaká individualita. Jakmile se v příběhu mihla nějaká osoba, už dostala jméno, z něhož ale nic nevzklíčilo a čtenář nevěděl, kam ho má zařadit, k jaké skupině lidí. Nakonec tyto osoby zůstaly samy bez dalšího provázání s textem. Příběh byl delší, což je v pořádku, protože tam bylo více děje, aktuálnosti případu, přistupovaly další a další osoby, další indicie při řešení a nakonec rozuzlení. Co se mi velmi líbilo, a to opravdu oceňuji, byly krátké kapitoly. Vcelku pěkné počtení, kdyby bylo ubráno na osobách, dala bych o hvězdičku více.

iiiccc
24.07.2020 2 z 5

Dobrý příběh je zasazen do velmi atraktivního prostředí a autorce se podařilo skvěle vykreslit atmosféru. Nostalgie z toho přímo teče. Jen kdyby to proběhlo maximálně na 200 stranách. Přišlo mi to roztahané, některé pasáže naprosto zbytečné a bohužel mě to velmi nudilo.

Daisuke
05.06.2020

Přečetl jsem sto padesát stran, pak jsem to kvůli pekelnému překladu vzdal. Tohle je bezpochyby ta nejhorší ukázka překladatelského řemesla, která se mi za poslední roky dostala do rukou. Knihu (která je jinak jen průměrný thriller) to totálně zabíjí, musím říci, že překladatelka by se měla stydět. Nedočetl jsem, tak nehodnotím - z přečtené třetiny kniha vypadala tak na tři z pěti, za ostudnou redakční práci bych s čistým svědomím udělil odpad, čili konečný výsledek by byl s přimhouřenýma očima za dvě hvězdy.

Deniska147
12.11.2019 5 z 5

Místy náročné, musela jsem některé pasáže číst na vícekrát. V celku ale neuvěřitelně detailně propracovaná kniha, popisy Matky silnic, 66, jsou tak realistické, že jsem chvílemi měla pocit, že je venku 40 stupňů, v dálce slyším chřestýše a právě přicházím k jednomu z opuštěných motorestů. Skvělá kniha. Snad se dočkáme přeložení volného pokračování.

ArwenAragorn
07.09.2019 5 z 5

"...Vraždí, jako by myl nádobí."
O knížku jsem měla zájem podle anotace a rozhodně jsem nebyla zklamaná.
Po letech neúspěšného pátrání policie, rozehrává partii se sériovým vrahem, operujícím podél 1700 km dlouhé Route 66, Desmond a Lola. Desmond přežil útok vraha na jeho rodinu v osmi letech a poznamenalo ho to na celý život. Lola pátrá po zmizelém manželovi, který se jí po 3 letech ozval a poslal jí deník. V něm jsou vraždy popsány do detailů, které mohl znát jen vrah.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Desmond čte deník vraha:
Opakovaně podstupovat takovou četbu bylo jako stoupat po žebříku s prasklými šprušlemi a snášet třísky na rukou.

Z deníku vraha:
Když mám v hlavě příliš hlasů, když se
navoskovaný ubrus promění v hustou mlhu,
když mě obsah skleničky vtáhne jako černá díra,
zakřičím na něj, zvednu se a řeknu mu s očima
upřenýma na praskliny na stropě: "Pojď si přised-
nout! Pojď si přisednout, Dobrý Bože!
Chci Ti vypít krev!"
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Autorka píše poutavě a udrží nás v napětí doslova do poslední věty. Moc se mi líbil její popis legendární Route 66.

Trustty
05.09.2019 5 z 5

Šla jsem si do knihkupectví koupit Dokonalou smrt. Hned vedle ležela tahle kniha s nádhernou obálkou. Knihu jsem vzala aniž bych si přečetla anotaci. Až doma jsem zjistila, že se jedná o thriller :))
Z mého pohledu se o klasický thriller nejedná. Každopádně je příběh hezky napsaný a dobře se čte. Barvité vykreslení legendární silnice Route 66 a okolní krajiny dává příběhu kouzlo.
Hledání seriového vraha v těchto končinách, tak dává knize jiskru.
Mě se kniha moc líbila. A ta obálka......hmmm :)))

Peršanka
30.06.2019 odpad!

To je děs! Myslím překlad Kristýny Dobiášové. Předchozího Chlapce s kamínky od S. Loubiere v překladu Dany Melanové jsem přečetla s nadšením a těšila se na další skvělý zážitek. No, nekonal se. Takže s lítostí a pohoršením odkládám.

ThomasRuhe
29.06.2019 3 z 5

Černý kafe je sice v žánru thrillerů, ale klasické napětí zde vlastně není. Zpočátku se děj rychle posouvá, od roku 1966 až 2010, jako seznámení s vraždami na route 66. Pak sled událostí spojí Desmonda a Lolu a ti společně začnou pátrání po sériovém vrahovi. Příběh obsahuje několik point, které mají svou důležitost. Když bych měl hodnotit, tak čistý thrillerový napínák to není, ale kniha je napsaná trochu zvláštním způsobem, který má originalitu. Za mne to určitě nebyla ztráta času. 70%.

Hella
12.05.2019 4 z 5

Pravda - nebylo to vůbec špatné, ale přece jen bych pár slabších momentů našla. Především jsem nepochopila, proč vrah diktoval svůj příběh dobrovolně do jakéhosi sešitu, když ho potom samosebou zuřivě sháněl zpět a zapisující osobu hodlal sprovodit ze světa?

Dela111
12.05.2019 4 z 5

Většina děje této knihy se odehrává na legendární americké silnici Route 66, zvané též Matka silnic, případně v jejím okolí. Dnes už jako mezistátní dálnice nefunguje, pouze určité její části jsou turistickou atrakcí. A právě to mě ke knize přitáhlo. Atmosféra muzeí, historických motelů, ale i opuštěných míst podél Route 66 je dobře zachycená.
Hlavní hrdinové pátrají po vrahovi, který se podél legendární Route 66 činí už desítky let, takže příběh obsahuje celkem dost informací, dat a postav a zpočátku působí složitě a zamotaně, ale to už je zvykem této autorky udělat na začátku knihu trochu nepřehlednou.
Černý kafe je nejen napínavá, ale i zajímavá jízda ;-).

V28
11.05.2019 5 z 5

Jak je napsáno v komentáři přede mnou, 500 stránek a nuda opravdu nehrozí. Sledovačka sériového vraha krok za krokem a kde jinde, než na té vůbec nejslavnější silnici USA. Route 66. Sériový vrah musí ty stovky mil zaprášených cest a zapomenutých měst opravdu milovat. Zároveň příběh člověka, kterého se vražedné události osobně dotkly a který se díky posedlosti případem stal slavným a nepřestává pátrat. Perfektně a čtivě napsaná knížka, román i thriller, který mi hodně připomínal Pravdu o případu Harryho Queberta od Joëla Dickera.

wendulka321
04.05.2019 5 z 5

Pátrání po vrahovi z Route 66, trošku jsem se bála že to bude nuda přece jen má ta knížka skoro pět set stran, ale musím říct že mě bavila, ani chvíli jsem se nenudila.

Štítky knihy

francouzská literatura thrillery napětí

Autorovy další knížky

Sophie Loubière
francouzská, 1966
2018  81%Chlapec s kamínky
2019  73%Černý kafe

Kniha Černý kafe je v

Právě čtených3x
Přečtených73x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených7x
Knihotéce86x
Chystám se číst65x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x