Černošský Pán Bůh a páni Izraeliti

Černošský Pán Bůh a páni Izraeliti https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462770/bmid_cernossky-pan-buh-a-pani-izraeliti-V8g-462770.jpg 4 43 12

Oblíbená humoristická kniha amerického autora je půvabným pohledem na biblické příběhy očima jednoduchého černošského věřícího. Napětí mezi klasickými příběhy a biblickými postavami na straně jedné a americké reálie na straně druhé nás odzbrojují svým nezaměnitelným humorem a neobyčejným kouzlem. Své kouzlo má i znamenitý překlad a kongeniální ilustrace.... celý text

Literatura světová Povídky Náboženství
Vydáno: , Artur
Originální název:

Ol’man Adam an’his Chillun , 1928


více info...

Přidat komentář

irskádívka
09.05.2023

Nejsem ateista a přesto nebo právě proto mě kniha pobavila hodně. Je satirická, trochu zkreslující, ale hodně lidská. Pro pobavení, proč ne?

Elea
12.02.2023 3 z 5

Nebylo to špatné, ale přece jen mi tento humor až tak moc nesedí.


Massek
14.12.2022 3 z 5

Well, tyhle převyprávěný poudačky ze Starýho zákona sou podaný tak podomácku a po sousedsku, aby tomu každej rozuměl, vo tom žádná. Ale lepší znalost předlohy by k tomu teda taky nebyla k zahození, to je faktum. Jinak je to všechno ólrajt.

hanak_v_exilu
15.11.2021 2 z 5

Nic pro mě, protože stylem humoru mě to úplně minulo. Autor se pokusil naroubovat biblické příběhy do "moderní doby", což vzhledem k době vydání znamená zasazení mezi dvě světové války. Část vtipů je absurdních, část se otírá o černošské stereotypy, část stojí na vytváření charakterů se sklonem k hysterii. Biblické poselství se v tom pochopitelně úplně utopilo. Kniha je sice paradoxně přijímaná ateisty, ale aby si ji čtenář mohl vychutnat, musi Bibli alespoň povrchně znát. V opačném případě si z ní moc nevezme. Jediný prvek který jsem na knize opravdu ocenil, byly ilustrace Heleny Zmatlíkové.

Kory98
21.01.2021 4 z 5

Samotný Pán Bůh je hlavním hrdinou humorného převyprávění starozákonních příběhů. Někdo možná namítne, jak si autor může dělat legraci z tak vážné věci jako je víra. Ale právě proto, že je to téma vážné je pro spoustu lidí méně pochopitelné i akceptovatelné. Naopak Bůh s lidskými vlastnostmi, dokonce i chybami přitahuje jako magnet a je pro mnoho lidí dokonce lépe "stravitelný". Autor svérázným způsobem přibližuje dějiny izraelského národa a věřím, že podané touto formou si je přečte daleko větší spektrum čtenářů, kteří by třeba po originále Starého zákona nesáhli. Mě osobně jako věřícího člověka kniha neuráží, naopak četla se mi velice dobře.

petr_
19.09.2020 5 z 5

Pro mě je kniha čtivá a zajímavá, ale prosím nebavte se o ní s věřícími lidmi, nepochopili by ji.

Péťa1950
12.05.2019 5 z 5

Čtu opakovaně, když potřebuji zlepšit náladu. Fimfárum působí také tak. Mám vydání z roku 1968 s ilustracemi Heleny Zmatlíkové, vtipně doplňují text. I vážné věci se dají brát s humorem. (nevím, jestli vydání z roku 2000 je také ilustrované)

jprst
30.04.2019 4 z 5

Jedna z knih, ke kterým se rád občas vracím zvláště při špatné náladě.

jaroiva
20.04.2019 4 z 5

Jak je možné, že je tu tak málo hodnocení a pochvalných komentářů?
Pobavila jsem se, doporučuji.

RenkaB
06.01.2019 4 z 5

Knihu jsem si poslechla jako audio. Krom jednoho příběhu jsem ve vyprávění poznala všechny. A místy jsem se srdečně zasmála, jak si s nimi autor vyhrál. Příběhy jsou volně převyprávěny velice originálním a svérázným způsobem, autor neváhal použít reálie ze současnosti. Kniha se mi líbila, možná o to více díky rétorovi, který se svého náročného úkolu zhostil s velikou úctou.

PWM
11.08.2018 3 z 5

Zábavné převyprávění klíčových událostí Starého Zákona překvapí neabrahámovským pojetím boha, který rozhodně není ani všemocný, ani vševědoucí a aby dosáhl svých cílů, může sice vůči světu činit zázraky, ale vůči lidem často jen hrát „tricky“. Kniha je napsaná jadrným „černošským“ nářečím, a přestože by jí bylo v některých kapitolách možné interpretovat jako „urážlivou“, je to přeci jen milé a vtipné vyprávění na jedno odpoledne.

LutherKing
07.04.2016 3 z 5

Celkem dobrá parodie na Biblické příběhy.