Černí myslivci

Černí myslivci https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21454/cerni-myslivci-21454.jpg 4 34 4

Kniha povídek (1908) inspirovaných drsnou, ale krásnou beskydskou přírodou obsahuje jedenáct příběhů o láskách, často až démonických milovníků, některých z členů myslivecké družiny církevního velmože Rudolfa. Žízni po smyslovém požitku podléhají nejen "černí myslivci", ale také ženy, vdané, svobodné i mladičké dívky, které se vášnivým přilnutím k plnosti smyslové lásky zachraňují před každodenní všedností života. Láska v těchto povídkách není však hodnotou, která by člověku přinášela štěstí, ale zákonitě končí rozčarováním, zklamáním i tragedií a vyznívá tu jako ničivá síla. (Z předmluvy)... celý text

Přidat komentář

Marekh
24.08.2020 4 z 5

Knihu jsem četl v minulosti, kniha se mi líbila. Jedná se o cyklus povídek o vášnivých láskách, lokalizovaných do valašských lesů. "Horské romány" - seskupeny okolo 12 pobočníků církevního knížete Rudolfa.

Micha-Él
25.07.2019 4 z 5

V podstatě se jedná o starší verzi červené knihovny, ale já jsem byla s povídkami naprosto spokojená. Horská krajina, černí myslivci a zamilované ženy, to je kombinace, kterou jsem si užívala. Svobodová je výborná vypravěčka, píše čtivě a povídky jsou víceméně takové jednohubky. Nenašla jsem snad žádnou, která by se mi vyloženě nelíbila, ale v paměti mi utkvěly O velké vášni, Sveřepá Meluzína a Nedotknutelná. :)


BiiZet
18.06.2015 3 z 5

Velmi zajímavá kniha :) překvapila! Vřele doporučuji :)

Izzy
05.08.2012 4 z 5

Příběhy se odehrávají v Beskydách, které si Růžena Svobodová zamilovala, a jsou navzájem spjaty postavou církevního knížete. S osobou knížete a jeho osudy se seznámíme v první povídce O knížeti. Jeho družinu tvoří 12 osobních myslivců a v povídkách se vždy s nějakým tímto myslivcem setkáme. Myslivci doprovází knížete při lovech nebo na cestách a přezdívá se jim „černí myslivci“.
Je zde hodně popisována a vykreslena příroda, je líčen její život a je ukázáno pouto člověka k ní. V díle je také patrná snaha o vytvoření příběhů v souladu s duchem a legendou kraje.
Muž (myslivec) miluje svobodu a horskou přírodu. Je obvykle svůdcem a nestará se, jaké budou důsledky toho, co činí. Muž je činitel aktivní, Svobodová se však zaobírá hlavně reakcemi žen. Svobodová se u některých hrdinek snaží o psychologickou studii, chce zachytit jejich vnitřní svět.