Černí lovci

Černí lovci https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144005/bmid_cerni-lovci-A4k-144005.jpg 3 12 5

Černí lovci, tak se říkalo mužům speciální jednotky SS, vytvořené na výslovnou žádost Heinricha Himmlera. Zvláštnímu poslání odpovídal i specifický nábor: dlouho se skládala výlučně ze zadržených osob, poslaných původně do vězení a pak do koncentračních táborů za přestupky související výhradně s lovem a myslivostí. Postupem času se členy jednotky stali i pachatelé jiných trestných činů. Jednotka pojmenovaná po svém veliteli Oscaru Dirlewangerovi brzy získala smutný primát - nejkrutější jednotka třetí říše, vytvořená mimo jiné pro boj proti partyzánům. Kdo byli muži v černých uniformách, kteří po sobě zanechali krvavou stopu v Haliči, na Ukrajině, v Polsku i na Slovensku? Autor přináší šokující svědectví o činech příslušníků této jednotky, kteří plenili, kradli, korumpovali, znásilňovali a s lidmi zacházeli tak krutě, až to připadá neuvěřitelné.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Les chasseurs noirs , 2006


více info...

Přidat komentář

Jochen77
21.08.2023 1 z 5

Tady velký pozor, nejde o klasickou biografii této jednotky. Autor si dost pohrává s psychologií, sociologií a co je hlavní, veškeré boje a taktiku těchto oddílů konfrontuje s myslivostí. Naháňka, šoulačka a další termíny jsou používány při vypalování vesnic v Bělorusku nebo vraždění během Varšavského povstání. Dost zvláštní publikace, vkládal jsem do ní větší naděje. Tohle bylo dost slabé.

Lothar.777
27.04.2021 3 z 5

Bohužel trochu zklamání. Je třeba uznat, že spousta informací asi nikde jinde úplně nezazní, ale není to úplně ono. Čekal jsem nějaké větší rozepisování těch akcí a tak celkově, bohužel nic moc. Ale hezky tam je napsáno, jak i v rámci SS měla tahle jednotka zajímavej status, za normálních okolností by je museli věšet po stromech.


minek
04.11.2017 3 z 5

Zajímavá kniha z pohledu informací o existenci této jednotky. Občas ale až moc podrobné informace o počtu příslušníků a dalších detailů, které vlastně s informační hodnotou knihy nijak nesouvisí.
O filosofování autora už tu bylo psáno.

zorz
16.06.2017 4 z 5

Dobrá kniha z hlediska chronologického popisu operační činnosti jednotky, oblastí působení, složení atd. Taky se něco dovíme o osobě samotného Oskara Dirlewangera a plusem je i obsáhlý poznámkový aparát. Trochu zbytečné a podivné mi přišly ty filozofující pasáže, což už tu bylo zmíněno.

dearkiki
28.12.2014 2 z 5

Vůbec mi nesedl styl, kterým je tahle knížka napsaná. Jen tak tak jsem ji dočetla. Bez nějakého úvodu a seznámení s okolnostmi a jmény nás začne bez varování zahrnovat místy, kde jednotka působila a počty jejích členů. Později, když už to začne být trochu zajímavé, zase se uchýlí k neustálému opakování těch samých situací a činů a celé je to završeno filozofováním autora o podobnostech boje s lovem ... Dávám dvě hvězdičky za těch několik zajímavých informací, které jsem se o jednotce Dirlewanger dozvěděla, ale celkem to považuji za ztrátu času.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) Waffen-SS speciální jednotky Třetí říše

Autorovy knížky

Christian Ingrao
francouzská, 1970
2009  57%Černí lovci

Kniha Černí lovci je v

Přečtených21x
Knihotéce10x
Chystám se číst4x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x