Na šachtě III

Na šachtě III https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134193/bmid_na-sachte-iii-7Uv-134193.jpg 3 1 2

Černé království série

< 2. díl

Půvdní román o třech dílech, díl třetí. Všichni podnikavý, vůdči lidé měli by číst tento strhující román. Dušan je muž práce, charakter pravý skvost, který se musí utkat s lidskou zlobou, neporozumění a špínou. Na něm se ukazuje jak vrtkavý je lidský dav, jak se lehce zbavuje svých vůdců a poráží své oblíbence. Od přírody je neštastný neboť nemohl nalézt ženu jenž by mu rozuměla, proto se usilovněji ponořuje do své práce a hledá v ní zapomnění.Ale jaké hořké zklamání mu připraví okolí! Děj románu je přímo nabit životními typy, at už je to genialní vynálezce, stravovaný vášní, či pustí demagogové, kteří si usmyslí zničit svého vůdce, či kapitalisté, kteří by chtěli dostat pod svojí kontrolu čistého závodního Dušana. Mistrovský kus tvorby Sokola- Tůmy, jedna z nejčtenějších prací a zase velké memento na cestu životem!... celý text

Přidat komentář

Aniki
10.10.2016

Děj popisující jednotlivé hornické profese, průběh těžby a události na šachtě je poutavý. Horší už je nudící část knihy zobrazující vztahové a milostné problémy jednotlivých postav. Některé postavy mají naprosto extrémní chování. Nejvíce je to patrné na postavě " šíleného" horníka Soukupa. Druhým extrémem je " svatý muž" závodní Dušan, na jehož sebevraždu se čeká druhou polovinu knihy. Důvod k sebevraždě mě naprosto vyrazil dech.

maryzka
02.01.2014 3 z 5

Kniha je druhý díl pokračování série ,, Černé království" ukazuje skutečný život obyčejných horníků( jejich povahu, osudy i závist mezi sebou), servilní úředníci(jejich honba za protekcí) i majitele dolu, který neváhá vnést rozkol ve svém podniku. Některé hrdinové mají zde uzavřeny svoje osudy( závodčí Dušan), některé pokračují v knize,, Závodní" ( Irena von Berghof). I když tady se neubráním oázce, zda v době Rakouska- Uherska bylo žalovatelné právo ,, Porušení slibu manželského.


Autorovy další knížky

František Sokol Tůma
česká, 1855 - 1925
1934  76%Na kresách I.
1935  80%V záři milionů
1948  35%Valašská světice I.
1929  20%Hyeny
1932  72%Celibát: Díl první

Kniha Na šachtě III je v

Přečtených3x
Knihotéce6x