Poslední hodiny

Poslední hodiny https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409101/bmid_posledni-hodiny-Bhc-409101.jpg 4 44 16

Černá smrt série

1. díl >

Červen 1348: Z přístavního města Melcombe v hrabství Dorseteshire se do Anglie začíná šířit mor. Lidé, kteří nejsou připraveni na prudkost nákazy a rychlost, se kterou se šíří, a umírají po tisících. Na panství Develish se lady Anne ujímá budoucnosti svých poddaných včetně dvou set nevolníků. Tato silná, soucitná a vynalézavá žena si vybírá za správce panství nemanželského syna a otroka Thaddeuse Thurkella. Společně se rozhodují, že nevolníky přestěhují za opevněné zdi a vyhlásí na celém Develishi karanténu. Náhlé zhroucení navyklého společenského řádu, kde nevolníci existují pouze proto, aby sloužili svým pánům, brzy přináší konflikty. Lidé, kteří neví, co se děje ve světě za zdmi, bojují sami se sebou, s Bohem a s děsivou nejistotou toho, co přinese budoucnost. Lidé lady Anne se bojí vyhladovění, ale z moru mají strach ještě větší. Kdo z nich bude mít dost odvahy na to, aby opustil bezpečí pevných zdí? A jaké bezpečí jim Develish nabídne, když strašlivá událost ohrozí samotné základy zavedených pořádků?... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

The Last Hours , 2017


více info...

Přidat komentář

Martianus
26.04.2023 2 z 5

Poněkud zdlouhavé a roztrpčovalo mě dost černobílé vylíčení odporných pánů (s jedinou výjimkou osvícené paní) a dobrosrdečných kmánů.

Atara16
03.03.2023 5 z 5

Pro mě fajn odechovka.


Danka22
15.03.2022 3 z 5

Chvíli mi trvalo než jsem se začetla. Nemohu si pomoci ale rozhodně nestačila ta dějová linka, která se odehrává kolem černé smrti. Ani zpestření kolem osudů hlavní postavy, i její líné dcery, je takové trpké. Přesto jsem ji dočetla. Znám lepší historické romány, ale tenhle bych zařadila do střední třídy. Neurazí, ani nenadchne.

knihovnička007
26.08.2020 2 z 5

Tak nějak nevím... pořád přemýšlím, co o knize vlastně napsat...
Historické knihy miluju a zde je navíc Černá smrt, takže dvě má oblíbená témata. Na začátku jsem byla nadšená, vydrželo mi to asi do třetiny knihy, ale pak... Kniha nějak začala ztrácet dech a tempo. Přestávalo mne bavit číst, kdo kam co položil atd. Takové nezáživné čtení.
Eleanor absolutní zlo, lady Anne absolutní dobro... člověk buď černý nebo bílý. Chtěla jsem přečíst víc informací o životě v této době s morem za zády. Zhruba ve 2/3 knihy mne čtení přestalo bavit úplně a musela jsem se do čtení nutit :( Mám z knihovny půjčený i druhý díl, ale nevím, zda ho začnu číst :(

orinka3
06.07.2020 4 z 5

Každopádně náramné čtení o středověké morové ráně. Děj se odehrává na panství Develish, poznáváme beznadějný život nevolníků pod knutou krutého a primitivního Richarda. Po svatbě s lady Anne ale dochází k postupnému zlepšování, ona umí diplomaticky prosazovat změny užitečné pro obě strany. Hlavní postavou románu je tedy lady Anne, její dcera Eleonora a nevolník Thaddeus se záhadným původem. Děj je poznamenaný prudkým vpádem černé smrti, proti které zdánlivě není pomoci. Osvícená lady Anne po manželově smrti na morovou nákazu přejímá vládu nad nevolníky a díky znalostem z kláštera je umí ochránit před nákazou. Naučí je hygieně a včas poučí o nutnosti karantény. Další události nabírají spád, ke starostem o zdraví se přidávají další. Krajem se potulují loupežné bandy, které mají spadeno na slabé nevolníky i jejich pány. Lady Anne se ukazuje jako velmi schopná manažerka a ve spolupráci s chytrými vůdci z řad nevolníků si umí poradit. Po incidentu v kostele, při kterém zemřel Jacob, jeho bratr Thaddeus shromažďuje všechny hochy, kteří v něm mohli účinkovat, a vydává se do kraje zjistit, jak to vypadá na jiných panstvích. Slibuje návrat do 14 dnů. Konec knihy vypadá na další díl. Eleonora je od začátku vykreslována jako sadistická bestie, hloupá po tatínkovi. Není to tak jednoduché. Ve své podstatě je obětí vlastní snížené inteligence v kombinaci se "špatnou" krví, nezdravým vztahem otce k ní a pocitem osamělosti. Dnes by se řeklo, že má poruchu osobnosti. Na začátku jsem měla velmi dobré mínění o Thadeussovi, jenže to, co předvádí v závěru knihy, tomu moc nerozumím a nesedí mi to k němu. Proč? Čte se to moc dobře a umím si představit, že by to mohl být i hezký film.

a.k
24.06.2020 5 z 5

Anglie, 14. století a nezadržitelné šíření morové nákazy z přístavního města. Lady Anne je rozhodnutá udělat vše, aby ochránila své panství Develish před černou smrtí a zavádí striktní pravidla pro všechny jeho obyvatele.
Historické dobrodružství se sympatickými postavami. I když děj nevyniká žádnými závratnými zvraty a strhujícím napětím, kniha se mi četla moc dobře a bavila mě. Taková pohodová oddechovka, ke které jsem se vždy ráda vracela.

Katka244
11.06.2020 4 z 5

Nejdříve jsem se nemohla začíst, ale pak už jsem četla každou volnou chvilku. Pro mě to bylo dpočinkové čtení, ale určitě bych v těch dobách nechtěla žít. Hygiena, cestování, otroctví....hrůza.
Už se těším na druhý díl.

_Janina_
21.03.2020 2 z 5

Námět byl dobrý, ale kniha rozvleklá, utahaná, chvílemi jsem měla pocit, že nám bude autorka popisovat i jak si hlavní postavy utíraly zadek. Do čtení jsem se nutila, zabralo mi 3x tolik času, než normálně, ale chtěla jsem vědět, jak to popadne. I to bylo takové nedotažené, ale autorka očividně bude psát (nebo již píše) pokračování. Snad by ani nemusela, tohle stačilo ažaž.

Ctenar1202
03.02.2020 2 z 5

Poslední hodiny ...kniha o moru v Anglii ve 14. století. Na knihu jsem se moc těšila a přišlo lehce zklamání. Nebyla špatná, to určitě ne, ale postavy byly takové....nedotažené, ploché. Historických knih z Anglie jsem četla mnoho a tato patří k těm slabším.

Lucka11
16.01.2020 5 z 5

Súhlasím s komentárom od Rodaw, ale mám pripomienku. Pre mňa osobne nebola kniha príliš rozvláčna, pomalá. Milujem autora Kena Folleta a ten píše skvelé knihy - jeho historické príbehy sú úžasné a obsiahle napr. Piliere Zeme majú cca 900 strán. Takže pre mňa osobne je toto najlepší historický román od ženskej autorky za veľmi dlhú dobu. Teším sa na ďalšie časti tejto série :-D

bookcase
06.12.2019 4 z 5

Skvělé téma, skvělá atmosféra, ale musím souhlasit s komentáři pode mnou. Zbytečně to autorka natáhla do série, stačil by svižnější samostatný román.

denisa7430
30.10.2019 4 z 5

Zajímavá kniha z období temných dějin Anglie.

LiKa00
24.09.2019 5 z 5

Nádherná kniha. Moc hezky se mi četla a po celou dobu mě hrozně bavila. Moc dobré čtení.

Zdenas5
24.08.2019 2 z 5

Kniha mě chytila od úplného začátku, stále jsem se těšila na dobu, kdy ji opět vezmu do ruky. Trvalo to však zhruba do poloviny knihy. Pak mi najednou připadalo, že se tam nic neděje, děj je rozvleklý, ztrácí napětí. Do čtení jsem se musela nutit. Přesto ji nemohu zcela odsoudit a pokračování si ráda přečtu.

Rodaw
07.06.2019 3 z 5

POSLEDNÍ HODINY
Moc jsem se těšila na historický román, který nás přenese do středověku a do doby, kdy se do Evropy rozšiřoval mor alias černá smrt, onemocnění, které zabilo velkou část evropského obyvatelstva. Napřed se mi knížka líbila moc, ale čím víc jsem se blížila konci, tím zklamanější jsem byla. I když slovo zklamaný asi není to nejlepší vyjádření. Zpracování po historické stránce se mi líbilo moc. Paní autorka perfektně přiblížila tehdejší dobu (např. i vztahy mezi nevolníky a těmi „výš“) a skvěle vykreslila atmosféru černé smrti (popisy surové, drsné, mrazivé). Ovšem osobně bych byla raději, kdyby tato knížka nebyla rozjezdem do série, ale jednalo by se o samostatný román – byl by akčnější a tak nějak „plnější“. Takto to na mě (místy) bylo pomalé – až rozvleklé. Každopádně atmosféra moru je tu skvělá, to se nedá knížce upřít – tíseň a i jistá forma strachu se na čtenáře určitě přenese.. Moc jsem se oblíbila postavu Thadeuse, dalo by se říci, že „na první pohled“ :) - bohužel ke konci knihy jsem názor na něho díky jistým faktům (názory na zvířata:D) musela přehodnotit. Paní autorka si (v mnoha věcech) nechává otevřené dveře do dalších dílů. Jak jsem psala – za mě by to fungovalo lépe jako samostatný román. Uvidíme, zda do dalšího dílu půjdu. Zatím neříkám ani ano, ani ne. :D Super zápletka byla i s Eleanor, to mi přišlo hodně originální a dobré, ale zase – v podstatě se to nevyřešilo a tím pádem se to „přeleje“ do dalšího dílu. Tuto knihu doporučuji všem, kteří mají rádi historické romány.
Více na mém YouTube :-).

akrim13
07.05.2019 5 z 5

Velmi hezká historická kniha,kruté 14.století,žádná romantika.Čte se dobře, zajímavé postavy.

Štítky knihy

Anglie mor 14. století historické romány

Autorovy další knížky

Minette Walters
anglická, 1949
2019  76%Poslední hodiny
2020  82%Nejtemnější půlnoc
1999  88%Sochařka
1997  68%Sklípek
2001  69%Tajemné záblesky

Kniha Poslední hodiny je v

Právě čtených1x
Přečtených55x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce74x
Chystám se číst83x
Chci si koupit12x