Černá sanitka: Znovu v akci

Černá sanitka: Znovu v akci https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455747/bmid_cerna-sanitka-znovu-v-akci-6CX-455747.jpg 4 28 6

Hoaxy, fámy, konspirace. Zaručené zprávy šířené po internetu. Děsivá varování kolující po sociálních sítích. Šokující i úsměvné historky, které se přihodily kamarádům vašich kamarádů… Témata? Koronavirus Covid-19. Mobilní sítě 5G. Modrá velryba. Muslimka a peněženka. Piraně na koupališti… Nová kniha z úspěšné knižní série Černá sanitka, která se v minulosti dočkala televizního, rozhlasového a divadelního zpracování, přináší komentovaný výběr 162 nejzajímavějších textů českého současného folkloru, které kolují ústním podáním i internetem. V dnešní době, kdy tradiční „městské legendy“ známé z prvních dílů Černé sanitky pomalu ustupují ze scény, se autor, etnolog a folklorista Petr Janeček, zaměřil i na nové, aktuální žánry. Kniha s odbornými komentáři proto představí také fenomén internetových hoaxů, fake news a konspiračních teorií, které se v posledních letech dočkaly nebývalé obliby.... celý text

Přidat komentář

Ronnie68
23.05.2023 4 z 5

Zajímavé příběhy...

Dandulka
20.12.2021 2 z 5

Na jedno přečtení to ušlo. Docela jsem se i u některých příběhů zasmála. Ale celkem nic moc. Je to škoda, očekávala jsem od autora poněkud něco jiného.


Edgar
02.08.2021 4 z 5

Rozhodně to bylo zajímavé čtení, ale měl jsem celou dobu pocit, že už to znám. A že jsem to četl, asi třikrát před tím. Trošku zamrzí nevyužitý potenciál u kapitoly Hoaxy a Fake news. Předpokládal jsem, že Černá sanitka by se měla v nové době zaobírat spíš internetem.

Hyaenodon
28.06.2021 4 z 5

Po Černé sanitce a jiných děsivých příbězích a po Pérákovi je tato knižka trošku slabší, ale pořád podle mého soudu dobrá.

fénix56
05.03.2021 4 z 5

Černou sanitku jsem si s chutí přečetla. Zavzpomínala jsem si na staré fámy a zjistila, jaké teď frčí. Někdy nad tím zůstává rozum stát, čemu všemu lidé věří. A díky internetu lavinovitě šíří dál.
Bohužel, lidé jsou nepoučitelní a nadšeně věří neuvěřitelným historkám, než aby zapojili vlastní rozum....

Berulidemknihy
01.03.2021 3 z 5

Chtěla jsem něco co by mě odreagovalo a na chvíli odvedlo od těžší četby. Musím přiznat, že jsem po této knize sahala s valnou dávkou nadšení, jelikož žiji v malém městě, které je plné fám a povidacek. Jako malá jsem jim věřila a bála se jako každé dítě.
První dvě kapitoly knihy byly opravdu povedené! Velmi se mi líbilo, jak autor hoax jako takový podává a vysvětluje, ale čím dál jsem četla, tím mé nadšení začalo upadat.
Děkuji však autorovi za příjemné ukázání fám trochu jinak než je ja yt a jiných platformách:)
Byl to nostalgický návrat do dětství, ke kterému se asi budu vracet, když si budu přát se zase bát:) Jinak mi kniha vlastně nic nepředává