Černá krev: příběh z 18. století

Černá krev: příběh z 18. století https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78208/cerna-krev-pribeh-z-stoleti-78208.jpg 3 21 6

Příběh se odehrává na sklonku 18. století za dob panování císaře Josefa II. v hontské župě (okolí Krupiny na Slovensku). Autor se nechal inspirovat skutečnou událostí, kdy bylo 132 cikánů obviněno z údajného kanibalismu a na základě tohoto obvinění popraveno. Na tomto reálném podkladu autor vyfabuloval románový příběh, který je mimo jiné paradoxním předvedením toho jak děsivé důsledky může mít i teoreticky dobře míněný pokrok, protlačovaný shora a špatně chápaný zdola.... celý text

Přidat komentář

soupik2012
17.01.2023 2 z 5

Příběh je o tom, jak zdánlivě nevinná lež může způsobit naprostou lidskou tragédii. Zajímavý námět na román, ale strašně špatně zpracovaný. Hlavní dějová linka není vůbec špatná a přestože není dějově nikterak bohatá, dá se říci že mě bavila. Bohužel to co tento román sráží do podprůměrnosti, jsou neustálé vedlejší odbočky, které nemají s hlavním dějem vůbec nic společného, jsou velmi zdlouhavé a málo kdy něčím zajímavé. Audiokniha je naproti tomu velmi vydařená a opravdu dobře ji načetl pan Václav Knop.

Gordonlord
13.07.2020 odpad!

Nedokážu uvěřit tomu, co jsem přečetl.

Ten námět vypadal opravdu skvěle. Chápu, že je to psané podle skutečné události a ty ve své podstatě nikdy nejsou tak zajímavé, vypointované a dobře vystavěné jako kvalitně vymyšlený příběh, ale tohle byl vážně otřes.

Ústřední dějová linka je vlastně šestákovým, laciným opisem událostí Kaplického "Kladiva na Čarodějnice". Bohužel je jí věnována asi tak pouze jedna desetina knihy a to ani nedostanete rozuzlení, pointu, či nějaký závěr. Celé je to prostě popsané jaksi "zvrchu" a styl vyprávění nemá šanci čtenáře vtáhnout do děje. A to se stále jedná o to nejzajímavější, co s v knize nachází.

Šanci dostat čtenáře do děje mohla mít příběhová linka romantického trojůhelníku hlavního hrdiny, jeho snoubenky Beáty a krásné cikánky. Žel - i tohle je taky tak neuvěřitelně neosobně a zkratkovitě popsáno, že mi bylo úplně jedno jak to dopadne.

No - a zbytek - který čítá asi tak osm desetin celé knihy, je prachsprostá vata, kdy se vedlejší postavy baví o politice, filosofii, umění, jsoucnu, bytí, nebytí a podobných blbostech, u kterých jsem si říkal, že je autor vážně idiot a nebo si ze mě dělá srandu. Protože napsat naschvál a vědomě takovouhle kopu nudných nesmyslů, na to je vážně potřeba prožít silnou mozkovou mrtvici a nebo se opravdu záměrně snažit ubít čtenáře nudou.

Ekvivalent senilního blábolení dědy Simpsona.

Byla to zajímavá látka. A je z ní špatná kniha.


Jaruš7
20.11.2018

Před pár lety jsem si na tento titul na MP3 troufla, ale s otřesem odložila.
Dnes možná Je to výzva, po Ch. Carterovi a jeho lekcích krutosti, otestovat svoji odolnost.
Vybráno z historických kronik, skutečnost, která držela v monarchii živly na uzdě.
Fotokopie trestů kolují v e-mailech.
Byly časy byly.

85098211
18.11.2018 5 z 5

(audiokniha)
Jedna z nejlepších audioknih, které jsem kdy poslouchala. Perfektně napsané s přesným popsáním situací a postav, poutavý a napínavý děj, který posluchače strhne. Příběh je po obsahové stránce tak trochu neobvyklý, ale o to víc zajímavý. Kromě toho bezvadně načtené. Knihu rozhodně doporučuji i ostatním! ;-)

Peleus
30.04.2017 4 z 5

Dle mého názoru neprávem opomíjený příběh.

Lehké mrazení nevzniká pouze kvůli představě, jak snadno se i nevinní dají semlít koly spravedlnosti, ale snad ještě víc z toho, jak lehce taková situace nastane. Stačí jeden správně šokující článek, absence touhy po ověření faktů a lehkovážné pokynutí ruky osoby ve vysoké funkci: "Vyřešte to!". Zbytek je otázkou mechanické aplikace postupů a pravidel.

Černá krev je sympaticky krátké dílo s několika neméně sympatickými, leč ve své podstatě povrchními postavami, jejichž počínání částečně chápete, i odsuzujete. Nevidím důvod nevyzkoušet, třeba v podobě audioknihy!

Eigis
27.04.2017 3 z 5

Námět je dobře zvolený, ale autor ho bohužel dost "zazdil". Postavy jsou nevýrazné. Děj často a zbytečně odbočuje k, pro příběh nepodstatným, událostem ze života některých postav. Hlavní dějová linie tak má v knize, už tak krátké, ještě menší prostor. Z příběhu, který mohl mít podobnou atmosféru jako Kladivo na čarodějnice tak vznikla celkem průměrná a nevýrazná záležitost.

Štítky knihy

18. století podle skutečných událostí

Autorovy další knížky

Alex Koenigsmark
česká, 1944 - 2013
2011  62%Černá krev: příběh z 18. století
1999  91%Jiřina Jirásková o sobě
1996  100%Lásky a nelásky aneb není tam nahoře ještě někdo jinej?
2007  60%Siromacha
2008  67%Jiřina Jirásková osobně

Kniha Černá krev: příběh z 18. století je v

Právě čtených1x
Přečtených34x
Knihotéce10x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x