Jiřina Jirásková osobně

Jiřina Jirásková osobně https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111553/jirina-jiraskova-osobne-111553.jpg 3 14 5

Vzpomínky herečky Jiřiny Jiráskové zaznamenal v knïze Jiřina Jirásková osobně Alex Koenigsmark. Tato herečka je od roku 1951 členkou pražského Divadla na Vinohradech. V letech 1990 až 2000 působila v tomto divadle jako ředitelka. Po mnohaleté nucené odmlce na jevišti a před kamerou v 70. letech se na filmové plátno vrátila rolí zdravotní sestry na venkovském obvodě ve filmu Karla Kachyni Sestřičky. O svém působení na divadelních prknech, na stříbrném plátně vypráví tak poutavě, že dramatik Koenigsmark měl co psát. V knize se mimo jiné vzpomíná na roli v Rodinných poutech, zahrála si i v Rafťácích, připomíná také její začátky ve filmu - debutovala v roce 1953 v Krejčovské povídce. Její "životní " roli, by se dalo říct, byla postava p. Hubičkové v trilogii Zdenka Trošky Slunce seno a ........ celý text

Přidat komentář

Lenka4
22.03.2020 2 z 5

Jiřina Jirásková byla mnohem lepší herečka než vypravěčka. Ani způsob vedení rozhovoru nepřispěl k usměrnění toku jejích myšlenek či přiblížení některých zásadních etap života.

1v8na
17.05.2017 2 z 5

Očekávala jsem klasickou životopisnou knihu, které mě baví. Tohle je formulováno spíše formou otázek a moc mne to nebavilo.
Na druhou stranu nelze říct, že by to bylo nezajímavé.


pavlinda
03.02.2014 4 z 5

Oproti jiným životopisným knihám dobře napsané.

Belatris
21.07.2013 3 z 5

Kniha vyhověla mým očekáváním. Člověk, který má Jiřinu Jiráskovou rád jako herečku, rozhodně nemůže litovat, pokud se mu tato kniha dostane do ruky. Hodně pomáhá, že se autor s JJ osobně zná (jsou navíc přátelé) a kniha tak nevznikala odtržená od svého objektu. Zpětně však srovnávám s knihou Vlasta Chramostová, která překonala zatím všechny životopisné a vzpomínkové knihy tohoto typu, takže hodnocení klesá do úrovně "Milé, ale zapomenutelné".
Nezapomenutelné vzpomínky jsou jen VCH a Ladislav Špaček (Deset let s Václavem Havlem).

Harry
22.08.2012 4 z 5

Toto zajímavé povídání je formulováno většinou ve formě otázek a odpovědí a herečka, dávající důraz na intelekt, hodnotí svůj život velice čtivým způsobem. Vzpomíná i na svého životního partnera Zdeňka Podskalského, na roky plné úspěchu a pak i na zákaz činnosti. Jiřina Jirásková je jednou z našich nejlepších hereček, která i dnes přes zdravotní problémy i pokročilý věk, se stále
objevuje v různých seriálech i filmech.

Kniha Jiřina Jirásková osobně je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce12x
Chystám se číst1x