Černá kniha komunismu 2.

Černá kniha komunismu 2. https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41767/bmid_cerna-kniha-komunismu-2-7ML-41767.jpg 4 17 4

Bestseller věnovaný komunismu, jeho historii a zločinům.

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Le Livre noire du Communisme , 1997


více info...

Přidat komentář

xulij01
12.05.2023 5 z 5

Druhý díl se zaměřuje na Čínu, Vietnam, Laos, Kambodžu, Severní Koreu, Nikaraguu, Peru, Etiopii, Angolu, Mosambik, Afghánistán. Podobně jako v prvním dílu jsou rozebírány zločiny komunismu a je i snaha vyčíslit nejen počet obětí na životech, ale i těch, kteří raději svoji vlast opustili (někde je vyčíslen i pokles porodnosti). Ne všude jsou známá přesnější čísla a nastupují spíše hrubé odhady. Čtení je to opravdu hodně zajímavé, kulturní revoluce v Číně, kdy mladí lidé (u některých by se dalo říci ještě děti) rozhodovali ve školách o životě profesorů, často docházelo k tomu, že je nakonec umučili. Neskutečné hrůzy odehrávající se v Kambodže, kdy byla vysídlena celá města a veškeré obyvatelstvo přesídleno, samozřejmě za stále probíhajících čistek. Tím, že se knížka věnuje celé řadě zemí nejde zase až do takových podrobností, ale rozhodně si čtenář může udělat představu o hrůzách, které komunismus pro dané země znamenal. Zároveň je tam i snaha porovnávat rozdíly v pojetí komunismu mezi jednotlivými zeměmi.

sika444
11.06.2020 5 z 5

Zde bych chtěl podtrhnout důležitost Černí knihy komunismu s jejím globálním záběrem. Komunismus není jen ruský bolševismus, ale i režimy v Asii a Africe. A také různé pseudokomunistické (maoistické či troskistické) teroristické režimy Latinské Ameriky. Je velmi důležité uvědomit si, jak se transformoval čínský komunismus, z něhož se stává model a vzor pro leckteré evropské i mimoevropské vůdce. Komunismus - jak plyne z knihy - nelze reformovat. Je to zlo a zlo, i když se naředí, zůstává zlem.


n.ezn.amy
15.10.2017 5 z 5

zrůdnosti komunismu by si měl přečíst každý pak by snad všechny komunistické strany mohly zmizet v propadlišti dějin

eraserhead
06.02.2011 4 z 5

Velmi slušně odvedená prácička o tom, co dokáže obsahově nedestruktivní myšlenka když se dostane k moci a začne popírat sebe samotnou.