Cena cti

Cena cti https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521551/bmid_cena-cti-yRv-521551.png 4 16 9

Indoamerická novinářka Smira se vrací do Indie, aby zde zpracovala reportáž, byť nerada: už dávno se svou rodinou opustila zemi a neměla v úmyslu se tam ještě někdy vrátit. Při sledování případu Míny - hinduistické ženy, kterou napadli členové její vlastní vesnice a rodiny kvůli tomu, že se provdala za muslima - se Smita setkává se společností, v níž má tradice větší váhu než vlastní srdce, a s příběhem, který hrozí odhalit bolestná tajemství Smitiny minulosti. Zatímco osud Míny visí na vlásku, Smita se snaží všemi možnými způsoby napravit situaci. Zároveň zjišťuje, že ji stále více přitahuje Móhan, Ind, kterého potkává při plnění svého úkolu. Dvojí milostný příběh Ceny cti je však stejně odlišný jako kultury samotné Míny a Smity. Tento něžný a sugestivní román Thrity Umrigar o lásce, naději, oddanosti rodině, zradě a oběti líčí příběh dvou odvážných žen, které se snaží zjistit, jak být věrné své vlasti a zároveň samy sobě.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ocelot
Originální název:

Honor , 2022


více info...

Přidat komentář

broskev28
dnes 4 z 5

Cena cti mě moc nelákala – četla jsem už několik knih z indického prostředí, Bůh maličkostí a Křehká rovnováha například, a přestože to byly výborné knížky, nečetly se mi vůbec snadno, a hlavně: po jejich přečtení jsem měla pocit, že si život je strašně nespravedlivý. Nevybereme si, kdy, kde a komu se narodíme, ale naše osudy jsou často zásadně ovlivněny právě touhle trojicí.
Podobně je tomu i v případě hrdinů knížky Cena cti. Tak nějak jsem nemohla uvěřit, že se tenhle příběh odehrál v 21.století; strašná představa, že se v takovém místě narodíte jako žena. Popis konfliktů mezi muslimy a hinduisty mi velmi připomínal situace Židů v předválečném Německu: naprosté pohrdání tvory, kteří jako by nepatřili do skupiny Homo sapiens, a to jen proto, že jedí hovězí?
Překlad i způsob vyprávění se dle mého povedly, ačkoli i já přiznávám, že téměř celou první polovinu knihy jsem čekala, kdy hlavní hrdinka konečně přestane klamat sama sebe a postaví se k situaci čelem. Jenže nedělá to tak - alespoň občas - každý z nás?

„Pokud za léta dráhy reportérky něco zjistila, tak to byly následující dvě věci: zaprvé je svět plný lidí, kteří jsou unášeni životem, vydaní napospas, bez zakotvení. A zadruhé nevinní vždycky platí za hříchy viníků.“

Ahmose
11.03.2024 3 z 5

Cena cti od Thrity Umrigar má na Goodreads veľmi vysoké hodnotenie a bola nominovaná na cenu Goodreads Choice Award v kategórií najlepšia fikcia za rok 2022. Čakal som príbeh plný emócií, vnútorných konfliktov a zobrazenie nálad v spoločnosti súčasnej Indie. Čo som v skutočnosti dostal? Veľká časť rozprávania je vystavaná tak, aby nám autorka ukázala, koľko si toho o problematike konfliktu medzi hinduistami a moslimami načítala. Aby nám ukázala ako tomu ona rozumie, aby nám ukázala, že jej názor je určite ten správny a čitateľovi nedala veľa priestoru na vytvorenie si vlastného. Samotná zápletka je priemerná, hlavná postava, Smita, je nesympatická, krátkozraká a strašne suchá. Pasáže písané z pohľadu Míny ma bavili. Prinášali do príbehu osvieženie a nádej, v podstate knihe zachránili hodnotenie. Kniha obsahuje aj niekoľko zaujímavých myšlienok a momentov, len by to chcelo ísť viac do hĺbky a lepšie prepracovaný dej. Na môj vkus dosť strohé a povrchné. Myslím si, že táto kniha by sa mohla páčiť fanúšikom knihy Ostrov stratených stromov.


Marekh
15.02.2024 5 z 5

Hlavní postavou je SMITA, která se vrací do Indie, aby zde natočila jednu reportáž. Reportáž se týká mladé ženy MÍNY (hinduistické ženy), která se provdala za muslima. Tento čin vyvolá u jejich bratrů a celé vesnice velké pobouření a dojde tam ke smutným událostem, o kterých se dočtete. SMITA se v Indii seznámí s jedním mladým mužem MÓHANEM, který ji doprovází na cestách. Smita skrývá tajemství, které bude v průběhu románu odhaleno.

V románu nalezneme také pohled MÍNY, což se mi líbilo.

Je to velice silný příběh, který mě chytil za srdce. Zpočátku měla kniha pomalý rozjezd, ale to mi vůbec nevadilo. Dozvěděl jsem se hodně informací o kultuře, zvycích a náboženství v Indii, což mi rozšířilo obzory. Myslím si, že kniha stojí za přečtení. Je to zase úplně jiná četba, než na jakou jsem zvyklý, ale autorka píše dobře. Zajímalo mě, jak to všechno skončí.

Kniha má pěkný přebal.

Veve721
07.12.2023 5 z 5

Cena cti je neskutečně emotivní příběh o síle lásky a cti, který vám dá nahlédnout do života v Indii. Nebude to však oslnivý Bollywood či moderní život v Mumbaji. Spolu s hlavní hrdinkou novinářkou Smitou se podíváme do chudých obydlí nižších kast, kde žena nemá absolutně žádná práva. Smita je na žádost kolegyně nucena napsat článek, do něhož se jí příliš nechce - o Míně, které bratři upálili manžela a zmrzačili jí obličej jako odplatu za nepovolený sňatek s muslimem. Sama Smita je původem Indka a na dětství v rodné zemi nemá pěkné vzpomínky.

Spolu s oběmi ženami čtenář poznává stinnou stránku kulturních rozdílů a radikálního náboženství, která nám Evropanům často zůstává skrytá. A stejně jako díla Ruty Sepetys, i toto by se mělo stát povinnou četbou pro všechny. Přísahám, že vám na konci ukápne i slzička. Obrovské doporučuju!

Mojepočteníčko
07.11.2023 5 z 5

,,Láska proti strachu.“

Smita se po mnoha letech vrací do Indie, aby dokončila reportáže své přítelkyně Shannon. Během plnění svého úkolu se setkává se sympatickým Móhanem, kterému později svěří jedno dávné rodinné tajemství.
Mína a Abdul jsou manželé. Náboženství, které vyznávají je sice rozdílné, ale rozhodně jim nepřekáží v tom, aby se hluboce milovali. Svým nejbližším jsou však trnem v oku a mladý pár je zakrátko brutálně napaden lidmi z Míniny vesnice.
A právě díky tomuto případu se cesty Smity a Míny nakonec protnou

Tohle je přesně TEN příběh, který vám před očima ubíhá jako voda. Chcete se zastavit, ale jeho děj vám to nedovolí. Přečtete ho jednou a víte, že se k němu v budoucnu chcete vrátit, i víte, že to občas bude bolet.

Cena cti je knihou, které uděluji pomyslných pět hvězdiček. Hluboce mne zasáhl a jen těžko jsem mohla uvěřit absurdnosti situací, jež se mi odehrávaly před očima.

Odmítala jsem si jakkoli připustit, že i v dnešní době může být rozdílnost kultur důvodem, proč je muž schopen surově ublížit ženě, která je prakticky jeho vlastní krví. Jeho rodinou. A to je jen zlomek toho všeho, o čem jsem četla.

Je to příběh o lásce, zradě, rozdílnosti kultur, silně zakořeněných tradicích, rodinném poutu i naději.

Doporučuji a věřím, že se vám bude moc líbit!

veronika0382
03.11.2023 5 z 5

Cena cti je velmi strhující román, každou stránku jsem doslova hltala a za hlavní hrdinky doslova dýchala. Plakala jsem s nimi, smála se a modlila se za Mínu. Román je hlavně o oddanosti, lásce, kulturních rozdílech, zradě, obětech a bolesti. Obrovské bolesti. Je to příběh o naději v lepší zítřky, ale také o tom, že musíme bojovat o svoje místo na zemi, stůj co stůj. Až do smrti. Více v mojí recenzi zde v záložkách - Veru, Knihy na cestách

bookcase
13.10.2023 5 z 5

Varování! Tato knížka láme srdce! Dostala mě, bylo mi u ní úzko a nechápala, co je ještě možné, že se někteří lidé chovají hůř než zvířata. Ta by to neudělala.

Akléda_
07.10.2023 3 z 5

Tenhle příběh měl rozhodně potenciál, já ale s jeho naplněním nějak nebyla spokojená. Řekla bych ale, že je to spíš chyba moje a ne knížky. I přes to, že byl příběh neskutečně poutavý, originální a dával mi možnost poznat novou zemi i z těch nejhorších možných stránek, mě to vůbec nebralo. Ke čtení jsem se musela skoro násilím dokopávat, neměla jsem problém knížku odložit a i přes to, že se dobře četla jsem příběh nijak neprožívala. Je hrozné to, co se v knize dělo, já se ale s postavami nedokázala sžít natolik, abych s nimi plně soucítila. Musím tedy přiznat, že zhruba ve dvou třetinách přišlo odhalení které mě fakt překvapilo a dalo celé knize zase úplně jiný rozměr, ale to nestačilo. Přišlo mi, že byl děj napsaný tak stroze a obyčejně, že to pak vyznělo jako by takový doopravdy i byl. Prostě mi přišlo, jak kdyby autorka vymyslela skvělý (v rámci možností) děj ale nedokázala ho poutavě napsat. Rozhodně tím nechci zlehčovat osudy hlavních hrdinek ani to co se děje v Indii, jen mě to prostě nevzalo. Jsem ale ráda, že se mi to autorka pokusila ukázat, líbilo se mi, jak spojila dvě hlavní hrdinky. Konec byl za mě docela rychlý, ale nevadilo mi to zase tolik. Za mě bohužel průměr.

_Brunetka_
01.10.2023 5 z 5

Tak tahle knížka mi roztříštila srdce na milion kousků, ale už se jí ho nepodařilo dát znovu dohromady. Buďme ale fér, je to asi nemožný úkol. Po přečtení Ceny cti se pro vás totiž změní řada věcí. Autorka má poutavý a příjemný styl psaní, který vám po chvilce nedovolí knížku skoro odložit. Kapitoly jsou tak akorát dlouhé, střídají se pohledy a věřte mi, že v tomhle případě vám nebude vadit ani er-forma. Jedná se o veskrze originální příběh, který má ty nejvyšší předpoklady vás na konci srazit do kolen. Mě moc bavil, cítila jsem se být jeho součástí a z mé hlavy neodcházel vůbec (ani ve chvílích nečtení). Vážně jsem ještě neměla tu čest číst něco podobného a navzdory tomu, že vím, že poměry v Indii nejsou úplně růžové, tohle mi vyrazilo dech i tak. Postavy jsou dokonale skutečné, s jejich charaktery si autorka vyhrála do těch nejmenších detailů a oni si v důsledku toho uloupili snad všechny sympatie, kterých jsem schopna. Největší náročnost tohoto příběhu však spočívá v emocích ty jsou zpracovány tak dobře, že se při čtení snad každý z nás bude cítit, jako by byl psychicky labilní, jak to s vámi zamává. Strach, bolest, smutek, radost, beznaděj, vztek, toho všeho se stanete oběťmi. Najdete tu toho spoustu zajímavého a důležitého motiv neskutečné lásky (i té mateřské), odvahy, naděje, kulturních rozdílů, zpracovávání minulosti, viny, nespravedlnosti, nepoměrů mezi pohlavími, a mě to dostalo. Po delší době jsem si vyznačovala i hezké myšlenky, kterých tu bylo víc než pár. Opravdové finále příběhu mě zdrtilo a konec mě pak dokázal ukonejšit jen lehce. Za mě tedy jasné doporučení, pokud se nebojíte knihy, která vám váš dosavadní svět převrátí vzhůru nohama.