Castaka / Metabaronovy zbraně

Castaka / Metabaronovy zbraně https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495804/bmid_zbrane-metabarona-qw4-495804.jpg 4 30 8

Kde se vlastně vzala kasta metabaronů a jak se dostali na planetu Marmola? Kde mají původ jejich nemilosrdné válečnické zvyky? Jak se poslední z metabaronů, bezejmenný, stal absolutním válečníkem a kde si opatřil svoje všemocné zbraně? Jodorowského sága ve své komplexnosti a košatosti vyvolává spousty podobných otázek. A mnoho z nich vám zodpoví společné vydání dalších dvou komiksů patřících do „Jodoverza“. Castaka je příběh o tom, jak žili předkové metabaronů na své domovské planetě Ahúru, jaké boje a oběti tam podstoupili a jak se v bolestech zrodil jejich bojový kodex bušitaka. Příběh Dayala, prapředka klanu, a jeho rodiny, kreslil na Jodorowského scénář vynikající španělský výtvarník Das Pastoras, který se českému čtenáři představuje poprvé. Metabaronovy zbraně odhalují pohnutky a osudy na druhém konci ságy, u posledního, bezejmenného metabarona. A pohnuté byly i osudy samotného komiksu: skvělý kanadský kreslíř Travis Charest stihl při své maniakální a pomalé metodě nakreslit jen jeho část a práci musel dokončit Zoran Janjetov, jehož působivou kresbu známe i z děl Technokněží a Před incalem. Vznikl tak nezvyklý útvar, který podivuhodně doplňuje pestrou mozaiku Jodoverza.... celý text

Přidat komentář

OldaB
30.03.2024

Příjemné počtení, ale na Metabarony už to samozřejmě nemá. První příběh rozhodně lepší.

Kapis
07.02.2024 4 z 5

Další dva dílky do světa vytvořeného Alechandrem, který nijak nevybočuje ve své brutálnosti, úchylnosti a velkofatalismu ze zavedených kolejí. I přesto se povedlo do díla dostat poctivou porci originálnosti, aspoň já tedy neměl pocit, že by se krušné příhody metabaronské famylyje nějak moc okatě opakovaly. Kresba standardně špičková. Až vyjde něco dalšího, tak to bez váhání kupuju.


thorir
21.11.2023 4 z 5

Dvě „komiksové povídky“ v jedné knize. Castaka se vrací do počátků linie Metabaronů, vypráví drsný příběh původu rodu, brutální příběh plný krve a násilí z válečnické společnosti. Osvětluje některé detaily Metabaronova rodu. Příběh je přímočarý, jednoduchý a vlastně již známý a sleduje osudy hrdinů až na důležitou planetu Marmola. Jak bývá v případě Metabarona obvyklé, cesta je to plná násilí a neustálého boje. Kresba, zejména charakterů, mi tentokrát moc nesedla, ale zřejmě to byl autorů záměr.

Druhá povídka je rozsahově kratší a poněkud divná. Jakkoliv se mi více líbila po vizuální stránce – je zde přirozenější a líbivější kresba – příběhově je neuchopitelná. Příběh je krátký a intenzivní, čtenář se setkává s bezejmenným Metabaronem, jehož cíl je vlastně nevím. Metabaron putuje vesmírem, sbírá zbraně, bojuje s nepřáteli, překonává sám sebe, jeho souputníky jsou věrná loď Korvína a robot Tonto. Vše směřuje k závěrečnému kataklyzmatu. Co dál? Vlastně nic, je to taková neuchopitelná komiksová jednohubka.

het2
25.06.2023 4 z 5

Kniha obsahuje dva příběhy rozvíjející původní Kastu Metabaronů.
První z nich - Castaka - je vlastně rozepsané "Tetování Castaků", které jsme si mohli přečíst už v Kastě, a pojednává o tom, jak se Castakové dostali na planetu Marmolea a jak přišli ke svému tetování. Na jednu stranu přidáva spoustu detailů, na druhou stranu to podstatné už bylo řečeno v "Tetování". Das Pastoras také není Juan Gimenéz, takže kresba Castaky se "Tetování" nevyrovná ani náhodou (což ovšem neznamená, že by nebyla dobrá). Co mne zaráželo a rušilo jsou odlišné názvy (nanotechnové vs. technotechnové a řada dalších), jelikož oba příběhy překládal Richard Podaný, asi tohle jde na vrub Jodorowskému, ale nějak nechápu důvod.
Příběh druhý, "Metabaronovy zbraně", je zhruba polovičního rozsahu, originální je, o tom žádná, bohužel je ale i dost těžko (po/u)chopitelný. Skoro se nelze ubránit pocitu, že ani sám Jodorowski netušil, co tím vlastně chce říct. Ale možná si to zaslouží ještě jedno přečtení. Uvidíme :) O příběh se tentokrát podělili dva kreslíři a ta Charestova část se mi líbila výrazně víc.
Hodnotí se mi to těžko, nebýt toho, že existuje "Tetování", váhal bych nad 4*, takhle je to jen za 3,5*

memphisz
07.08.2022 4 z 5

Další dva příběhy z Jodoverza o kastě Metabaronů. Opět dostáváme klasického Jodorowskyho - ezoterická přeměna jedince, vytvoření vyvoleného z žáru bitev a tajů mysticismu, pochybná eugenika, násilí a sex. Kresba je u obou příběhů znovu vynikající. Ucelenější byl příběh o kastě Castaků, který obsahoval všechny Jodorowskyho výše uvedené prvky. Druhý příběh - Metabaronovy zbraně - je dost zkratkovitý a působí spíše jako bonusová jednohubka než samostatné vyprávění.

GoodGames
01.08.2022 4 z 5

Síce sa nejedná o nič zásadné a kultovému dielu Kasta metabaronů sa to nevyrovná, ale pre fanúšikov tohto drsného sci-fi univerza to ponúka zaujímavé príbehové rozšírenie. Hlavne Castaka je poriadne brutálna a krvavá a má aj vydarenú kresbu v štýle legendárneho Juana Giméneza.

Norri
17.07.2022 4 z 5

Když tu knihu otevřete, tak to první, co vás ohromí, je kresba. Zvláště v první části, kterou je Castaka. Ta vypráví o historii klanu Castaků a o jejich příchodu na planetu Marmola. Fakticky jde o prequel ke Kastě Metabaronů. Jde o typické Jodovo vyprávění rodové historie, tak jak to umí jen on, se skoro všemi jeho libůstkami (na incest tentokrát nedošlo). Zdržel se však všech metafyzických výletů za hranice reality a tak je Castaka příjemná na čtení.

V druhé části knihy jsou Metabaronovy zbraně, což je taková sci-fi pohádka, ve které princ Metabaron musí splnit tři úkoly, aby byl nakonec odměněn. Dojde i na draky a kouzelný meč. Víc k tomu asi není co říct. Oproti Castakům je to slabší, ale není to dlouhé a pobaví to.

Fuckenbrau
04.07.2022 3 z 5

Musím dát za půl. A to z jednoho důvodu. Zatímco první příběh, Castaka, je takovej ten klasickej mix, který na od Jodorowského milujeme. Brutální sci-fi, kde není nouze o nekonvenční násilí, zohavovaní se, vraždění, sex, vynucenej sex, genocídování (nejen celejch planet), incest a tak dál. Zatímco Metabaronovy zbraně, druhý příběh, jsou (také autorův kalsickej mix) takové ty "ezopíčoviny a metapíčoviny" a ten děj je vlastně o ničem. Podtrženo tím, že Charest, ač je kresba samozřejmě luxus, to stejně za pět let nebyl schopnej dokreslit (já se fakt divím, že někdo s ním do toho jde, kolikátej comics už nedodělal?). I když Janjetov je dost důstojná náhrada.
A Des Pastoras, to je samozřejmě nádherná kresba. Ten se pro to kreslení masakrování žen a děti snad narodil.

Autorovy další knížky

Alejandro Jodorowsky
chilská, 1929
2014  91%Kasta metabaronů
2011  83%Incal
2013  85%Borgia
2015  88%Psychomagie
2018  75%Šílená ze Sacré-Coeur

Kniha Castaka / Metabaronovy zbraně je v

Přečtených43x
Doporučených2x
Knihotéce37x
Chystám se číst12x
Chci si koupit9x