Čarojas

Čarojas https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519309/bmid_carojas-64aee370cefa1.jpg 4 12 4

Knot žije odjakživa v sirotčinci babizny Mizerové a celé dny pracuje v sirkárně Čarojas. Sní o tom, že se mu odtamtud podaří uniknout. Jednoho dne na dvoře zahlédne, jak straka upustí na zem droboučký předmět. Když přijde blíž, zjistí, že je to miniaturní kolébka vyřezaná ze žaludu a v ní leží maličké miminko. Knot se o něj postará, nakrmí ho a přebalí. V noci si pro miminko přijdou jeho rodiče, kteří patří k národu Ďobků, maličkých ochránců lesa. Z vděčnosti Knotovi pomůžou uniknout z Čarojasu a vezmou ho k sobě domů. Osud ostatních sirotků ale Knotovi nedá spát a rozhodne se je vysvobodit. Netuší však, že bude čelit mnohem strašnějšímu nebezpečí, než je babizna Mizerová… Okouzlující dobrodružný příběh o naději, přátelství a rodinné soudržnosti v sobě nese i ekologické poselství.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo
Originální název:

Harklights , 2021


více info...

Přidat komentář

pajaroh
06.02.2024 4 z 5

Čarojas je dětská kniha obsahující jednoduchý příběh a občas trošku kostrbatý styl, ale to vůbec nevadí, protože poselství a zaměření na lásku k lesu, přírodě a zvířatům a nutnost je chránit a zachovat je to důležité. Jak já bych ráda stejně zatočila s harvestory a babiznami Mizerovými i jinými Mizery v mém okolí.

Varjohukka
02.02.2024 4 z 5

Místy drsný, ale kouzelný dobrodružný příběh s ekologickým podtextem a krásnými ilustracemi samotného autora. Začátek mi dost připomínal Olivera Twista a později mi na mysl vytanul jeden díl s Krtečkem (Krtek ve městě).


Kenan
14.11.2023 5 z 5

Knot uteče před babiznou Mizerovou, která se ke všem dětem chová krutě a nutí je pracovat v sirkárně Čarojas. V lese se seznamuje se skřítky - Ďobky, ochránci lesa. Nejen, že jej příjmou do rodiny a Knot tím získá pocit, který nikdy nepoznal, ale učí jej poznávat i les, jeho zvířecí obyvatele, stromy, rostliny, léčivé byliny. Knot ale nezapomíná na své kamarády z domova a vydává se zachránit les i děti.
Líbilo se mi, jak poznáváme les spolu s Knotem (ekologický podtext tohoto příběhu je jasný) a čím víc se kniha blíží k závěru, tím víc se stává napínavou až dramatickou, takže udržela mou pozornost až do konce. Dovedu si představit, že si hrdiny této knihy dětští čtenáři oblíbí tak, že neskončí u jednoho čtení.

LidkaDino
24.09.2023 5 z 5

Nádherná kniha s kouzelným dobrodružným příběhem o přírodě, rodině a přátelství. Doporučuji ji dětem i dospělým. Nedivím se, že kniha dostala tolik ocenění, daruji ji dál - své neteři.

Štítky knihy

ekologie příroda

Autorovy knížky

Tim Tilley
velšská
2023  73%Čarojas

Kniha Čarojas je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce18x
Chystám se číst38x
Chci si koupit13x