Captain America & Falcon: Mentabomba

Captain America & Falcon: Mentabomba https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347448/bmid_captain-america-falcon-mentabomba-UYR-347448.jpg 3 19 4

Píše se rok 1975. Spojené státy americké chystají oslavy dvoustého výročí vyhlášení nezávislosti, avšak skryté síly osnují jejich pád do naprostého chaosu - a svého područí. Captain America a Falcon zoufale hledají způsob, jak spiklence odhalit dřív, než se jim povede spustit zkázonosnou zbraň. Dokážou plán zhoubných fanatiků překazit, nebo Ameriku zaplaví vliv zákeřné mentabomby a navrátí ji do časů otrokářství?... celý text

Komiksy
Vydáno: , Hachette
Originální název:

Captain America and the Falcon: Madbomb , 1976


více info...

Přidat komentář

ludek.n
31.12.2023 4 z 5

O dvoustých narozeninách Spojených států Amerika zemře, pokud Captain America nezabrání spiklencům v odpálení mentabomby. Spojené státy v roce 1976 slaví své dvousté výročí a Marvel slaví návrat svého krále Jacka Kirbyho zpátky do svých řad. Ten se kromě mnoha jiných projektů ujímá i svého dítka, které vypiplal od kolébky až do zralého věku plného úspěchů - Captaina Ameriky. Načasování je dokonalé: dvousté výročí a dvousté číslo. Osm sešitů tvořících kompletní příběh Mentabomby nesvěřil Jack Kirby nikomu ze svých marvelovských kolegů. Sám se postaral o scénář, redakční práce, obálky i kresbu. A že se s tím nehodlá mazlit, je jasné už od prvních panelů. Žádné dlouhé úvody, seznamovací tanečky či řeči dokola kolem, Captain Amerika a jeho druh ve zbrani Falcon jdou hned zkraje rovnýma nohama, štítem a pěstmi přímo do akce. Ještě snad ani neoschla barva první stránky a oni se už musejí vypořádat s chaosem násilí, jež způsobila mentabomba. Jack Kirby je komiksový matador, a tak zkušeně řídí loďku peřejemi příběhu. Ví, kdy ji nechat řádit v peřejích a také kdy je čas zakormidlovat do tišiny. Kresba je dynamická a plná napětí. Uchvátí často zařazované jedno a dvojstránkové panely, jakož i detaily. (Menta)bomba na čtení i pokoukání.

trudoš
03.08.2020 2 z 5

Mentabomba je komiks napsaný a vydaný k dvoustému výročí vyhlášení nezávislosti USA a s tímhle je k tomu třeba přistupovat. Takže ta nacionalistická tónina je pochopitelná, ale stejnou měrou příšerná, přesně ten patos o tom, jak jsou Američané ti úplně nejvíc nejlepší, kterým na světě není rovno. A ty předkusy, jimiž Jack Kirby obdarovává většinu postav, tomu vážně moc nepřidávají, protože díky nim i ikoničtí hrdinové vypadají jako zdegenerovaní šílenci. Dějově je pak dobrodružství na hraně parodie, až člověk chvílemi získává dojem, že to snad ani sám autor nemyslel tak úplně vážně, ale psal podle zavedené představy toho, co je třeba v příběhu vyzdvihnout. Navíc je znát, že zápletka byla rozvržená jen šablonovitě, pročež je tu spousta naprosto zbytečných scének, potřebných jen k tomu, aby se vyplnila jednotlivá čísla. Nejlépe z toho vychází bodré hlášky, které - když budete ignorovat jejich vážnou tóninu - jsou v pravdě geniální. Jinak ale slabota, zdárně poplatná době svého vzniku.


martinstefko
12.07.2017 3 z 5

"Ultimátní komiksový komplet 116: Captain America a Falcon - Mentabomba" tak nevyznívá úplně špatně. Snaží se řešit složitější otázky, které v konečném důsledku jen naznačuje. Kirby si zase mohl pohrát se zajímavými designy, ale nakonec příběh nijak nepřekvapí a přinese jen očekávaný souboj dobra se zlem.

hroubek
26.06.2017 4 z 5

Čekal jsem nudu jakou byla Utajená říše, ale tohle je velmi svižný komiks. Jack Kirby je obrovská komiksová legenda a zde se můžete přesvědčit proč. Kirby si pro nás připravil zajímavý příběh, který rozšířil o myšlenkové pochody Captaina America a Falcona. Do toho zapojil do příběhu společenské problémy a tom co pro Ameriku znamenalo vytvoření si nezávislosti, zrušení otroctví atd. Kirby svůj příběh obohatil nádhernou kresbou, která je nejkrásnější dvojstránce a nebo na plné jedno stránce. Netvrdím, že příběh není lehce přestřelený, ale mě to bavilo číst. Takže za mě palec nahoru.

Autorovy další knížky

Jack Kirby
americká, 1917 - 1994
2015  83%Marvel: Počátky. 60. léta
2017  83%Thor
2018  86%Batman: Zkáza, jež postihla Gotham
2017  66%Scarlet Witch
2017  76%Nick Fury