Caligula

Caligula https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204047/bmid_caligula-p3W-204047.jpg 4 5 3

Život "blázna" Caliguly, římského císaře po Augustovi Tiberovi pro nás zůstává stále fascinující záhadou. Poodkrýt tajemství jeho života se snaží dvojice francouzských autorů, opírající se o historické prameny a skutečné události. Jejich vyprávění je plné děje, nečekaných obratů a postav, které obklopovaly vládce. Vystupuje zde Claudius, který se po Caligulovi proti své vůli sám stane císařem, Messalina, smilnice s čistým srdcem, Agrippina se svou touhou učinit malého Nerona císařem a mnoho dalších. Jako císař začíná Caligula vládnout ve svých třiadvaceti letech. Inteligentní, velmi kultivovaný a zároveň plný komplexů pro svůj fyzický vzhled má dvě vášně: divadlo a Drusillu, nejkrásnější z jeho tří sester. Nový císař nastupuje na trůn jako miláček občanů Říma i vojska. Po pěti letech diktátorské vlády, intrik a výstředností jeho život končí rukou těch, kteří ho měli ochraňovat.... celý text

Přidat komentář

Bolomsson
12.12.2018 5 z 5

Čtivý a velice věrohodně sepsaný román o životě Caliguly, který převzal vládu nad Římem po Tiberiovi. V počátcích vlády milovaný, později obávaný, až zcela nenáviděný vládce, který díky své šílené politice a eskalující brutalitě nakonec skončil v rukou spiklenců. A po jeho zavraždění si celý římský lid konečně mohl zhluboka oddychnout a začít znovu věřit v lepší zítřky.
Je to pojato opravdu záživně a troufám si říci, že obsahově je toto dílo sepsáno dokonce svižněji a lépe, než světově proslulejší kniha od Siegfrieda Obermeiera. Za mě veliká spokojenost a knihu jsem doslova zhltnul jako malinu.

Annkag
05.05.2018 3 z 5

Celkom ma to zaujalo i ked si o Caligulovi myslím svoje.Ale historia písaná formou románu ma bavila stále viac než holé fakta na hodinách dejepisu.


EvaU2
10.01.2018 5 z 5

Velmi dobrý román o životě císaře Caliguly. Bavil mě a celkem dobře seděl s historickými událostmi. Doporučuji :)

Štítky knihy

starověký Řím historické romány

Autoři knihy

Paul-Jean Franceschini
francouzská, 1933 - 2016
Pierre Lunel
francouzská, 1947