C.k.disident Karel Havlíček

C.k.disident Karel Havlíček https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66691/bmid_c-k-disident-karel-havlicek-eYi-66691.jpeg 4 8 3

Roku 1978 objevil Jiří Morava v Tyrolích, a to v Bolzanu, hlavním městě italské provincie Alto Adige, úplně neznámou úřední korespondenci o našem národním hrdinovi. Jaké překvapení, když již první fakta odporovala všemu, co se o jeho brixenském vyhnanství tradovalo. To přimělo Moravu nakonec k radikální revizi Havlíčkovských životopisů a dnes se dostává tato poutavá práce i do rukou našich čtenářů.... celý text

Přidat komentář

Cortegos
26.10.2020 4 z 5

Velice povedená biografie o člověku, který si zaslouží pozornost všech Čechů.
Myslím si však, že autor příliš straní Havlíčkovi a moc ho oslavuje (protivníci Borovského jsou vylíčeni hlavně negativně) a celkový obraz vyznívá dosti černobíle. Rovněž některé kapitoly řešící dopodrobna právní zápletky nebyly příliš zajímavé.
Přesto toto dílo řadím určitě k těm lepším historickým publikacím. Poslední třetina počínající odsunem Havlíčka se čte jedním dechem. Tragický konec všech členů rodiny je srdcervoucí. Určitě se někdy musím dostat k přečtení knihy o Zdence Havlíčkové od historičky Lenderové.

1amu
06.04.2018 4 z 5

Také díky panu J.Moravovi jsem navštívil krásné městečko Bressanone-Brixen v provincii Bolzano. Způsobila to útlá knížečka o onom C. a K. disidentovi Karlu Havlíčkovi Borovském.
Autor knihy, žijící dlouho v emigraci se do tohoto kraje vydal, aby bádal, jak to vůbec s "esem" české žurnalistiky bylo a došel k úplně jiným zjištěním, než těm, kterými nás krmil ješitný stařec, bohužel ministr školství a osvěty profesor Zdeněk Nejedlý v tehdejších osnovách pro výuku.
- C. a K. mocnářství mělo úplně jiný postoj k politickým odpůrcům, než o nějakou dobu později děsivé sovětské gulagy, tak věrně popsané Solženicynem,
- vynikající český novinář byl režimem sice respektován, ale v Čechách nebyl pohodlný- on totiž "zlobil" a musel být uklizen,
- uklizen byl po slavné cestě organizované komisařem Dederou do Brixenu,
- nějak nám soudruzi zatajili, že jeho počáteční pobyt tam, v luxusním hotelu Elefant, byl zpočátku pro KHB příjemným zjištěním. Uměl německy, snadno se domluvil s tamními lidmi a užíval si výhod toho, čemu se dříve říkalo I.cenová skupina.
- přijel tam - bohužel již nakažen manželkou zárodky tuberkulózy. Ironií osudu mu tamní pobyt zdravotně pomohl. Zdravý vzduch dělal své,
- to konstatovala i nemocná manželka, které režim povolil návštěvu manžela tam. Bohužel rozsah její nemoci byl v takovém stadiu, že svým pobytem a svou TBC manželovi ještě více uškodila .
Hotel Elefant se po čase stal pro KHB nepohodlným, byl rušný. Havlíček, a to za peníze C. a K. mocnářství si zřídil podnájem v krásném domečku mimo centrum. I v době mé návštěvy byl domeček opatřen 2 pamětními deskami,
- tamní policajty také (svým způsobem) štval a oni žádali Vídeň o ukončení jeho "dovolené". Leč nepochodili. Vídeň řekla rezolutně NEIN !
Samozřejmě že žil KHB v Brixenu občas i ve stresu. Byl společenský typ a opravdu mu tam chyběly hovory v hospůdkách s přáteli (stejného smýšlení). A to bylo tím hlavním, co mu nepřidávalo na psychickém stavu.
Po smrti KHB "vlastenci" , kteří na něj, když byl v Brixenu" zvysoka kašlali, spustili nechutnou kampaň, která se později dostala do školních osnov.
Můj hlavní dojem z knihy ? Být disidentem v mocnářství a byv vyslán (do vyhnanství) do krásného kraje nebylo vůbec špatné.


bookworm
29.03.2012 3 z 5

Nepochybne vynikajúca dizertácia, ale rozhodne nie populárne-naučná kniha pre radového čitateľa ako ja, s (pod)priemernými vedomosťami o českom národnom obrodení. Príliš mnoho detailov a dlhých dobových citátov priamo v texte, takmer žiadne vysvetlenie širších súvislostí ma donútili vzdať to ešte pred poloviciou a zamyslieť sa nad vhodnejším zdrojom o Havlíčkovi a jeho dobe.

Autorovy další knížky

Jiří Morava
česká, 1932 - 2012
1991  78%C.k.disident Karel Havlíček
1995  73%Někdejší Betty
1991  80%Pražský labužník
1998  80%Palacký: Čech, Rakušan, Evropan
1997  60%Havlíček v Brixenu

Kniha C.k.disident Karel Havlíček je v

Přečtených7x
Knihotéce6x
Chystám se číst2x