Bývalí lidé

Bývalí lidé https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203713/bmid_byvali-lide-5ph-203713.jpg 5 1 1

Druhý svazek spisů obsahuje povídky z let 1896-1905: "Konovalov", "Boles", "Zazubrina", "Trh v Goltvě", "Drzoun", "Manželé Orlovovi", "Bývalí lidé", "Malva", "Z nudy", "V stepi", "Prohnanec", "Přítelíčkové", "Kain a Art'om", "Kritika", "O čertovi", "Ještě o čertovi", "Dvacet šest a jedna", "O neklidné knize", "Červený Vaska", "Zpěv o ptáku Bouřliváku", "Lotři", "Člověk", "Vězení", "Vyprávění Filipa Vasiljeviče", "Děvčátko", "Karp Ivanovič Bukojemov". - Jako v předchozím svazku ("Bosáci" 1955) jsou i zde hrdiny povídek "bývalí lidé", svržení osudem na dno společnosti, přesto však bojující proti "pánům života" a usilující i v nejnepříznivějších existenčních podmínkách o zachování svobody a lidské důstojnosti. Hrdinským pathosem je naplněna lyrická poema "Člověk" a "Zpěv o ptáku Bouřliváku" - revolučně romantická díla, která vzbuzovala v ruských čtenářích radostnou víru v blízké vítězství revoluce.... celý text

Přidat komentář

sika444
09.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Komentuji jen povídky, které nejsou ve výborech Hořké povídky, Drsné lásky a Tulák a svět.
- Trh v Goltvě - velmi svěže, autenticky a se smyslem pro detail zde Gorkij vypisuje postřehy z trhu v malém ukrajinském městě.
- Bývalí lidé - epopej ztracených existencí, bezdomovců, kteří mají vlastní morálku, vlastní hodnoty, vlastní styl krutosti.
- Malva - antické drama nebývalé síly a působnosti. Mistrovsky vystavěná povídka o vztahu syna a otce k jedné ženě. Vedle toho v povídce vystupuje mefistofelovská postava Stěpana, poštívače a zlého člověka. Malva je jedna z nejlepších ženských postav světové literatury. Škoda, že tento skvost není součástí obvyklých výborů z Gorkého povídek.
- Prohnanec - dvojdílná povídka o vypočítavém člověku, který zneužívá dobroty a lidskosti druhých. Jak příznačné pro obě strany, zneužívané i zneužívajícího.
- Přítelíčkové - nesmírně smutná črta o umírání zlodějíčka a bezdomovce, který ještě na poslední chvíli nechce být zatížen krádeží koně.
- Kain a Arťom - spojení dvou lidí, kteří si nemohli být vzdálenější: malého, ustrašeného a neduživého Žida Kaina a silného, bezstarostného krasavce Arťoma. Žid pomůže silákovi v chvíli nejvyšší nouze a on jej pak za odměnu ochraňuje. Jenomže... Je to umělecká o myšlenková perla.
- Ještě o čertovi - skvělý nápad: čert vytáhne z Ivana Ivanoviče ctižádost, zlobu se zbabělostí, hněv s dalšími špatnostmi. Tím z něj vytáhl všechno podstatné. Zbyla jen slupka plná citoslovcí. Závěr? Čert praví: "Nejprve tu dokonalost trochu vysuším a pak do ní nasypu hrachu. Bude z ní naprosto originální řehtačka Satanovi pro zábavu..."
- Červený Vaska - portrét krutého vrátného z veřejného domu, do kterého se zamiluje nevěstka. Těžká psychologická sonda.
- Lotři - jak se z člověka stane vrah - a co to udělá s tím člověkem.
- Děvčátko - o jedenáctileté prostitutce. Něco šíleného.
- Karp Ivanovič Bukojemov - črta z vězení, kde trestanci vzpomínají na násilí, jež doprovázelo jejich život. Vždy to je jen jedna věta, ale na člověka padá úzkost. Bukojemov, starý trestanec, nemůže cítit lítost, protože nikomu na něm nezáleží. Silné.
Ostatní povídky nejsou takové skvosty. Člověk a Píseň o Bouřlivákovi vyčpěly. I tak se jedná o jeden z nejlepších povídkových souborů, co jsem kdy četl.