Býti Skotem

Býti Skotem https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28732/bmid_byti-skotem-AWk-28732.jpg 4 16 4

Kniha světoznámého herce sira Seana Conneryho není jen obyčejný životopis. Je to vyznání lásky ke Skotsku, především rodnému Edinburghu, a skotství jako takovému. Autor čtenáře provází skotskou historií, literaturou, legendami a strašidelnými historkami, architekturou, světem filmu a divadla i prostředím obyčejných dělníků z loděnic či dolů. Zamýšlí se nad přínosem Skotů světu počínaje různými technickými vynálezy přes skotské kolonisty v zámoří až po známé sportovce současnosti, i jejich současným postavením v rámci Velké Británie. Nevyhýbá se skotskému humoru, ani příslovečné lakotě. Raduje se nad architektonickými proměnami svého rodného města a s láskou popisuje díla mnoha uměleckých tvůrců, nešetří však kritikou nad byrokracií mnoha institucí a spolků, které místo, aby věci prospěly, často naopak škodí. Zmiňuje i vlastní přínos v mnoha aktivitách, kulturních, sportovních i humanitárních, ať už formou finančních příspěvků (nejčastěji honorářů z "bondovek"), nebo přímou spoluúčastí.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

Sean Connery Being a Scot , 2008


více info...

Přidat komentář

esma
12.02.2023 4 z 5

Po loňském pobytu ve Skotsku vyhledávám vše, čím se můžu vracet k osobním prožitkům z této krásné země, a tak mě potěšila i tato kniha se spoustou zajímavých příběhů ze skotské minulosti až po současnost. Knížka je velmi hutná, určitě k ní budu přistupovat takřka jako k encyklopedii, protože jsem to najednou nebyla schopna pobrat.
Některé příběhy byly nadmíru překvapivé, třeba jsem vůbec nevěděla, že Skotové měli podnikatelský záměr provozovat obchodní cesty přes Panamskou šíji, kde až 300 let poté byl vybudován Panamský průliv. Záměr to byl odvážný, bohužel dopadl pro Skoty tragicky.

andrii24
17.11.2020 4 z 5

Skotské kořeny. Světácké rodokmeny. Toho, který bodoval, ve svých dobách, nejen s číslem 007, mimo domov, ale i coby vyfešákovaný Jižan, zachraňující Marnie z hitchcockovských tenat. Neúplatný LEV, kterému turban, "sombréro" pouště nenadzved´ žádný americký VÍTR. Mariany, Audrey Hepburn, Robin. Úskočný loutkář údajné Bezcharakterní ženy, v hříšném negližé, Giny. Rek horkých chvilek, nejednou překonávající nejeden Pahorek. Tajuplný Shalako, házející oko po /pampe/lišce prérie. Se sluncem ve vlasech. Blond Brigitte Bardot. Šarmantní konání ŠAMANOVO.


REBELKAAAAAA
24.08.2017 4 z 5

Kniha je hezky napsaná, čte se poměrně rychle. Od historie, po život až do současnosti. Lidsky podaná a jsou zde zmíněné důležité postřehy ze života Seana a i jak se dopracoval tam kde je. Mě se kniha líbila, ačkoliv to není můj šálek kávy.

kilometr
22.08.2017 4 z 5

"Pojďme objevovat věci,o kterých nevědí ani místní," zaznělo od Seana ,"Musíme přijít s něčím svěžím,vizuálně vděčným a hlavně to musíme nějak zajímavě pojmout."80%.

Štítky knihy

Skotsko kultura herci

Autorovy knížky

Sean Connery
skotská, 1930 - 2020
2009  75%Býti Skotem

Kniha Býti Skotem je v

Právě čtených2x
Přečtených18x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst6x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x