Bureš

Bureš https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/364611/bmid_bures-jUF-364611.jpg 4 7 4

Volné pokračování thrilleru „Bez svědomí“ (2014) popisujícího staré zločiny vyšetřovatelů Grebeníčka s Ligulou, boj o peníze druhých, vraždy a násilnosti těch, kteří měli moc. Bezbřehý nezájem české justice a úporná snaha nepotrestat jejich zločiny z minulosti dohnala hrdiny knihy k zoufalému kroku. Zatímco tento kriminální příběh popisoval období mezi lety 1948–1998, volné pokračování v románu „BUREŠ“ se odehrává v letech 1989–2004. I v tomto příběhu se nacházejí počátky zla v komunistické minulosti. Autor popisuje strmý vzestup člověka, který v minulosti udával své spolupracovníky, aby si zajistil kariérní postup, a po roce 1989 se stal pomocí nečistých peněz miliardářem. Jakých? To se dočtete až v samotném závěru knihy. Měl zdánlivě všechno. Nestačily mu už jen peníze, chtěl moc, chtěl vládnout celé zemi. K tomuto cíli mu čistili cestu nájemní vrazi, zaprodaní novináři ho velebili a policisté a státní zástupci se snažili svést vinu za jeho zločiny na jednoho z hrdinů tohoto příběhu. Jak to nakonec dopadlo, nebudeme předem prozrazovat. Pro tuto knihu se těžko hledá zavedená škatulka, není to ani klasická detektivka, ani běžný román. Možná thriller na pozadí historických událostí? Jedná se o fiktivní příběh fiktivních postav – a pokud budou osoby zde vystupující někoho či něco připomínat, podobnost je čistě náhodná a nebyla záměrem autora. I když, ve světle nových informací, které se k nám postupně dostávají, se jeví příběh jednoho ze záporných hrdinů této knihy až hrozivě skutečný.... celý text

Přidat komentář

engelbert
16.10.2021 4 z 5

Nečekaně dobrý thriller z prostředí, které dobře známe. Hodně se mi líbily části, kde se popisovaly intriky uvnitř policejního sboru. Do knížky jsem vpadl a pustila mě až úplně na konci. Bohužel text, kromě napínavých situací a nebožtíků, oplývá též značným množstvím pravopisných chyb, překlepů a vypadených předložek a spojek. Dále mě trochu vadily všudypřítomné povzdechy nad zašlými časy, typu - to bylo ještě v době, kde se mohlo kouřit všude- jakoby páchnout ve veřejném prostoru bylo základním právem kuřáka. A celkovému dojmu také nepřidaly nepozornosti, kdy ve scéně u spalovaného tajného materiálu došlo k natažení samopalu, který už byl natažen a ještě z něj nevyšel výstřel.

Kačudovič
14.05.2021 4 z 5

Trošku mi (narozdíl od prvního dílu) dělalo problém se začíst, ale pak děj nabral obrátky a nastavené tempo vydrželo i přes značný počet stran, takže s tímto spokojenost a autorovi patří uznání.

Co na mě však působilo vyloženě rušivě - to je naprostá fušeřina v korektuře textu. Pokud najdete hrubku už v anotaci, je to prostě špatně. A v průběhu četby tomu bohužel nebylo jinak.

A jen taková drobnost na závěr - pokud se kniha odehrává v rozmezí 1989 - 2004, tak asi nebylo úplně možné si do navigace nastavit adresu Letiště Václava Havla. Rovněž aplikace Google Mapy byla spuštěna až o rok později.

Ale nechci tím nijak devalvovat kvalitu knihy, obsahově je na vysoké úrovni.


BartMichael
29.04.2020 4 z 5

Kniha mne bavila až do konce. Děj knihy mne nutil číst jí více v kuse, neustále jsem čekal, co se dál stane a byl jsem tak stále udržován v napětí. Jedna hvězdička mínus je za konec knihy. Zdálo se mi, jako by už autorovi docházel papír, a tak to bylo ke konci takové narychlo ušité. Celkově knihu hodnotím velmi dobře.

GuitarPhil
29.10.2018 5 z 5

Strhující čtení, děkuji tímto autorovi za velmi cennou knihu.