Bez svědomí

Bez svědomí https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244450/mid_bez-svedomi-244450.jpg 5 13 9

Kniha o odvaze a ostražitosti, detektivní román, jehož děj sahá od časů první republiky do současnosti. O tajemství, které se nesmí dostat do rukou mocným. O tom, jak krutou daň si může vybrat na těch, kteří je střeží… Zároveň hořké vyprávění, kam až může dojít někdo, kdo se dá do služeb komunistické moci. O krutosti, ziskuchtivosti, nenávisti a nelidském zacházení člověka s člověkem. O těch, kteří mučili politické vězně, avšak nebyli nikdy potrestáni… Potkáte zde prvorepublikového ministra Prokopa Drtinu. Ale také Aloise Grebeníčka, nechvalně známého komunistického vyšetřovatele. Nahlédnete do zákulisí StB a politických manipulací. Bude vás mrazit ze stálé temné kontroly nad lidskými životy. A dlouho, dlouho se nebude dnít…... celý text

Přidat komentář

engelbert
04.01.2022 5 z 5

Thriller z prostředí, které známe a máme zažrané pod kůží, je v tuzemsku vzácné zboží. Charaktery postav jsou uvěřitelné, jejich schopnosti už méně. Značně depresivní je přesah do současnosti. Opravdu je to tu vše tak prolezlé zkorumpovanými členy tokáňského klubu? Bohužel četbu ruší hojnost chyb při editaci textu, kdy při úpravě slovosledu nebylo vymazáno nadbytečné sloveso.

GuitarPhil
05.12.2021 5 z 5

Skvěle napsaný příběh, který vás chytne a nepustí, dokud nepřijde poslední stránka. Obdivuhodně zasazená fakta do autorského příběhu vás udržují v neustálém napětí. Hodně silné a mně osobně blízké téma = dávám plný počet, nemohu jinak. Jistě lze doporučit všem, kteří se aktivně zajímají o historii naší země.


Mynny
08.05.2020 4 z 5

Čtivá, ale rozporuplná kniha. 635 stránek zhltnete jako nic, literární styl se však bohužel nedá srovnat ani s českou špičkou žánru (např. Rychlopalbou), tím méně se světovou. Příběh je napínavý, ale neškodilo by mu "méně všeho":

1/ postav - v Martinových spolupracovnících a kamarádech jsem se ztrácel, Tůma i Palát byli taky úplně zbyteční, stejně jako jejich sekretářky a další policisté
2/ násilí - nemyslím mučení, na kterém příběh stojí, ale vražd je v knize opravdu hodně a ubírá to na věrohodnosti, každá další má menší dopad než ta předchozí
3/ zkratek - mnoho zásadních událostí včetně úmrtí je odbyto dvěma větami, některé časové skoky jsou dost náhlé a dlouhé.

Porevoluční část už je i přes další stupňování napětí nudná, s výjimkou úplného závěru nic nepřináší. Zamrzí také dost základní anachronismy (zmínky o Poučení z krizového vývoje v roce 69 nebo o perestrojce v 70. letech). Přesto se přikláním ke 4 hvězdičkám a můžu doporučit zájemcům o povrchní, ale působivý pohled na temnou minulost naší země.

BartMichael
29.04.2020 4 z 5

Kniha mne bavila až do konce. Děj knihy mne nutil číst jí více v kuse, neustále jsem čekal, co se dál stane a byl jsem tak stále udržován v napětí.

Anahk1
11.05.2018 5 z 5

Nooo tak z obsahu knihy mám velmi smíšené až smutné pocity.. jestli jsem někdy měla nějaké ideály o spravedlnosti, právu a demokracii, tak teď už je rozhodně nemám.. každopádně doporučuji!!! Všem.. zajímavé čtení..

Foks
04.04.2018 5 z 5

Velmi věrně popsané hrůzy totalitního Československa. Čest a nehynoucí sláva všem těm, kteří se neshrbili a pozvedli zbraň i za cenu nejvyšší. Krásně popsané, jak z největších zrůd, které vraždily a mučily, systém udělal nevinné mučedníky. A z hrdiny, který bránil svůj život a život svých blízkých, obyčejného vraha nevinných chudáčků příslušníků, otců od rodin, kterým šlo jen a jen o blaho našeho pokrokového socialistického zřízení. Případní čtenáři ať se nenechají již předem ovlivnit názory srovnáváním s D. Dánem. Tento román rozhodně není klasická detektivka. Dán je špička v detektivce, Cerman v politickém thrilleru.

dani.kral
22.04.2016

Asi se mi dostala do ruky opravená kniha, nebo jiné vydání. V každém případě ale souhlasím, že se jedná o mimořádně dobře napsanou knihu plnou napětí s neotřelým námětem, kterou jsem přečetl jedním dechem. Ve srovnání se slavným Dominikem Dánem je mnohem lépe psaná, včetně propracovaných hlavních postav, včetně konečné zápletky. Asi tak bych si představoval vyrovnání s minulostí. Určitě by stála za větší pozornost kritiků. Nečetl jsem s výjimkou těch amatérských ani jednu. Snad tomu napomohlo, že se v ní mnozí lidé mohli celkem snadno poznat.

Pejsek007
03.09.2015 4 z 5

Zajímavé a hodně mrazivé čtení, především o nekonečném rozhodujícím vlivu opravdu zvrácených a zlých lidí i přes změny společenských poměrů. Tajemný autor z ještě tajemnějšího nakladatelství do děje vložil poměrně dost mystiky, naštěstí ale reálie převažují. Poměrně dost mi to připomínalo díla Františka Niedla, konkrétně sérii o Pavlu Venclovi. Pro knihu je však velkým mínusem obrovské množství chyb, třeba i ve jménech hlavních hrdinů, překlepů a někdy i na sebe navazujících silných nelogičností a špatné časové posloupnosti. Je to škoda, protože knížka mne hodně bavila, ale opravdu tak redakčně odfláknutou knihu jsem ještě nečetl.

kareljahn
12.06.2015 5 z 5

Nejsem profesionál a napsat dobrou recenzi není lehké, nejen proto, že kniha je nabitá dějem. Jedná se o dobře napsanou detektivku s prvky thrilleru. Popisuje život dvou generací rodiny Franců od roku 1938 po rok 2000. Boj otce proti fašistům, válka, znárodnění rodinného majetku po čtyřicátém osmém a umučení komunistickými vyšetřovateli Aloisem Grebeníčkem a Karlem Ligulou StB v Uherském Brodě. Syn Martin se snaží proplout socialismem a později i normalizací a celou dobu pátrá po vrazích otce, aby je postavil před soud. Po roce 89, ale to už nebudu prozrazovat, abych případným čtenářům nekazil zážitek. Má sice 600 stran, ale přečtete ji za den. Román je až drsně pravdivý a určitě vás pobaví. Jen je obtížné ho sehnat. Asi ho pan poslanec Grebeníček celý vykoupil ve snaze chránit nedobrou minulost jeho otce a zvěrstva, která rozpoutala jeho rodná strana po roce 1948..

Štítky knihy

detektivní a krimi romány česká literatura politické romány

Autorovy další knížky

2014  94%Bez svědomí
2017  80%Bureš