Budu zářit

Budu zářit https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116921/budu-zarit-116921.jpg 3 27 4

Dvě pozoruhodné psychologické novely spojuje postava hlavní hrdinky a téma ženské homosexuality. V první novele se hrdinka Ida se svým manželem a dcerou přistěhuje do nového bytu. Vnímáme ji očima sousedky Darji, kterou Ida přitahuje. Mezi oběma ženami vznikne přátelství, v němž Ida nachází útočiště před svým násilnickým, ale přesto stále milovaným manželem. Situace se mění až po jeho náhlé smrti. Druhý příběh představuje Idu po několika letech, osamělou a bez chuti do života, kdy se ujme dívky, která opustila svůj domov. I tentokrát si dvě ženy pomohou vzájemně, vyřeší dokonce i Idinu touhu po dítěti. Autorka čtenáře přesvědčivě provádí citovým životem lesbicky orientovaných žen, který se vyznačuje zvláštní křehkou nejistotou. Pohybuje se výhradně v citové rovině, erotickou stránku vztahů svých hrdinek jen cudně naznačuje a k mužským postavám má vztah respektující lhostejnosti - nezná jejich svět a nesoudí jej. S psychologickou propracovaností hlavních postav kontrastuje ledabylost, až nevěrohodnost obou dramatických rozuzlení, jako by šlo spíše o přání či představu hrdinky než o součást děje. ... celý text

Přidat komentář

Vlak0078
02.11.2020 4 z 5

(SPOILER) Ještě, že jsem si ji nakonec půjčila. Kniha si mě omotala kolem prstu, jednoduše srozumitelně napsaná bez zbytečného okecávání. Ale hlavní zápletka mě nepotěšila, úmrtí jedné z hlavních postav, bez už mě kniha tolik nebavila. Tato česká autorka mě mile překvapila, není to typický zamilovaný příběh stejného pohlaví.

MacinkaCz
03.05.2020 3 z 5

Mě se příběh moc líbil, ačkoliv se to nečetlo úplně nejlíp.


dark.ma93
01.07.2014 4 z 5

Téma je to pěkné, nebojí se dotýkat citlivých věcí. Souhlasím, že styl psaní by mohl být lepší a víc propracované pasáže, víc pocitů hrdinek do toho vepsat. Naopak manželství Idy je popisováno až moc. Konec nevím, co k němu říct. Přijde mi, že kniha je snad nedopsaná, najednou byl v ději konec. Jinak však 4 hvězdy za téma a reálný odraz života gueer. Víc knih od autorky!

Sailorette
17.04.2014

Nápad a téma jsou dobré, ale kniha není napsána moc čtivě, většina zásadních situací není uvěřitelná, hlavní postavy jsou značně nesympatické a neřekla bych, že to byl záměr. Konec je takový zrychlený a divný, nemám z té knihy dobrý pocit.

Štítky knihy

lesby, lesbismus

Autorovy další knížky

Edita Svatošová
česká, 1987
2009  59%Budu zářit
2017  72%Co děláš, seš normální?

Kniha Budu zářit je v

Přečtených40x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x