Budiž žena!

Budiž žena! https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61036/bmid_budiz-zena-6y9-61036.jpeg 4 9 1

Rekapitulace historického vývoje úlohy ženy v lidské společnosti. Deset duchaplných, často kousavě ironických a rozhořčených zamyšlení, které autorce, ovšem i mnoha ženám daleko za hranicemi rodné Francie pomohly změnit sebe samu – v bytost, jež si uvědomuje vlastní hodnotu a dokáže ji prosadit.

Literatura světová Fejetony, eseje Sociologie, společnost
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Ainsi soit-elle , 1975


více info...

Přidat komentář

Elsinor024
04.01.2018 5 z 5

Tohle je, myslím, jedna z nejvíce nedoceněných knih. Benoite Groult loni zemřela v úctyhodném věku 96 let. V polovině 70. let si dala tu práci a ukázala nám, jak propastně rozdílný přístup k mužům a ženám se táhne celou historií lidstva jako pověstná červená nit.
Určitě stojí za to se seznámit s neotřelými názory Balzaka, který varuje muže: "Nechat ženu číst knihy...znamená naučit ji, jak se obejde bez vás," Napoleona, občanský zákoník, článek 1124: "Osobami bez právních nároků jsou nezletilí, vdané ženy, zločinci a debilové," Freuda: "Touha po úspěchu je u ženy neurózou, výsledkem kastračního komlexu, jehož se nezbaví jinak než naprostým přijetím svého pasivního osudu," J. J. Rousseaua: "Žena je zrozena, aby se podřizovala muži a snášela jeho nespravedlnost." A jsou desítky dalších významných mužů své doby s originálními názory na druhou (a podle nich samozřejmě tu horší) polovinu lidstva.
Při všech absurdnostech co líčí (například boj japonských žen v roce 1920, aby měly právo odmítnout vzít si syfilitika a mnoho, mnoho, podobných hrůz), si zachovala nadhled, smysl pro humor i ironii, lehký a svěží vypravěčský jazyk a nikde ani náznakem nepadne nějaké slovo o nenávisti k mužům. Ono také pokud mrknete na wiki, najdete spoustu odkazů na misogyny. Najít misandričky je mnohem těžší, ne-li nemožné.
Máme prostě muže rády, co s tím naděláme:) Četla jsem knihu dvakrát a určitě ne naposledy.