Buddha

Buddha https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138102/bmid_buddha-6vy-138102.jpg 4 12 5

Originální portrét Buddhy od světoznámé autorky vychází v nakladatelství Barrister & Principal již ve druhém vydání (v originále vyšel v prestižní edici Penguin Lives). Autorka se zabývá jak archetypální náboženskou ikonou, tak Buddhou jako člověkem. Popisuje Buddhovy osudy od chvíle, kdy jako Siddhata Gótama opouští svoji ženu, malého synka a pohodlný život ve význačném společenském postavení, aby se vydal na cestu namáhavého hledání duchovního probuzení. Ve srozumitelné a přesvědčivé próze Armstrongová oživuje Buddhovo hledání od jeho odmítnutí privilegovaného života po objevení pravdy, o níž byl přesvědčený, že naprosto promění lidské bytosti a umožní jim žít v míru uprostřed utrpení světa. Autorka se v knize soustřeďuje také na dobovou kulturu a zamýšlí se nad Buddhovou rolí v duchovních dějinách lidstva a nad zvláštním významem jeho myšlenek pro naši společnost, která nyní prochází krizí víry.... celý text

Přidat komentář

SilviaKovacikov
23.04.2018 5 z 5

Veľmi pútavá kniha, písaná jasne a zrozumiteľne, čitateľ sa oboznámi so životom Buddhy tak, ako ho autorka interpretovala na základe získaných informácii. Stálo to istotne veľa námahy, dať dohromady všetky udalosti z čo možno najdôveryhodnejších zdrojov.

Eldar80
15.03.2017 4 z 5

Kvůli anotaci jsem si myslel, že tento životopis Budhy bude zpracovaný beletristickou formou. Předpokládal jsem, že půjde o příběh zpracovaný podle dnešních historických poznatků. Jedná se však o obyčejné převyprávění a okomentování Budhova života podle budhistických súter.
Bohužel na můj vkus obsahuje kniha spoustu přešlapů. Tím prvním je zavádějící obálka u vydání z roku 2012. V někom by totiž mohla evokovat představu, že se jedná o knihu napsanou z pohledu tibetského budhismu, tedy buď mahajány nebo vadžrajány. Jenže thangky tohoto stylu se myslím objevují až v 11. století, kdežto kniha vychází především z původních theravádových textů v páli. To je další zbytečný přešlap. Ikdyž se prakticky všude používají pojmy v sanskrtu, tak autorka tvrdošíjně používá pojmy v páli.
V knize se pak objevují další přešlapy ať už třeba překládání slova dhjána termínem tranz. V kontextu knihy naštěstí dává překlad trochu smysl, ale nemyslím si, že používání tohoto pojmu je vhodné.
Co mě pak dále rušilo byla teorie autorky o "osové době", kdy po celém světě vznikaly spirituální nebo náboženské směry, které řešily podobné problémy. Autorka toho měla očividně plnou hlavu, protože tohle téma zpracovala ve své pozdější knize Velká tranformace. Na jednu stranu je tak dobré, že se čtenář dozví hodně o pozadí Budhovy doby, ale sám nevím nakolik se jedná o subjektivní interpretaci autorky. Rušivé bylo taky neustálé srovnávání s dalšími náboženskými reformátory až téměř zanikala skutečnost, že Budha nehlásal žádné nové náboženství nebo filozofii.
Už od začátku bylo znát, že knihu nepsal praktikující budhista, ale religionista, který k tématu přistupuje bez hlubšího porozumění a pouze teoreticky. V případě kvalitní religionistické práce by to nemělo vadit, ale zde jsem měl zkrátka pocit, že se autorka nechává unášet vlastními názory. Protože Armstrongová zjevně není budholog, bylo v knize dost nevhodných myšlenkových obratů ohledně ega.
Pro povrchní seznámení s Budhovým životem je kniha bezesporu dobrá, ale netuším jaký si čtenář vytvoří názor a pohled na Budhu a budhismus. Protože kniha vyniká čtivostí a nenudí, hodí se pro první seznámení. Od této "světoznámé" autorky jsem však očekával lepší práci. 80%


martunka
08.12.2015 4 z 5

Na tomto podání Buddhova života je asi nejlepší jeho prostá a srozumitelna forma. Kniha se mi četla dobře.

lenka0461
19.01.2015 4 z 5

Kniha se mi líbila pro svoji objektivnost. Je v ní popsán celý život Buddhy a počátek buddhismu. Oprostila se od veškerých mysteriózních jevů a ukazuje Buddhu jako člověka, jehož cesta nebyla jednoduchá, ale který to nevzdal a došel až k cíli.

DarekDevil
03.01.2015 5 z 5

Podle mého názoru moc dobře sepsané CV Buddhy. Autorka soudě dle použité literatury prolezla opravdu moho knihy, aby popsala životní pouť Buddhy, takže pokud nechcete stejně jako autorka studovat několik let mnoho knih a chcete rychle získat přehled o životě Buddhy pak je to kniha pro Vás.