Bruce - životopis Bruce Springsteena

Bruce - životopis Bruce Springsteena https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271048/bmid_bruce-zivotopis-bruce-springsteena-ymM-271048.jpg 4 11 5

Autorizovaná vyčerpávající biografie Bruce Springsteena, amerického rockového písničkáře, který už od 70. let 20. století patří mezi nejuznávanější světové muzikanty. Již více než čtyři desetiletí jsou písně Bruce Springsteena odrazem srdce a duše Ameriky. Během své kariéry získal na dvacet cen Grammy, dva Zlaté Globy a jednoho Oscara, k tomu prodal více než 120 milionů alb. Jeho hlas má také nemalý vliv na americkou kulturu a politiku. Sám Barack Obama jednou v narážce na Springsteenovu celoživotní přezdívku prohlásil: „Já jsem prezident, ale on je šéf.“ Životopis nazvaný prostě Bruce je první biografií po pětadvaceti letech, na níž spolupracoval i samotný Springsteen. Peter Ames Carlin měl neomezený přístup nejen k němu, ale i k jeho rodině a nejbližším spolupracovníkům, během psaní mimo jiné pořídil poslední velký rozhovor se saxofonistou Clarencem Clemonsem před jeho smrtí. Výsledkem je dosud nejcelistvější příběh muzikanta a zpěváka, který vyrůstal ve stínu dávné rodinné tragédie, odmalička byl posedlý hudbou a celý život ze všeho nejvíc toužil po slávě a vlivu. Členové doprovodné kapely E Street Band se tu poprvé otevřeně zpovídají z pocitů, které v nich vzbudilo nečekané rozpuštění skupiny v roce 1989, a popisují její složité obnovení o deset let později. Carlin rovněž popisuje Springsteenovo často poněkud neurovnané soukromí, od dětství v dělnické rodině v nepříliš utěšeném prostředí ve Freeholdu přes neústupnou cestu ke slávě a komplikované milostné vztahy až po jeho celoživotní boj s démony, kteří málem zničili jeho otce. Čtenář má tak možnost seznámit se se Springsteenovou kariérou v celé její šíři a dozví se, co se v minulých desetiletích odehrávalo v jeho duši. Pro Springsteenovy fanoušky je pečlivě připravený a brilantně sepsaný životopis nutností, ostatním prozradí mnohé o jedné z největších osobností americké moderní hudby. První vydání. 548 stran, 16 nečíslovaných stran obrazových příloh.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Argo
Originální název:

Bruce , 2012


více info...

Přidat komentář

Ronny
08.06.2019 3 z 5

Hudbu Bruce Springsteena mám ráda, hlavně některé jeho hity a byla jsem zvědavá na jeho rodinu a osobní život. Tak ta první část knihy, kde se psalo o jeho předcích a dětství, splnila moje očekávání, bylo to hodně zajímavé. Ale pak už to bylo o jeho hudebních začátcích, albech, úspěších atd. a to už mne nijak nezaujalo.

mira.l
25.01.2018 5 z 5

Velmi poutavě podaná biografie jedné z nejzajímavějších osobností světové rockové hudby.
Autor čtenáře podrobně provádí Springsteenovým životem od jeho počátku (a vlastně ještě před ním), přes jeho hudební začátky v několika studentských skupinách, počátku jeho kariéry u Columbie a vzniku E Street Bandu, okolnosti jeho rozpuštění na konci 80. let a následné znovuobnovení zhruba o deset let později, až po dnešní dny.
Na mnoha místech je vidět, že Bruce byl už od mládí poměrně uzavřená a složitá osobnost. Nevěděl jsem třeba o tom, za jakých okolností vyrůstal, a když jsem si to přečet, docela jsem se podivil, že je z něj vlastně normální člověk, rodinka to byla vskutku povedená. Vlastně celou knihou se prolíná jistá "dějová linka" mapující to, že měl (nebo asi dosud má) jistý zvláštní "dar" komplikovat si život i v dobách, kdy se mu daří a není zásadní důvod k obavám. Od útlého mládí toužil po slávě, a když se k ní konečně po několika albech a prodělečných koncertních turné dostal, dalo mu hodně práce tuto situaci ustát.
V knize jsou také popsány okolnosti vzniku většiny alb, a vůbec toho, jakým způsobem Bruce tvořil. Někdy mu poskládání alba trvalo rok a půl a někdy ho vychrlil doslova za pár dní. To a mnohé jiné jsem o něm nevěděl a jsem rád, že jsem si knihu přečet.
Určitě je třeba zmínit to, jak velmi pečlivě je zpracováno zpěvákovo mládí, kolik je této jeho životní etapě věnováno prostoru a důkladnosti. To, co všechno dělal a s kým se stýkal před vydáním své první desky, mělo totiž zásadní vliv na další směřování jeho kariéry a také na to, s kým v ní pokračoval, většinu svých dá se říct celoživotních přátel a souputníků potkal právě v době svého mládí, kdy si o slávě mohl nechat jen zdát.
Co mi v knize malinko chybí, je nějaký přehled nahrávek v jejím závěru, který v podobných biografiích bývá. Dohledat v knize o téměř 550 stranách detaily nebo třeba seznam písní konkrétní desky dá chvíli hledání. Ale to je jen drobný detail, který nakonec zásadní vliv na celkové hodnocení nemá.
Já osobně jsem se z knihy dozvěděl mnohé nové věci, jsem rád, že jsem si ji přečet a rozhodně nevylučuji možnost se k ní někdy vrátit. A na závěr by se snad hodil citát z doslovu překladatele českého vydání: "I kdyby už nikdy nenatočil nic tak zásadního a zdařilého jako desky Born to Run a Darkness on Edge of Town, zůstane Bruce Springsteen jedním z nejdůležitějších rockových autorů a muzikantů všech dob. A díky Carlinově knize o něm víme podstatně víc než dříve." Na to já říkám: "Amen."


Paulus.1987
08.01.2018 5 z 5

Snad jenom proto, že život Bruce Springsteena nebyl provázen žádnými skandály ani žádnou formou závislosti, nemusí být jeho biografie tak strhující jako biografie jiných rockových hvězd. Nic to ale nemění na tom, že se v tomto případě jedná o čtivou a přehlednou knihu o životě člověka, který si svou pílí a někdy až chorobným perfekcionismem vybudoval pozici jedné s největších hudebních osobností.

slunicko1958
05.01.2018 5 z 5

Ráda poslouchám písně BS, a tak jsem byla zvědavá na jeho životopis. Byla jsem příjemně překvapená. Dozvěděla jsem se fakta o Bruceově neveselém dětství, nelehkém dospívání, o počátcích jeho hudební kariéry, o zklamání ze zrady managera i o "neřestech" tohoto činorodého umělce.
Pro mě byly nejpůsobivější vzpomínky na loučení s Clemonsem.
Pokud máte BS rádi, přečtěte si.

Jack93
28.11.2015 5 z 5

Působivé čtení! Přesně takhle si představuju shrnutí Bruceova nesmírně vzrušujícího života. Komplexně pojatý příběh, který zahrnuje historii jeho rodu a především detailní popis jeho dětství. Tedy přesně ty věci, které chyběly v knize Bruce Springsteen: Není to jen rock n' roll.

V ní autor zbytečně zabíhal do věcí, které se vzdalovaly od samé podstaty věci (rozuměj od Bruce), naopak P. A. Carlin se celou dobu soustřeďuje pouze na něj a nikam se zbytečně neodchyluje.

Z dosavadních čtyř knih, které o Springsteenovi v češtině vyšly, hodnotím tuto nejvýše.

P. S. Čteno v angličtině. Nepředpokládal jsem, že knihu přeloží do češtiny, protože v originále vyšla už v roce 2012. Obálky jsou úplně totožné; české vydání je na krásném papíře s barevnými fotkami a ve vázané formě, originál představuje přesný opak. Jen cena je poměrně vysoká - 450 Kč, zatímco u brožované anglické verzi 250.

Štítky knihy

zpěváci

Autorovy další knížky

Peter Ames Carlin
americká, 1963
2015  89%Bruce - životopis Bruce Springsteena
2011  85%Paul McCartney - Jeden život

Kniha Bruce - životopis Bruce Springsteena je v

Právě čtených2x
Přečtených11x
Knihotéce15x
Chystám se číst8x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x