Britannia Road 22

Britannia Road 22 https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161425/britannia-road-22-161425.jpg 4 76 24

Silvana s osmiletým synkem míří po hrůzných letech živoření a skrývání v lese z válkou zničeného Polska do Anglie, kde už na ně čeká její manžel Janusz, který proti Hitlerovi bojoval jako člen polských perutí Královského letectva. Ze všech sil se snaží přichystat své dávno ztracené rodině nový a šťastnější začátek. Ale šestileté odloučení a temná tajemství nedávné minulosti všechny změnila. Dokážou se ti dva smířit sami se sebou a svými prožitky, přijmout vzájemné rozdíly a udělat za minulostí tlustou čáru? A dokáže se divoký chlapec podělit o matku s tím cizím mužem, který se náhle zjevil v jeho životě a nárokuje si právo jednat s ním jako se svým synem?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

22 Britannia Road , 2011


více info...

Přidat komentář

Penicuik333
12.11.2023 2 z 5

Vubec to neni spatna kniha a rozhodne stoji za precteni, ale nejak bych potrebovala jeste vetsi hloubku, aby me postavy vic zasahly a byly skutecne strhujici.

broskev28
21.04.2021 4 z 5

Koupeno ve výprodeji za 39 Kč a veliké, příjemné překvapení!
Příběh válečný - po přečtení Šikmého kostela II velmi uvěřitelný a realistický. Polsko rozervané dvěma věčně hladovými chřtány; otřesná zkušenost. A život těsně poválečný: žádná velká dramata, řeklo by se, takový obyčejný život snažící se po válce vklouznout do někdejších kolejí. Ale to není tak snadné, jak by se zdálo. Všichni si od míru slibovali velmi mnoho; přežít je určitě velké štěstí, ale to samo na další spokojený život nestačí.
Mně vadily dvě drobnosti. Jednu zmínil ve svém komentáři Neo1tex. A ta druhá se týká válečného putování Janusze a jeho kamarádů Evropou - buď byly předválečné hranice jinde, nebo nepoznám hranice jednotlivých států. Navíc mi připadá, že si cestu zbytečně prodlužovali, takže to mi vážně nešlo na rozum.
Překlad i jazyk knihy mi připadají velmi dobré, chyby jsem nenašla žádné. A to jméno hlavní hrdinky: tak výstižné! Výborná kniha.

"Na rozbouřeném moři, kde se teď oba plaví, je jí chlapec záchranným člunem. Té představy se nedokáže zbavit, ať se snaží sebevíc. Pluje v temných vodách. Tyhle kalné myšlenky ji však neděsí. Děsí ji vědomí, že ji synáček sice chrání, ale zároveň stahuje pod hladinu."


sikope
27.02.2021 5 z 5

O válce po válce. Jinak ji prožívali muži, jinak ženy. A najít zpátky k sobě cestu je někdy skoro nemožné.

lencin
27.09.2020

Konec války nebyl konec utrpení.
(2013)

maryska09
13.02.2020 4 z 5

Velmi dobře napsaná kniha o tom, že s koncem války neskončilo lidské utrpení, které způsobila. Lidé se od sebe vzdálili nejenom odjezdem ze země, ale hlavně krutými zážitky. Silvana je ohromně silná postava. Knihu doporučuji.

Cecylus
17.12.2019

MOŽNÉ SPOILERY....

Tak vám nevím... Nevím, proč jsem měla tak trochu vztek na toho Janusze.. přijde mi, že si většinu té války tak nějak užil, zatímco Silvana trpěla.. Navíc, kdyby ta Hélene nezemřela, Janusz by je nikdy nehledal..
Možná jde jen o můj subjektivní pocit nespravedlnosti... Ale ženy to mají vždycky těžší.

bábuška
26.02.2019 4 z 5

Silně emotivní příběh o rozdělení mladého páru a jejich shledání po šesti válečných letech. Každý z nich má svá tajemství, ona prožila s malým synáčkem pouze silou vůle po lesích ve velice primitivních podmínkách, on se zprvu vyhýbá stát se vojákem, nakonec po vylodění v Anglii se zařadí k polské peruti. Přestože mají podmínky pro klidný život na anglickém venkově, nemohou k sobě najít cestu, osobité zážitky je rozdělují. Kniha, kterou stojí za to, si přečíst.

Marcela52
04.02.2019 5 z 5

Kniha mě zaujala od první stránky. Dověděla jsem se hodně o osudech lidí, kteří utíkali před válkou ve zničeném Polsku i o poválečné Anglii. Osobní příběh hlavních hrdinů se postupně odkrýval, takže čtenář až do konce nevěděl, jak to nakonec dopadne. Najít si k sobě cestu po dlouholetém odloučení není lehké ani v době míru, natož pak po prožitých hrůzách války. Tento velmi lidský příběh mě nejen zaujal, ale také dojmul a dlouho si ho budu pamatovat. Doporučuji těm, kteří čtou rádi příběhy tzv. ze života, který není vždy snadný.

Atuin
28.05.2018 5 z 5

Kniha hodná doporučení. Silné vnitřní zabarvení dané záležitosti, kterou jistě zažilo tehdy hodně lidí. Ačkoliv je kniha rozčleněna do několik rovin a psána z několika úhlů ( vypravěčkou je vždy autorka sama) je to kompaktní a drží to uceleně dost dobře pohramadě. ( Podobné pocit jsem měla u nedávno přečteného Anglického pacienta - tam je souhra taky dokonalá)
Nečekané objevení a nečekaný zážitek 5/5

11karina
20.05.2018

Vzhledem k tomu, že se jedná o prvotinu autorky - je to výborné. Pro mne zapamatovatelný příběh.

amysa
28.09.2016 3 z 5

Čerstvě dočteno a já přemýšlím, co vlastně napsat a jak budoucí čtenáře k přečtení této knížky nalákat?
Ano, je to příběh jedné rodiny zasažené válkou a já mohu souhlasit i s tím, že má člověk občas pocit, že se to docela táhne a vlastně se nic moc neděje a že se ho to prostě vůbec netýká... Ale právě to tápání lidí, kteří si po letech odloučení k sobě zase hledají cestu, perou se sami se sebou a mají svá skrytá tajemství, mě prostě lákalo číst dál a dál, abych zjistila, co je vlastně potkalo, neminulo a hlavně, jestli to spolu zvládnou a zůstanou spolu dál...
Ta naděje v lepší zítřky mě u knížky udržela a já jsem ráda, že jsem vydržela až do konce...

rajen
22.06.2015 5 z 5

Kniha na mě dost zapůsobila. Nemusím mít super zápletky a zvraty v každé knize, kterou čtu, takže se mi líbila taková, jaká je. Je to zajímavý pohled na život válkou vykořeněných lidí, kteří se usadili v nové zemi. A je to život "obyčejný", takový, jaký jej mohli mít. Je to velmi pěkně napsáno, tak nějak lidsky a za sebe tedy můžu rozhodně doporučit.

Alma-Nacida
27.10.2014 3 z 5

Od dočtení pořád přemýšlím, čím to, že se mě kniha nijak hlouběji nedotkla. Na nic jsem nepřišla. Ačkoli je téma toho, co lidi spojuje a rozděluje, a jak nahlížet na činy, které člověk udělá v mezních podmínkách, velmi zajímavé, kniha vyznívá chladně.

Lidka
26.08.2014 3 z 5

Ten příběh byl opravdu silný, to nepopírám. Je mi jich líto . Ale proč mne nemrazí ?

Merynkaw
24.03.2014 2 z 5

Velmi zajímavé téma, bohužel velmi fádní zápletka a ještě fádnější rozuzlení.

Ronny
23.12.2013 5 z 5

Zase po delší době kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem. Smutný silný příběh, čtivě napsáno. Doporučuji!!

Jonny
27.11.2013 4 z 5

Hodně silný a čtivý příběh. Pěkně nastiňuje jak jedna věc může z různých pohledů působit zcela odlišně. Vykreseluje situaci kdy je "všechno špatně", ale tak nějako samo od sebe - bez hmatatelných vyníků. Janusze mi bylo líto, chvílema míň, chvílema víc. Snažil se dělat všechno tak jak se má, správně, čestně, poctivě, ale k ničemu mu to nebylo... Tedy snad až na sklonku příběhu, repsektive po skončení knihy. Tak doufám že si té vysloužené spokojenosti dosyta užívá.

4xab
11.10.2013 3 z 5

Četla se dobře, ne že ne, ale přišlo mi, že konec je uspěchaný, useknutý. Jakoby najednou šup a t už je to dopsaný:-((

Lost Soul
13.09.2013 2 z 5

Román o lidech poznamenaných válkou. Trochu rozvláčné, ani jeden z hlavních hrdinů mi nepřirostl k srdci.

bosorka
10.09.2013 3 z 5

S touhle knížkou mám malinko problém. Četla se dobře, příběh není nezajímavý, ale prostě mě nikterak neoslovila. Ač se jedná o hodně silné téma - sbližování se rodiny, kterou rozdělila válka a která se válkou protloukala, jak jen to šlo a nebylo to ani pro jednoho člena jednoduché - tak mi celou dobu připadalo, že příběh jede tak nějak po povrchu. Nevtáhl mě a nepřibíjel k lavici jako například Sophiina volba, s kterou je Britania Road 22 srovnávána. To, co má být na knize překvapivé, sice bylo, ale nijak výrazně. Asi jsem čekala něco víc, ale knížce podle mě chybělo něco navíc, troška přesahu, a když už překvapení, tak podané tak, že vyrazí dech. To u podobných dramat čekávám a většinou i dostávám.
3 a půl.

Autorovy knížky

Amanda Hodgkinson
britská, 1960
2013  78%Britannia Road 22

Kniha Britannia Road 22 je v

Přečtených96x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených10x
Knihotéce62x
Chystám se číst66x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x