Brigita

Brigita https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128295/brigita-128295.jpg 4 8 3

Tři figurativní povídky (Brigita, Abdiáš, Hrad bláznů), jejichž námětem je člověk, jeho vnitřní růst ve smyslu mravního zákona, zrání, kterým se dobírá čistého a jasného smyslu života. Autor zde vychází ze stanoviska, že člověk je sice vírou v mravní zákon nadán, ale je třeba mu tento zákon znovu a znovu připomínat.

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Nakladatelství Růže
Originální název:

Brigitta , 1844


více info...

Přidat komentář

sika444
01.08.2019 5 z 5

S úžasem jsem četl Brigitu. Kde se to u Stiftera vzalo? Atmosféra maďarské krajiny je vylíčena dokonale. Připomněla mi Žlutou růži od Jókaie.

Minipes
23.11.2018 5 z 5

Brigita a Abdiáš jsou asi nejkrásnější povídky, jaké jsem kdy četla.


Vera Silent
22.10.2017 4 z 5

Klasické čtení z epochy Biedermeier. Příběh nemá vynikat povrchním dobrodružstvím, ale naopak získat si čtenáře skrze silné niterné emoce postav. Jejich život je obyčejný a poklidný, ale právě v tom nacházejí svou sílu a skutečné štěstí. Jejich naplnění na ně nečeká někde v dali, ale skrývá se u nich doma, v srdcích milovanych osob, v harmonicky opečvávanych parcích a uklizenych obývacích. Samozřejmě je to v mnohém závan z jiné doby a žádný člověk by takto v dnešní době nejednal - v době internetu už toho moc o uctivem chování nevíme, natož abychom se s takovou úctou, respektem a sebekazni chovali k vlastnímu partnerovi-, ale krásně se to čte.