Ruka chaosu

Ruka chaosu https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34973/brana-smrti-ruka-chaosu-34973.jpg 4 19 1

Brána smrti série

< 5. díl >

série: Brána smrti díl v sérii: 5 Chaos panuje všude, když Vládce Nexu poroučí svému služebníku Haplovi a lidskému dítěti známému jako Zmar podpořit dílo jejich pána na Arianu, říši Vzduchu. Ale jejich někdejší společník Alfréd byl polapen ve smrticím Labyrintu. A nájemný vrah Hugh Ruka byl jakýmsi způsobem oživen, aby dokončil své temné poslání. Co je však mnohem závažnější, zlá moc, kterou Haplo a Alfréd objevili na Chelestře, odtamtud unikla. Jak se Haplovy pochybnosti o jeho pánu stále prohlubují, musí se rozhodnout, zda má poslechnout Pána Nexu anebo zradit tohoto mocného Patryna… a usilovat o nastolení všesvětového míru. Cyklus Brána smrti Před tisíciletími zuřila bitva mezi Sartany a Patryny. Sartani rozštěpili svět do čtyř říší – Vzduchu, Ohně, Kamene a Vody – a pak zmizeli. Ale nyní obě tyto rasy znovu objevily jedna druhou pomocí magie Brány smrti – a hrozí, že válka vypukne nanovo.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

The Hand of Chaos , 1993


více info...

Přidat komentář

parxel
18.12.2016 4 z 5

Pátý díl ze série Brána smrti velmi úzce navazuje na předchozí díl. Bohužel autorům se nepodařilo udržet nastavené tempo a po relativně krátkém a nabitém úvodu napětí zcela opadlo. Od tohoto okamžiku mi kvalita Ruky chaosu připadala hodně kolísavá. Střídaly se v ní pasáže, které mi přišli zajímavé a hodně rychle plynuly, s pasážemi, které na mě působily nudně a do jejichž čtení jsem se musel vyloženě nutit.

Vzledem k tomu, že se celý díl odehrává na Arianu, tak zde vystupovaly staré dobře známé postavy Iridal, princ Zmar, Limbek, Jarra a pár dalších. V této souvislosti bych poznamenal, že i přesto, že byl Arianu věnovám celý první díl, tak se zde autoři nevyhnuli vysvětlování dalších podrobností o tomto světě. Místy to na mne působilo až rušivě. Závěr knihy mi pak přišel poněkud slabší a trochu uměle vykonstuovaný.

Co bych naopak vyzdvihnul, že zde konečně do hry vstoupila politika a různé zákulisní intriky. Dále se mi na knize líbila pasáž s kenkairama. Jejich Voliéra mi přišla jako opravdu originální nápad. Velkou radost mi udělalo rovněž setkání s Hughem Rukou a Iridal.

Celkově bych tedy řekl, že se jedná o díl, jehož kvalita poněk pokulhává za Hadím mágem a Ohňovým mořem. Z tohoto důvodu dávám 4 hvězdy.

Autoři knihy

Tracy Hickman
americká, 1955
Margaret Weis
americká, 1948