Boxer, brouk

Boxer, brouk https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99045/bmid_boxer-brouk-taK-99045.jpg 4 131 27

21. století: Nenápadný sběratel nacistických kuriozit Kevin Broom, trpící vzácnou nemocí a nejraději komunikující přes chat, najde mrtvolu soukromého detektiva a dopis od Adolfa Hitlera ze 4. října 1936 adresovaný jakémusi Philipu Erskinovi... Anglie 1934: Sledujeme podivný vztah entomologa Erskina, podivínského mladíka z vyšší společenské vrstvy, a šestnáctiletého nadějného židovského boxera Setha Hříšníka Roache, alkoholika a homosexuála se sadistickými sklony. Muži k sobě pociťují neodolatelnou přitažlivost, ale Erskine ji sublimuje do vědeckého zájmu: nabídne Hříšníkovi peníze, když mu odkáže své tělo pro posmrtný výzkum. Boxer však náhle záhadně zmizí. Erskine zároveň pokračuje v entomologickém bádání - pracuje se zvláštními brouky z Polska, kteří mají na krovkách kresbu připomínající hákový kříž. 21. století: Kevin se stává nedobrovolným společníkem záhadného nájemného vraha zvaného Velšan, které na zakázku anonymního klienta usilovně pátrá po Hříšníkově mrtvole. Román je bizarní a šokující a jistým zvráceným způsobem zábavný. Autor si pohrává s britským předválečným fašismem, současnou fascinací nacistickou mytologií, s homosexualitou a různými druhy výstřelků, postižení a úchylek. Ned Beauman se zjevně inspiroval technikami a postupy grafického románu a japonské mangy - vyprávění je místy překotné, důrazně vizuální, plné detailů a ostrých střihů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Boxer, Beetle , 2010


více info...

Přidat komentář

AdamMez
08.05.2022 1 z 5

Jejda... ta kniha je ale opravdu strašně špatná. Omlouvám se, vím, že se shrnutí většinou píší až na závěr, já to ale ze sebe potřeboval dostat. A teď popořadě. Svým stylistickým výrazem se autor zařadil mezi takové velikány jazyka, jakými jsou Ludlum, Hailey nebo Dan Brown, místy dosahující strhující úrovně rodokapsových příběhů. Ač je kniha zoufale "plot-driven", všechny postavy jsou mírně retardované, aby příběh vůbec fungoval. A to v obou časových rovinách. To jen aby si náhodou někdo nemyslel, že jde o nějakou inteligentní podprahovou kritiku jednoho nebo druhého období. Zmíněná vlastnost ale nebrání například sběrateli fetišů, který celý život tráví u internetových chatů, aby se hravě dostal z bytu, zatímco na něj míří pistolí profesionální zabiják (ano, proboha, v té knize je "profesionální zabiják"!). Dialogy postav jsou na úrovni franchisových superhrdinů hecujících se v multikinech před nelogickou bitvou, ale ještě horší jsou vnitřní monology postav, zejména vypravěče, vysvětlující děj hloupému čtenáři („Věděl jsem, že tohle je moje poslední šance … Velšanovi přestanu být velmi brzy užitečný“).

Práce s reáliemi sice svou otravností připomíná Sofiinu volbu, pravdou ale je, že řadu faktů bylo třeba pokroutit, postrčit či upravit, aby kniha zachovala svou všude zmiňovanou humornou šťávu, která působí spíše jako žaludeční šťáva vylitá ve špatné části zažívacího ústrojí (jak by pravděpodobně řekl vypravěč). Kvalita rozvitých přirovnání v knize by si ostatně zasloužila vlastní článek.

Pro smíření se s dějem musí čtenář přijmout premisu, že každý potřebuje teď hned souložit, pokud zrovna někoho nemlátí do hlavy. Popsaný sexuální akt pak nemá jiný smysl, než další nepatrné posunutí děje. Žádnou katarzi, žádnou filosofii. Vrátíme-li se k postavám, nelze nezmínit freak-show jednoaktových bytostí, u nichž je jedna (humorná?) vlastnost vždy vypíchnuta tak, že potlačuje jakékoliv jiné potenciální projevy lidskosti. Namísto Millicent, Battla (komorníka), ale i místo Juliema by mohly v knize figurovat vtipně natřené věšáky na kabáty a výsledek by byl stejný.

Na závěr bych chtěl poděkovat Benjaminu Slavíkovi, který mi hned po dočtení knihy svým závěrem poskytl kladnou odpověď na otázku, jestli v dohledné době budu číst něco ještě horšího.

Bája89
30.12.2021 5 z 5

Ještě na škole jsem chodila na seminář americké literatury a zaznamenala si pár autorů, které jsem si chtěla/potřebovala přečíst. No a Ned Beuaman je jedním z nich. Boxer, brouk je neuvěřitelná záležitost, ve které se snoubí zhnusení s komedií a ohromením. Během čtení jsem se docela dost nasmála. Obávám se, že na dost nevhodných místech. Autorův styl psaní i smysl pro humor mě bavil a dokonale sedl.


Disease
17.06.2020 4 z 5

Hodně vtipný pohled na počátky britského fašismu. Beaumanův humor mě baví. Možná příště na třetí čtení i hvězdičku přihodím.

Inozuka
04.04.2020 3 z 5

Nájezd skvělý, prostředí sběratelů nacistických reálií funguje skvěle se spoustou vtipných historických a pop kulturních odkazů. Prostředek ale veskrze nudný, točící se kolem anglického předválečného fašistického hnutí, eugeniky, židů a homosexuálů. Autor se snaží šokovat, ale dle mého názoru mu to moc nejde. Na zajímavosti a poutavosti pak kniha nabere zase v poslední třetině, kdy se konečně něco děje a čtenář se dozvídá, proč ta spousta keců okolo na předchozích stránkách ...

ondras666
25.02.2020 4 z 5

Hodně zvláštní kniha, ale musím říct, že mě vlastně bavila.
Ten příběh ze současnosti mi trochu vadil, obzvlášť po dlouhých pasážích z roku 1936, kdy vlastně v prvním okamžiku nechápete, co se děje, že přišla změna.
jak již bylo řečeno v několika recenzích, malá kniha nesoucí v sobě mnoho témat, která se sice doplňují, ale je jich dle mého až moc.
Celkově dobrá kniha.

Veríňák
09.04.2019 3 z 5

Pořád se nemůžu rozhodnout, jaký mám na knihu vlastně názor. Koupila jsem ji zcela náhodně za 29 korun v knihkupectví, jelikož samozřejmě cena a dle obálky mi příběh přišel zajímavý.
Ale upřímně, zhruba do poloviny se mi četla velice těžce. Musela jsem se nutit nečíst něco jiného. Pak se to výrazně zlepšilo, nabralo spád, ale z toho, jak to všecko dopadlo, jsem už zase víc než rozpačitá.

chodícírohožka
08.04.2019 4 z 5

Zvláštní, dekadentní, úžasné. Zprvu jsem od knihy neměla velké očekávání a váhala jsem, jestli se do četby vůbec pustit, ale pustila jsem se a ona mě už nepustila. Byl to jeden z těch příběhů, který jsem potřebovala číst, kdykoli se naskytla volná chvilka (a vlastně i když se nenaskytla)...

Renyu
02.02.2019 4 z 5

Jedna z nejdivnějších věcí, co jsem četla, ale rozhodně to bylo super...
(akorát jsem upřímně doufala, že mu Erskine vážně přizná lásku, no jo, jsem naivka)

petrarka72
24.01.2019 5 z 5

Zvrácenosti a zvracení, vaše jméno je Beauman... Černá groteska, plná násilí, sexu, hnusu, smrti, odporných nemocí, hnusných bojových brouků a larev, bizarních skutečností a hnijících živých i mrtvých, kombinující Hugova Zvoníka od Matky Boží, Ishigurův Soumrak dne, Sadovu Justinu a vybrané kousky americké drsné školy. Jízda neskutečná, doporučuji!

gleti
23.09.2018 5 z 5

Fíha, to teda byla jízda!

Nikdy by mě nenapadlo, že mě budou fascinovat osudy obskurních hrdinů, kterým bych se v reálu vyhnula kilometrovým obloukem. Podobně, jako když narazíte na něco slizce ohyzdného, před čím si dlaní zakryjete oči, ale skrze prsty hypnotizovaně zíráte na odpornost.

Merlinit
29.07.2018 4 z 5

Bizarní, odpudivé, fascinující!

Dani25
07.07.2018 5 z 5

Tak mladý chalan a tak dobrá kniha, klobúk dole.

jiri77
01.06.2018 4 z 5

Dějová linie byla opravdu hodně zamotaná a chaotická ,sám sebe jsem se ptal,kam příběh vůbec povede ale konec mě velmi překvapil a celkově zvýšil pohled na celou knihu. Nakonec milé překvapení.

Prey
26.03.2017 3 z 5

Na úrovni některých motivů a odstavců kreativní psaní par excellence, podpořené i překladem. Trefná a vtipná vyjádření. Pár momentů přímo geniálních! Jenže dohromady je to prostě trochu moc chaotický bizár, ve kterém čtenář nezjistí, co tou hrou autor vlastně sledoval. Mnoho psů, zajícova smrt. Židé, box, náckové, eugenika, gayství, sex, atonalita, entomologie, esperanto, pohřbívání, technika, urbanismus, postižení, okultismus atd. Absurdní směska, absurdnější tím, že není zas až tak dada, jak by se mohlo zdát. Hodnotím kladně, ale s rezervou pro to, aby Beauman jednou přinesl něco stejně bystrého, ale jako celek přístupnějšího. (Čteno v překladu Davida a Markéty Záleských.)

Serja
12.03.2017 2 z 5

Obě linky značně pokulhávají. Ve finále zůstává jen neuspokojení z poněkud uspěchaného a nenaplňujícího konce. Katarze je na míle vzdálená.

davas
07.03.2017 2 z 5

Tak recenze tahle kniha má velmi slušné,popis knihy o čem bude se mi moc líbil ,ale skutečnost nakonec byla jiná ...kniha mi nesedla svým pojetím příběhu,svým ironickým přístupem ,místy zvráceným humorem,stylem a měl jsem velký problém se doplazit do cíle této knihy ...nakonec se mi to povedlo,jelikož nemám ve zvyku odkládat rozečtené knihy ,ale asi jako jeden z mála tuhle knihu hodnotím jen za dvě **

Belatris
06.11.2016 4 z 5

Strhující styl, podivné postavy, které jsou živoucí (zejména ve svých nedostatcích a chybách). Žánrová očekávání autor zrazuje, jen co stihnou ve čtenáři vzniknout, což je úžasná zábava, protože to Beauman dělá šikovně a s nadhledem vůči sobě, postavám, žánrům i čtenáři, který na jeho hru může přistoupit, ale také nemusí. Žádný krkolomný nátlak ze strany autora neprobíhá, nesnaží se čtenáře utáhnout na vařené nudli.
Čtení byla od začátku do konce úžasná zábava. Styl mi přišel osvěžující vůči tomu, co se produkuje, a už teď se těším, až se ke knize za nějaký čas zase vrátím.

jitka7655
06.06.2016 3 z 5

Kniha má spád, čte se dobře, ale nemohu se ubránit dojmu opakování po jiných. Odvar Irvinga a čert ví čeho.

Perv75
12.07.2015

Tak se mi zdá, že jsem asi jediný, kdo se v pasážích filozofování o židovství a fašismu vyloženě rochnil. Kdyby se autor k dovyprávění příběhu už nevrátil a dál pokračoval v tomto duchu, ani bych si na dějovou linku nevzpomněl.

Gracian1964
29.06.2015 5 z 5

Tak, prave som ju docital. V knihkupectve ma zaujala najnovsia kniha od Beaumana - Teleportova nehoda...a tak som chcel zacat s jeho prvou knihou....stala nepochopitelne 2 eura, hm...no nekup to....aj keby to bolo o nicom, nelutoval by som prachy...lenze nebolo to o nicom, prave naopak...hojne som sa bavil....skvely styl, prostredie, obdobie....ani sa mi nechce verit, ze toto mohol spachat taky mlady zasran...krasne uchylne pasaze...a originalne metafory....uz sa tesim na Teleportovu nehodu...

Štítky knihy

prvotina homosexualita anglická literatura gayové

Autorovy další knížky

Ned Beauman
britská, 1985
2011  78%Boxer, brouk
2015  90%Teleportová nehoda

Kniha Boxer, brouk je v

Právě čtených2x
Přečtených154x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených9x
Knihotéce161x
Chystám se číst74x
Chci si koupit8x