Bonding - porodní radost. Podpora rodiny jako cesta k ozdravení porodnictví a společnosti?

Bonding - porodní radost. Podpora rodiny jako cesta k ozdravení porodnictví a společnosti? https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103506/bonding-porodni-radost-podpora-rodiny-jako-cesta-k-ozdraveni-porodnictvi-a-spolecnosti-103506.JPG 5 58 7

Kniha vznikla jako rozmluva tří žen. Klinická psycholožka Michaela Mrowetz jako jedna z prvních u nás začala hovořit o tématice rané podpory bondingu. Ivana Antalová je zakladatelkou sdružení BabyKlokánci, podporující děti nemocné a předčasně narozené. Gauri Chrastilová, fejetonistka a spisovatelka, se dlouhodobě zajímá o normální porod a o vše, co souvisí s výchovou dětí. Autorky napsaly knihu, kterou by si samy rády přečetly, když prožívaly svoje první těhotenství. Knihu, která se otevřeně dotýká radostných i bolestných témat mateřství a rodičovství a odborně, ale přitom jednoduše a srozumitelně pojímá celou širokou škálu témat, propojených stěžejní myšlenkou nutnosti prosazení podpory rané vazby mezi matkou a dítětem jako běžné normy českého porodnictví. Rozhovor je doplněn příběhy, kasuistikami, stanovisky různých odborníků, přílohami a šedesátistránkovou barevnou obrazovou přílohou. Předmluvu napsala Eva Labusová. Publikace je určena především laické veřejnosti, ale přináší zajímavé sdělení i pro zdravotníky, kteří pracují s ženou v období kolem porodu. „Kontakt matky a dítěte po porodu léčí přirozenou bolest a přirozené trauma porodu. Dítě není po narození připraveno být samo a separováním jej nutíme k předčasné vyspělosti.“ Jiřina Prekopová, dětská psycholožka a terapeutka „Doufám, že tato kniha napomůže blíže pochopit podstatu podpory bondingu, a tím pomůže více ženám a dětem vytvořit vzájemnou vazbu, jejíž hodnota je značná a nevyčíslitelná.“ Marie Vnoučková, porodní asistentka * * * Slovo „bonding“ můžeme z angličtiny přeložit jako „lepení“ nebo „připoutání“. Tento výraz označuje proces, kdy se po porodu utváří vztah mezi maminkou a miminkem.Každá matka a dítě se k sobě vztahují již před porodem. Budují se mezi nimi základy emočních vazeb a láskyplného vztahu, který naplno exploduje v hormonálně nabité situaci při porodu. Podpora bondingu má přínos pro imunologickou, fyziologickou, psychologickou a emocionální složku vývoje člověka. Čím více dítě a matku ve vzájemném kontaktu podpoříme, tím více jim ulehčíme start do života a následné mnohdy nelehké situace spojené s výchovou. Kniha se otevřeně dotýká radostných i bolestných témat mateřství a rodičovství v souvislosti s těhotenstvím a porodem. Odborně, ale přitom jednoduše a srozumitelně pojímá tematiku podpory bondingu. Stěžejní myšlenkou je nutnost prosazení podpory rané vazby mezi dítětem a matkou jako běžné normy českého porodnictví. Kniha je určena nejen pro nastávající rodiče, ale také pro všechny zdravotníky, kteří pečují o dítě a matku v období kolem porodu.... celý text

Přidat komentář

Turmee
08.12.2019 4 z 5

Publikace na svou dobu průlomová. Psaná čtivým rozhovorem, doplněná o výsledky výzkumů, osobní příběhy, fotografie a rady, co dělat, když si myslíte, že potřebujete pomoci.
Hodně zaměřená na trauma a jeho zpracování. Není to vysloveně sluníčková četba plná pozitivních myšlenek, ale věřím, že každý si z ní dokáže odnést to nejdůležitější: Dítě patří k matce a matka k dítěti.

bibi.r
21.08.2016 4 z 5

Kniha určená nejen budoucím či již stávajícím rodičům, ale určitě i zdravotníkům.


4babies
20.01.2012 5 z 5

Úžasná kniha, která nás vrací na správnou cestu.

knihožrout
16.01.2012 5 z 5

Všichni, kdo mají děti vědí. Ti, kdo je nemají, pochopí později. Díky za tuhle knihu.

Lumír
15.01.2012

Rád jsem dal hlas, a držím palce tolik potřebné a úžasné knize. Lubomír Müller

Knihomolíček
15.01.2012

Hodně dobrá kniha a to nejen pro maminky, ale i tatínky. Vřele doporučuji.

Mab
11.01.2012 5 z 5

Tuto úžasnou knihu doporučuji nejen nastávajícím matkám, ale matkám zkušeným i babičkám i mužům. Je to náhled do ženského světa o kterém se moc nemluví, je obestřen tajemství, různými mýty a tabu. Přitom pokud otevřeme oči a srdce a budeme-li naslouchat, tak zjistíme, že některé věci jsou tak jednoduché ve své přirozenosti, že nebudeme chápat, proč si je sami tak komplikujeme. Budeme klást otázky sobě i zdravotníkům, kteří o nás pečují. A jednou snad bude bonding běžnou a nedílnou součástí nemocniční péče.

Štítky knihy

porod porodnictví

Autoři knihy

Ivana Antalová
česká, 1969
Michaela Mrowetz
česká, 1972

Kniha Bonding - porodní radost. Podpora rodiny jako cesta k ozdravení porodnictví a společnosti? je v

Právě čtených1x
Přečtených65x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených6x
Knihotéce12x
Chystám se číst15x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x