Bomba pro Heydricha

Bomba pro Heydricha https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31706/bmid_bomba-pro-heydricha-Qcx-31706.jpg 4 29 6

První polovina reportáže sleduje Heydrichovo mládí, prožité v maloburžoazním rodinném prostředí, jeho kratičký pobyt ve válečném námořnictvu, jeho kariéru v SS, jeho metody, jak zneškodnit soupeře, a posléze jeho krvavou činnost v tzv. protektorátě. Druhá pak popisuje politickou motivaci atentátu, přípravy k jeho provedení, jež zanedbaly konspirační pravidla, provedení atentátu, vypátrání útočníků a nacistické represálie.... celý text

Přidat komentář

Gracian1964
16.10.2022 4 z 5

Doplnil som si zbierku kníh o atentáte. Podľa mňa je toto dielo podfarbené červenou pomerne hojne, na môj vkus príliš, ale to sa dá asi chápať, berúc do úvahy dobu vzniku. Veľa priestoru sa tu venuje pozadiu, politickým hrám, machináciám tajných služieb a domnienkam, nakoľko mal v atentáte prsty Canaris. Západný odboj je spochybňovaný, kritizovaný, považovaný za nekompetentný, málo informovaný. Každopádne, atentát mal veľký politický dosah a zapísal sa do histórie ako úspešná akcia, v ktorej sa podarilo zlikvidovať jedného z dôležitých a nebezpečných mužov Tretej ríše.

vvikingg
20.03.2022 4 z 5

jedna z prvních knih dnes již zesnulého D. Hamšíka napsaná čtivou formou a opět informace, které v době socialismu byly málo známé nebo ovlivněné vládnoucími komunisty.


Afilada
06.04.2021 4 z 5

Je pozoruhodné, že o atentátu se kdysi (50. léta) nemluvilo. Kniha je v rámci tehdejších možností psát a publikovat skvělá, dokládá, že jsme nebyli jen poslušné tiché včelky pracující pro říši či přímo spojenci fašisté (Slovensko).

1amu
30.03.2018 3 z 5

Dušan Hamšík se snažil, ale byl limitován režimem (dtto jeho kniha Oběd s Adenauerem). Koupil jsem si ji, pro kompletaci mé sbírky o "Atentátu" Její plus vidím v kapitole o manželce "kata" , kterou byla Lina Heydrich. Přesvědčená Nazi, užívající si prebend na krásném ostrově Sylt. V době vydání knihy nebylo slušné o "Atentátu" mluvit, proto oceňuji autora, že pře všechny "klacky pod nohy" do toho šel.

ciele
01.04.2015 4 z 5

Souhlasím s předchozím komentářem, politické smýšlení doby vzniku knihy nelze ovlivnit. Téma Heydrich - atentát je i tak velmi kvalitně zpracované. A musím říct, že jsem překvapená, že červené názory do knihy nezasahovaly víc...

juckey
31.03.2014 4 z 5

Když pominete pasáže á la "Rudá armáda jede!" "Komunisti jsou borci!" anebo "Sovětský svaz je nejlepší!", držíte v ruce celkem kvalitně zpracovanou knihu pojednávající o atentátu na Heydricha. Reportážním stylem je zde zpracována Heydrichova kariéra, organizace odboje v Anglii, samotný atentát a příprava na něj a represe, které mu následovaly. Události jsou zde popisovány relativně objektivně, jen některé komentáře jsou trošku červeně podbarvené dobou, ve které knížka vznikla, samozřejmě. Jenže nic nemůže být dokonalé, žeano a daň za to, že přečtete monografii jedním dechem, tu určitě rádi zaplatíte.

Štítky knihy

Reinhard Heydrich atentát na Heydricha

Autoři knihy

Dušan Hamšík
česká, 1930 - 1985
Jiří Pražák
česká, 1926 - 2002

Kniha Bomba pro Heydricha je v

Přečtených46x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce48x
Chystám se číst13x
Chci si koupit2x