Bohuslav Reynek

Bohuslav Reynek https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104459/bohuslav-reynek-104459.peg 5 14 14

Monografie Bohuslava Reynka z pera znalkyně jeho básnického i grafického díla Dagmar Halasové. Knihu doprovází několik reprodukcí grafik.

Přidat komentář

matej.kulistak
09.09.2021 4 z 5

Hlavní přínos této knihy vidím v propojení Reynka básníka a výtvarníka. Důležitým, ne-li stežejním přínosem knihy jsou komentáře k přiloženým Reynkovým kresbám a grafikám, které se pro mne díky výkladu staly zapomatovtelnými. Narozdíl od textu samotného, z něhož si odnáším jen málo, anebo mi splývá s informacemi odjinud.

novecento
12.05.2017 5 z 5

Tato kniha je mistrovské dílo o člověku Bohuslavu Reynkovi. Autorka paní Dagmar Halasová má dar slovní zásoby a čtenář je provázen přes předěl času z doby dávno minule, až do současnosti. Když pominu životopisná data, jsou v knize přehledně uvedeny tituly Reynkovy překladatelské činnosti ve všech etapách. Stará Říše-vydavatelé Ludvík Střiž a Josef Florian... Tituly překladů mnoha francouzských a německých básníků, ale taky malířů expresionistů (Munch, Chagall..) V samostatné kapitole Básník se čtenář seznámí s jeho jednotlivými etapami ,,hledačstvím Boha v palčivé žízni a krutém sebemučení, píše skladby hrozného nepokoje a těžce vykupuje své odevzdání v Boha,, Témata básní přecházejí od boschovských vidin a beznaděje, kdy se dotýká samého dna v setkání s láskou a chvílemi radosti. V závěru života vystupuje jako prorok s děsem hledící do budoucna. V knize se seznámíte s první Reynkovou cestou do Bretaně 1913, kterou mu zprostředkoval známý impresionistický malíř Václav Radimský (přítel Claude Moneta) První setkání s mořem, ale také listopadové mlhy a panství mlčení rozšířilo Reynkovu samotu o další rozlehlá území. Je to ale také práce na překladu poezie Suzanne Renaudové, která ho zaujala tak, že vyústila ve vzájemné přátelství a lásku. Více jak polovina knihy je věnována Reynkovu výtvarnému dílu a je zde prezentována ukázkou jeho celoživotní tvorby (58 obrazů, kreseb a grafických listů) Poznámkový rejstřík v závěru knihy doplňuje potřebné informace. Reynkova osamělost dýchá z ukázky básně Křídla z popele: ,,Na tvém údělu tma záhy sobě ustele, snílku opožděný na plynoucích pláních, život, žel, jenž chvěje se ti v dlaních, nečitelný jest jak pergameny otřelé, deštěm smyté, mlhou a váním popele,, Knihu doporučuji, ale je to jen střípek z mozaiky jménem Reynek (ale velký).