Hříšní světci

Hříšní světci https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441170/bmid_hrisni-svetci-eCN-441170.jpg 4 203 64

Bohové a netvoři série

1. díl

Naďa žije v klášteře skrytém vysoko v horách a její život je vlastně k uzoufání nudný... nebýt toho, že v její zemi zrovna zuří válka a ona je zřejmě jediná, kdo může zvrátit její průběh a zachránit svou zem. Naďa je totiž nadaná zvláštní mocí – dokáže hovořit s bohy a oni plní její přání. Jednoho dne však na klášter zaútočí nepřátelský oddíl a Nadin život se od základů změní. Je nucena opustit svůj domov a své přátele a spojit síly s těmi, o nichž by ještě před pár dny přísahala, že je při prvním setkání zabije. Temná gotická fantasy přináší příběh dívky, netvora s temným tajemstvím a prince, jehož život se ocitne v ohrožení kvůli nekalým dvorním intrikám.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , King Cool
Originální název:

Wicked Saints , 2019


více info...

Přidat komentář

karolina6742
27.07.2023 5 z 5

Kniha se mi velice líbila že jsem jí přečetla celkem rychle. Hlavní hrdinku jsem si hned oblíbila a od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Akorát mě zmátl otevřený konec. A když jsem hledala další díly zjistila jsme že jsou ještě další dva, jenže v angličtině. Doufám že zbylé dva díly budou také přeloženy do češtiny. Neví někdo zda se chystá překlad a kdy bude? Těším se na pokračování v češtině v angličtině si to bohužel nepřečtu.

Sybelle
02.06.2023 3 z 5

Kniha má rozhodně potenciál, který se možná více projevil ve dvou zbývajících dílech, které u nás nejsou přeložené. Takže to nemohu posoudit. Líbilo se mi slovanské prostředí a myšlenka příběhu. I styl psaní. V přístupu postav i když se jednalo o božské záležitosti nebyla zbytečná upjatost a postavy dokázali myslet sami za sebe.
Bohužel mi časem začalo vadit to neustálé sahání do vlasů mezi postavami navzájem. Byla místa, kde to dávalo smysl, ale taky nevhodná a bylo to jaksi divné. Nepůsobilo to vůbec přirozeně. V jednom případě, kdyby za to byla jedna z postav zabita, vůbec bych se nedivila. Teď trochu spoiler, nestalo se .
Podobné téma, bohové, jen z jiného prostředí a okolností je zpracované v jiné trilogii začínající knihou Město schodů. A kdybych si měla momentálně vybrat, volila bych tuto knihu. Celkově shrnuto jedná se o dobrý příběh s potenciálem, pěkně napsaný. Ale stále nezanechal dojem, musím si koupit druhý díl. To neznamená, že to není dobrá kniha na takové to odpočinkové čtení. Jen asi nebudu ta správná cílová skupina.


Mamka_cte
18.05.2023 4 z 5

Začátek knihy byl pro mě za trest. První věc co mi vadila bylo to, že je kniha popisována z pohledu dvou postav a ty se neustále střídaly. A druhá? Jména! Bože kdo dá hlavní postavě jméno Naděžda Laptěva? Chjo! Ale zase musím říct, že postupem v knize mi to přestávalo vadit.

I přes těžký začátek jsem si ke knize našla cestu a nakonec mě moooc bavila. Sice mi tam občas chybělo vysvětlení cizích slov, ale nebylo to nakonec nějak podstatné.

Postava Malachiáše? Totální láska na první pohled! Tajemno každou stranou a jeho postava mě neskutečně překvapila.
Ostatní postavy asi není potřeba popsat. Prostě Malachiáš stačí!

Autorčino popisování míst a hlavně i bohů bylo pěkně napsáné. Kniha je zahalena do tajemství, bolesti, kouzel a smrti. A ten konec? Rozebral mě na kousky! A já potřebuji druhý díl! Nesnáším otevřené konce. Druhý chjo.

Ps. při foceni fotky jsem se totálně nafetovala vonnýma tyčinkama, jen abych měla na fotce dým. Který stejnak nevyšel! Třetí chjo.

Kate3003
15.02.2023 4 z 5

Tahle kniha předčila má očekávání. Jedná se o velmi zajímavě zpracovaný příběh, který je zároveň popisován ze dvou pohledů hlavních postav. Ze začátku mi střídaní pohledů trošku vadilo, ale pak jsem byla ráda že to vidím s obou stran a rozhodně to příběhu neubralo nic na napětí možná spíš naopak, protože čekáte na to co se děje na té druhé straně mezitím co čtete jednu z verzí. Konec mě naprosto překvapil a odrovnal, protože něco takového jsem naprosto nečekala.
Celou dobu jsem si představovala co by mě mohlo čekat dál a jak asi příběh skončí, ale autorka mé představy vzala a rozdrtila na malé kousíčky. Trochu mi chybělo osvětlení některých záležitostí, které se v knize objevily, ale celkově se mi kniha líbila a svět ve kterém se odehrávala byl zajímavě zpracovaný.

Knihomlok2015
09.01.2023 5 z 5

Na konci zůstalo víc otázek než odpovědí, takže to vlastně jako první díl série zafungovalo naprosto skvěle.

knihomolka20
27.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Na začátku, když jsem se tuhle knihu chystala číst, říkala jsem si, že to bude jen další normální YA fantasy. Ale bylo to něco úplně jiného, tahle kniha mě chytla tak moc že jsem ji nemohla odložit. Je skvěle napsaná, zápletka je vynikající a postavy okouzlující. Opravdu smekám klobouk před autorkou, protože tahle kniha dobyla mé srdce a bude v něm ještě dlouho. Nejvíc mě překvapil ten konec, vůbec jsem nečekala takový plot twist. Určité části knihy ve mě vyvolaly opravdu silné emoce, v jednu chvíli jsem si dokonce i trochu pobrečela. Hlavně popisy temnoty, bohů a války byly napsané tak až z nich mrazilo. Jsem vážně ráda, že jsem měla možnost tuhle knihu číst. S jistotou můžu říct, že se tato kniha dostala na první místo v mém seznamu top pět knih.

Annkag
12.08.2022 3 z 5

Kniha byla plná zajímavých božstiev,nabitá magii a temnotou.Kniha která požírá vaši duši a vyplivně ji až s poslednými stránkami.Tahle kniha mě pohltila a přinutila si zamilovat netvora.
Malachiáš mě objal svýma krvavýma křídlama,vzniesol se do výšky a pustil.Přinutil mě mávat rukama a vyznat mu lásku v půlnoční Praze a slíbit že se k němu vrátím v stělesnění mého lepšího já.
...a já už ted vím že se vrátím a budu pohlcená temnotou.

Kaduri
09.06.2022 3 z 5

Sľúbila som si, že už nezačnem čítať fantasy sériu, v ktorej je preložený iba prvý diel. Ale sľuby sú na to, aby sa porušovali - a voilá, čítam si "Hříšní světci":).
Zo začiatku to celkom šlo. Bavila ma Naďa a jej komunikácia s Bohmi. A bavilo ma autorkino poňatie "Netvora".
Ale postupne sa mi javilo konanie postáv stále naivnejšie, príbeh stále prekombinovanejší (nie v dobrom zmysle) a záver bol totálny zmätok.
Premýšľam nad podobnými knihami, ktoré som čítala cca pred rokom (Opačno, Strážce duší, Prvá veterná čarodejka, ...). Tie príbehy mi úplne splývajú.
A "Hříšní světci" dokonale zapadnú medzi ne.
Už nikdy nezačnem čítať prvý diel série... :)

finka
01.03.2022 2 z 5

Hříšné světce jsem dostala zdarma za nákup knih u Dobrovského. Už vím proč :-)
Souhlasím s Adél784, netřeba nic dalšího psát.

šneki
29.01.2022 4 z 5

Ze začátku jsem neměla moc velká očekávání, ale pořád jsem byla zvědavá na zajímavý příběh. A musím říct, že Emily A. Duncan vůbec nezklamala! Nebyla to sice úplně bez chyb, ale postavy mi přišly zajímavé, plot twisty nemůžu říct že bych čekala a celé prostředí a jeho historie byly popsány docela uvěřitelně. Na internetu jsem narazila na dost nařčení z antisemitismu, ale jestli se Židi identifikují v Supech (jejichž charakteristika doslova vychází z toho jak vypadá ten pták), tak mi to spíš připadá, že hledají problémy, kde nejsou a sami ze sebe dělají padouchy.
Na plné 4* to není, ale 3,5 zaokrouhlím v tomhle případě ráda nahoru a jsem zvědavá, co příští díly nabídnou.

TerryDee
26.12.2021 5 z 5

Tahle gotická fantasy vás vtáhne do děje, že nebudete vědět jak. Může za to opravdu dobře vystavěný svět, v němž jsou dvě království, a to Kalyazin a Tranavie (jsou tam i další království, ale ta nemají až tak důležitou roli), jenž byla inspirována středověkým Ruskem a Polskem. A právě tyto dvě rozdílné země, které se liší nejen jazykem a zvyky, ale i náboženstvím, neboť jedni uctívají bohy a druzí provozují krvavou magii, spolu neustále válčí.
Kladnou věcí na knize jsou i její postavy, které si buď hned oblíbíte, nebo k nim najdete cestu během čtení. Mojí nejoblíbenější postavou se stal Malachiasz. Je to přesně ten typ hrdiny, který vás láká svým tajemnem a celkově svou osobností. Možná vám bude někoho připomínat. Já nevím, třeba někoho z Grishaverse!? Hm!? Další postavou je Serefin, u kterého jsem si zpočátku nemyslela, že by si mě dokázal získat, ale jak se příběh vyvíjel, tak jsem si ho začala víc a víc oblibovat. Nadya je milá a sympatická hrdinka. Je to dívka, jenž dokáže promlouvat s bohy a ti ji propůjčují různé schopnosti, tj. svou magii. Nadya je tedy nadějí pro svou zemi , ale nebezpečím pro jiné, a to krve mágy.
Příběh je vyprávěn z různých pohledů, a to Nady a Serefina. Pro nás čtenáře se tak naskytla možnost pohledu obou stran, u kterých jste na vážkách, kdo jsou ti dobří a kdo ti špatní. Já sama nevím, na kterou stranu se přiklonit.

Knihomollla
27.11.2021 5 z 5

WOW! Tak tato kniha byla něco. Koupila jsem si ji z důvodu, že byla na Knihy Dobrovský ve slevě a anotace mě docela i zaujala. Avšak když jsem knížku otevřela a začetla se do příběhu, nedokázala jsem přestat číst.

Svět a magie je skvěle vymyšlená a hlavní postavy mi všechny sedli. Dokonce i styl psaní byl nádherný a moc se mi líbily i střídavé pohledy, díky kterým byl příběh o to zajímavější. Ani v jeden jediný moment jsem se u knihy nenudila a každou kapitolu jsem doslova hltala.

Jednu jedinou věc, kterou bych zde mohla vytknout jsou ty jména. I když musím uznat, že po půl knihy už jsem je ani nevnímala a brala je jako samozřejmost, takže nakonec ani toto nemůžu zas až tak vytknout.

Kniha byla originální a romantická linka v této knize doslova zničující. Doporučuji všem, kteří hledají něco neobvyklého a čtivého.

vlkove
07.11.2021 4 z 5

Dočteno.
Kniha Hříšní světci se mi opravdu líbila. Neočekávejte žádnou Maasovou, tohle je trošku náročnější, nepatrně mi to atmosférou připomnělo knihu Medvěd a slavík. Ale opravdu jen atmosférou.
Autorka vám v této knize nedá nic zadarmo. Jste vrženi do děje, potkáte spoustu postav a prostě musíte plavat.
Děj je pomalejší až do strany 200.
Neříkám, že je to nejpropracovanější fantasy ale mně to přišlo originální.
Před čtením zkuste kouknout na ukázku, kniha je psaná trošku těžkopádnějším stylem.
Dávám 4/5 ⭐.
Moc se přimlouvám za vydání dalších dvou dílů této série.

Babsie
15.09.2021 2 z 5

Já si nemůžu pomoct, autorka se v knize strašně opakovala. Jedna nebo dvě myšlenky se na jedné stránce střídaly a opakovaly se několikrát. Celkově se to občas četlo špatně, protože se skákalo od jednoho tématu ke druhému bez spojitosti, děj občas nedával smysl a byl dost povrchový.

Romantická zápletka byla přinejmenším směšná a nerealistická. Svět pěkný, dobrodružství napínavé, postavy se ale chovaly naprosto nelogicky a tajemství, která nám byla od začátku předhazována, nebyla nakonec ani odkrytá nebo vysvětlená. Sice mě zajímalo jak to dopadne ale na konci už jsem nebyla v příběhu vůbec zainvestovaná.

V příběhu jsou obrovské mezery, což mě láká si přečíst další díly, a dát mu šanci na lepší hodnocení, ale mám dojem, že autorka sama neví, jak je vyplnit a jak příběh uspokojivě ukončit. Nevím jestli je to překladem ale spousta vět byla strašně kostrbatá, až jsem chvílemi textu nerozuměla. Dohromady lehce podprůměrné čtení, které docela zabaví, když nad ním člověk nepřemýšlí.

ElisonAmy
16.05.2021 2 z 5

Nic moc. Zdlouhavé, nezáživné a hrdinové se věčně jen schovávají. Autorka asi psát umí, ale absolutně nevyužívá svůj potenciál.

Adél784
22.04.2021 2 z 5

Tak tohle bylo utrpení číst. Minimálně teda prvních cca 200 stran, pak se to sice trochu zlepšilo, ale i tak to moc nezměnilo mé celkové dojmy z knihy.

První velký problém je ten, že je kniha nečtivě napsaná. To je asi i hlavní důvod, proč mě čtení nebavilo a neměla jsem nutkání stále otáčet stránky,..
Téma zní zajímavě - hlavní hrdinka Naďa dokáže mluvit s bohy, kteří jí plní přání a díky tomuto nadání je do ní vkládána naděje, že zachrání svou zemi...
Autorka podle mě, ale toto téma nevyužila dobře. Trochu promarnila originalitu tohoto námětu a to je škoda...
Další věc jsou jména. Ještě jsem nečetla knihu s horšími jmény - Naděžda, Malachiáš, Serafín, Rašíd, Kašpar, Paridžán, Osťa, Pelagea, Izák, Konstatntin,..

Konec jsem absolutně nečekala. Z jedné strany ho napsala autorka dobře, protože ho snad nikdo nečeká, ale z druhé strany mě, jako čtenáře zklamal.
Další díly v ČR nejspíš nevyjdou, ale vyhledala jsem si spoilery na druhý a třetí díl a jsem celkem překvapená, jaké zvraty tam jsou...

Každopádně hodnotím 2,5 a to z důvodu krásné jednouché obálky, sympatických postav a originálního (i když ne úplně kvalitně využitého) námětu.

zinon
21.04.2021 4 z 5

(SPOILER) Tak já musím říct, že mě se to líbilo. Je to takové temnější.... V hodně věcech mi to připomínalo Skleněný trůn. Nejvíc mě zaujal Serafín a jeho banda a zůstalo to tak až do konce. Naďa byla na konci už hodně přes čáru...nějak jsem neuvěřila, že za tu krátkou dobu a potom, co zjistila a pak čeho byla svědkem...že se bude takto chovat. Ty úryvky na začátku každé kapitoly mě přišly mimo, nějak jsem to nepochopila. Na ruská jména hlavních postav se dalo zvyknout...i když nechápu, proč autorka zvolila zrovna toto...slovanského tam jinak nic nevidím. Jsem zvědavá, co se bude dít dál, takže do dalšího dílu určitě půjdu.

Atuin
15.04.2021 2 z 5

Někde jsem slyšela přirovnání k Medvědu a Slavíkovi. No tak to ani omylem. To že někam namrskáme slovanská božstva, vytvoříme nějaký artefakt a hrdinku ( bože hrdinka nemá z Vasjou vůbec nic společného) která s nimi promlouvá jako by se nechumelilo ještě neznamená vůbec nic. Kniha nemá atmosféru, je mdlá a ušitá horkou jehlou. Možná překlad něco zachraňuje ale i tak je to marné.

Nelly
31.03.2021 3 z 5

Ani nevím, zda mne kniha přímo zklamala, protože námět, druh magie a tajemní bohové a netvoři byly originální. Ale! Způsob psaní, práce s postavami a jejich vývojem, to zase bylo hodně slabé (možná má na tom svůj díl viny i překlad, nevím). Musím také připustit, že volba slovanských, víceméně spíše ruských reálií mi po celou dobu čtení podprahově vadila. Myslím, že příběh by se dal uchopit lépe (třeba si to umím představit pod taktovkou Maas a to by mohla být bomba).

Arkagas
29.03.2021 4 z 5

(SPOILER) Fantasy kniha, která byla hodně propagovaná ve všech reklamách knih Dobrovský. A tak jsem neodolala, příběh sliboval temnou gotickou fantasy, při které se Vám bude tajit dech. A ano! Splněno. Kniha splnila moje očekávání. Jako milovník hororů bych neřekla, že se jedná o gotický příběh, ale dějová linka mi sedla. Naďa je mladá svatodějka, která se po zničení kláštera, ve kterém přebývala rozhodne opustit své bydliště a vydat se do Tranávie - sídla vládců za jediným účelem - zlikvidovat prince Serafína, který velí vojenským tažením a navrátit světu Bohy, se kterými komunikuje pomocí vyřezávaných korálků. Svatodějky jsou ale loveny Supi - vyhnanci, napůl monstry, napůl lidmi, kteří z Tranávie byli vyhnáni do solných dolů. Při svém putování potká Naďa Rašída, Paridžán a Malachijáše, do kterého se postupně zamiluje a který jí pomůže s infiltrací mezi nepřátele, protože Tranávii zná. Zde postupně poznávají, že princ Serafín není jejich nepřítel, ale spojenec a hlavním cílem se stává zabít krále, který by jinak prince obětoval aby se sám stal Bohem. 
Celý příběh je dokonale vykreslený. Po přečtení knihy Medvěd a Slavík jsem hledala nějaký podobný příběh se slovanskou mytologií a tady jsem jí dostala hojné množství. Jedinými mínusy knihy je to, že se jedná o první díl ze série a že se jedná o YA knihu, takže hrdinové jsou samozřejmě náctiletí, což je trochu zbytečné. 
Pro milovníky fantasy je to ale kniha, která má zase něco nového, co tu ještě nebylo a jejíž příběh jsem si užila plnými doušky. 
Moje hodnocení: 9/10