Böhmische Dörfer. Putování opuštěnou literární krajinou

Böhmische Dörfer. Putování opuštěnou literární krajinou https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188866/bmid_bohmische-dorfer-putovani-opustenou-pLd-188866.jpg 5 3 2

Kniha německého reportéra se snaží zachytit cestu německy psané literatury v českých zemích, kterou zastupovali jak Němci tak Židé a která je pro německou literární vědu tak trochu "českou vesnicí". Autor se zaměřuje především na jedinečné prostředí Prahy 1. poloviny 20. století, která představovala zvláštní tvůrčí prostředí, kdy zde působili Franz Kafka, Leo Perutz a další. Kniha je vybavena bohatou fotografickým doprovodem.... celý text

Literatura naučná Historie O literatuře
Vydáno: , Triáda
Originální název:

Böhmische Dörfer. Wanderungen durch eine verlassene literarische Landschaft , 1987


více info...

Přidat komentář

TipsyChipsy
20.05.2022 5 z 5

Toto dílo je monumentální, ve všech ohledech, velký formát, kvalitní papír, úžasné staré fotky a to vše k odpovídajícímu uctění památky významných německých, většinou židovských spisovatelů z Československa. Autor je také skvělý spisovatel, protože portréty jednotlivých mužů vykresluje úchvatným, strhujícím způsobem, kombinuje důležité momenty jejich životů, rodinu, dílo a myšlenky. Autor nás rozteskní nad ztrátou kulturního bohatství a nostalgií po Praze, která byla středem kulturních os. Zachycuje zničení existence německy mluvících Židů, kteří “v Čechách svou staletou zkušenost s pronásledováním přenesli do literatury, v níž střední Evropa rozvíjí a hájí svou identitu.”
Z doslovu:
Reiner Kunze: “Co z osudů tato kniha posbírala, je takové, že ten, kdo knihu pouze nečte, ale kdo se do jednoho takového osudu vžije, může zešílet.”
Milan Kundera: “Uvědomuji si fundamentální význam této knihy. Neodhaluje jen zaniklý svět, nýbrž přesvědčivě zvěstuje i velikost a cenu tohoto světa.”
Gabriel Laub: “Serke čmuchal tak dlouho, až v podzemních prostorách Prahy, jež kdysi sloužily německému gestapu a posléze československé Státní bezpečnosti, našel mrtvolu Evropy. Evropa zemřela v Praze, protože Praha byla vždy první stanicí - ať už šlo o počátek novověku, o třicetiletou či druhou světovou válku; je to experimentální město evropských dějin, tak jako jsou Židé experimentálním národem Božím.”

petrarka72
18.04.2018 5 z 5

Odborná kniha, která se čte jako beletrie, navíc zčásti zaplňující informační vakuum (kromě Mühlbergerových Dějin německé literatury v Čechách 1900-1939 a Kosatíkovy Malé knihy téma židovských a německých autorů, kteří se svým dílem či jeho částí, nebo alespoň geograficky dotýkají literatury české, nikdo příliš nereflektuje) a krásně fotograficky a obrazově vypravená; historicky první Magnesia Litera putovala v roce 2001 správným směrem... Studie Evropa zemřela v Praze na úvod, šestnáct podrobných medailonů (třeba o slepém a nezlomném Oskaru Baumovi, Melchioru Vischerovi jako autorovi dvoudílného životopisu Jana Husa, Johannu Urzidilovi jako Benešově spolupracovníku a autorovi knihy Goethe v Čechách, karlovarském Ernstu Sommerovi, o berlínském příteli TGM Camillu Hoffmannovi, v jižní Americe oblíbeném Leo Perutzovi, básníku Sonkovi, který doplatil na své přesvědčení, že Fučík byl zrádce a doklady o jeho odboji padělek, Peteru Kienovi jako libretistovi terezínské opery Císař Atlantidy...) a dalších, téměř čtyřicet stručnějších ve stati Putování opuštěnou literární krajinou (od "génia přátelství" Maxe Broda, přes "českého Baudelaira" Paula Leppina a překladatele Bezruče Georga Mannheimera po vynikajícího dramatika Antona Franze Dietzenschmidta). Navíc Jürgen Serke nezapře své novinářské zkušenosti - takže faktické informace o životě a díle jednotlivých autorů s lehkostí propojuje s informacemi o společenské, politické a kulturní situaci v tom kterém období a nabízí komplexní zprávu a obraz zaniklého světa velké části dvacátého století. Jediná námitka - je skvělé, kolik citací z uvedených autorů se v knize objevuje - ale opravdu nebylo možné, zejména u poezie, sehnat lepší překlady?


Štítky knihy

Magnesia Litera

Autorovy knížky

Jürgen Serke
německá, 1938 - 2024
2001  100%Böhmische Dörfer. Putování opuštěnou literární krajinou

Kniha Böhmische Dörfer. Putování opuštěnou literární krajinou je v

Přečtených2x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst7x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x