Blansko - brána Moravského krasu

Blansko - brána Moravského krasu https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514164/bmid_blansko-brana-moravskeho-krasu-kK1-514164.JPG 3 1 1

Přidat komentář

David81
02.04.2023 3 z 5

Druhá publikace z pětidílné řady malých regionálních průvodců po Moravském krasu a blízkém okolí, který sestavil Ivan Balák a kolektiv autorů. Tato část je zaměřena především na město Blansko a okolí. Informací o Moravském krase je tu z celé řady nejméně.
Nejzajímavější mi přišly dějiny blanenského průmyslu - místních železáren, strojíren a dalších industriálních objektů. Ve zdejších továrnách vznikl například první použitelný parní stroj v Habsburské monarchii. Také zde byl objeven parafín. Jedinečná byla ve své době i místní produkce umělecké litiny. Zajímavá, i když krátká, je kapitolka o těžbě nerostných surovin v okolí - o těžbě železné rudy u Bořitova, Krhova, nebo Černé Hory jsem neměl ponětí.
Ve zkratce jsou zmíněny dějiny města Blanska, které tu překvapivě končí první světovou válkou. Události po ní, včetně německé okupace i poválečných útrap, chybí. Mezi méně zajímavé části patří například soupis památných stromů, nebo městských parků spolu s přehledem dřevin, které v nich rostou. Kapitola věnující se místním školám působí spíš jako reklama s účelem nalákat žáky na nově připojený internet, novou školní jídelnu, nebo vysoké procento uplatnění absolventů. Zájemcům o speleologii v Moravském krasu bych spíš doporučil ostatní publikace této knižní řady.