Bitcoin a jiné kryptopeníze budoucnosti

Bitcoin a jiné kryptopeníze budoucnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/370653/bmid_bitcoin-a-jine-kryptopenize-budoucn-cVr-370653.jpg 4 93 18

Historie, ekonomie a technologie kryptoměn, stručná příručka pro úplné začátečníky Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Milton Friedman prohlásil v roce 1999: „Myslím si, že v omezování role státu bude hrát jednu z hlavních rolí internet. Jedna z věcí, které nám schází, ale brzy se objeví, jsou spolehlivé digitální peníze.“ Deset let poté byl spuštěn bitcoin. Lze bitcoin považovat za spolehlivé digitální peníze? Jak se bitcoiny vytváří? Kolik jich je a bude? Kde se dají koupit a jak se s nimi pracuje? Nejde o pyramidovou hru? O bublinu? Tato kniha je plná odpovědí. Na tyto i na mnohé další otázky. Otevřte ji a naučte se přijímat a odesílat bitcoiny, ponořte se do jejich krátké, ale bohaté historie a prozkoumejte budoucí ekonomické dopady. Seznamte se s penězi budoucnosti.... celý text

Žánr:
Literatura česká , Literatura naučná , Ekonomie a obchod

Vydáno: , Grada
Originální název:

Bitcoin: Peníze budoucnosti , 2015


více info...

Přidat komentář

Mety15
02.07.2023 5 z 5

Kniha je naprosto skvělá, především pro nováčky. Nejtěžší je prostředek knihy, ve kterém jsou kryptoměny vysvětleny technicky, což je ale pro pochopení nezbytné. Knihu mohu jedině doporučit.

Desper
21.10.2022 5 z 5

Super úvod do kryptoměn. Každopádně Bitcoin blockchain je veřejný a proto nikdy nemůže splnit funkci peněz. Transakce dle mého pohledu a pohledu (ekonoma Friedricha Hayeka či Miltona Friedmana - nobelisti za ekonomii) mají být anonymní stejně tak jako při používání hotovosti.
Až si budete chtít koupit doplňky pro dospělé ve vaší historii to bude svítit navždy nebo například příspěvek na nevhodnou politickou stranu může být příčinnou nepřijetí do zaměstnání. Jsou jednoduché nástroje co umí Bitcoin velmi dobře analyzovat v reálném čase a tak ikdyž bitcoin do peněženky dorazí bude zablokován při kontaktu se směnárnou v případě jakéhokoli podezření autoritami.
Stejně tak jako zamykáte dům, zatahujete žaluzie či heslujete přístup k mobilu či emailu. Soukromí hraje důležitou roli v životě každého z nás. Zdá se, že tyto parametry splňuje kryptoměna Monero. Stejně tak jako kdysi bylo běžné posílat svá data přes internet nezabezpečeně (HTTP) dnes si to bez zapezpečeného protokolu (HTTPS) nedokážeme představit a samotné banky nás nabádají kontrolovat zelený zámek v levém horním rohu prohlížeče než se přihlásíme do internetového bankovnictví.
Z mého pohledu je Bitcoin zastaralý a když příjmám platby od někoho cizího v Bitcoinu pak se na mě přenáší i jeho "čistota" a tak pokud člověk který mi zaplatí za vývoj webu nebo jiné služby není tak čistý - riskuji, že moje peněženka bude blokována. Proto používám Monero.


josi.nek
26.08.2022 4 z 5

Zajímavé čtení, hlavně pro nováčky v Bitcoinu. Rozhodně by tato kniha neměla chybět v knihovničce.

NemmamSlov
26.08.2022 4 z 5

"Predpovedať budúcnosť nevie nikto, ale jedno sa dá napísať s istotou. Bitcoin zmení svet k lepšiemu." (Dominik Stroukal)

Je to dobré čítanie hlavne pre tých, čo sa o kryptomeny zaujímajú a chcú začať investovať. Ja som už niektoré knihy o krypte prečítal, dokonca som aj investoval, preto nejaké poznatky už mám a kniha pre mňa nemala priveľa nových informácií.

Stroukal sa venoval hlavne bitcoinu. Snaží sa vysvetliť ako to funguje, prečo má taku popularitu a hlavne popisuje ako začať investovať. Prekvapením bolo, že aj sám autor bol zo začiatku bitcoinu skeptický, no časom zistil silný potenciál novej meny.

HelenBarbora
10.01.2022 5 z 5

Naprosto dechberoucí kniha, doporučuju

xxtom
03.11.2021 3 z 5

Některé pasáže trošku moc technické, možná až zbytečně. Ale celkově určitě zajímavá kniha.

painthers
15.06.2021 4 z 5

Vše, co jste si přáli vědět o Bitcoinu a jiných kryptoměnách. Od jednoduššího až k technicky vyčerpávajícímu, kde už jsem se sama trochu ztrácela. Povrchnější nadšenci ale knihu odloží dříve a ti náročnější naopak budou informacemi dostatečně nakrmeni. :-)

PietroGrencik
27.03.2021 4 z 5

Páčila sa mi časť s historiou slobodných peňazí pred bitcoinom.
Celkovo je kniha pečlivě napsaná a poslúžila mi ako úvod do sveta krypto dukátov :)

ODPORÚČAM !

epete
25.02.2021 2 z 5

Uvedení do problematiky kryptoměn a jejich obhajoba z pohledu rakouské ekonomické školy (kam tento směr vede viz I. Švihlíková: Jak jsme se stali kolonií). Hlavní výhody kryptoměn jsou jen lehce naznačené a příliš je autoři nerozvádějí (tedy jak lze pomocí kryptoměn "prát", vyvádět, ukrývat a legalizovat různé transakce či zisky). Myslím, že jako odrazový můstek k tomu, jak s kryptoměnami případně začít a na co si dávat pozor je kniha dobrá, včetně praktických rad (bezpečnost, směnárny, burzy atd.).

mi-380
30.11.2020 5 z 5

Srozumitelné a přehledné. Tedy, ne vše, ale dost. Teď už se mi v lecčems kolem těchto měn vyjasnilo a mám dojem, že vím jak na to, pokud bych chtěl. A tím „vím jak na to“ nemyslím zbohatnutí, ale to, jak a proč si vůbec něco s Bitcoinem začínat. Kniha je překvapivě dobře stravitelná a autoři v ní čtenáře postupně seznamují s historií, principem, těžbou, obchodováním, zabezpečením a obecně s výhodami a možnými perspektivami Bitcoinu a dalších kryptoměn.
90 % (aktuálně 29 hodnocení s průměrem 86 %).

Satoshi Nakamoto se patrně inspiroval u zlata a zafixoval zásobu své virtuální měny na 21 milionů bitcoinů (úplně přesně 20 999 999,9769 BTC). Číslo je sice stanoveno naprosto arbitrárně, ale vůbec na něm nezáleží. Důležité je, že je bitcoinů omezené množství, což zajišťuje jejich vzácnost. Neexistuje žádný způsob, jak „natisknout“ nové bitcoiny.

Nezapomeňte, že i nákup za bitcoiny třeba v e-shopu je nutné následně zdanit, pokud jste předtím bitcoiny koupili levněji. Úplně stejně, jako kdybyste bitcoiny nejdřív prodali za koruny a poté teprve koupili danou věc.

S Bitcoinem se pohybujete po internetu a ten jako takový anonymní není (ale může být, pokud chcete a budete se snažit).

Dnes lze sice nové bitcoiny těžit, ale těžba je čím dál náročnější, a až dosáhne čísla 21 milionů, tak se zastaví. To se stane přesně v roce 2140.

chybinspirace
25.11.2020 5 z 5

Krásný úvod do světa kryptoměn. Je to zjednodušeně a poutavě napsané.

tomexx
08.11.2020 4 z 5

Je to úvod do kryptomien (Bitcoinu) - tak trochu z rýchliku. Ja by som tejto problematike poskytol viac stránok, ale stručnosť bola asi cieľom.

thorir
29.10.2020 4 z 5

Knihu lze považovat za úvod do světa kryptoměn pro naprosté začátečníky. Prvních několik kapitol je věnováno základním ekonomickým faktům a jevům, užitečné k pochopení dalšího textu. Jde o naprosto základní popis, žádné hlubší či teoretické popisy. Následuje technický popis funkce blockchainu, jednotlivých kryptoměn, popisy odlišností, rizika, výhody a nevýhody, technické detaily, vysvětlení pojmů z oboru, další budoucí teoretický vývoj, fyzikální limity. Některá prezentovaná fakta jsou rozhodně zajímavá a určitě si zaslouží další pozornost. Autoři se též věnují praktickým záležitostem uchovávání kryptoměn, tipy na SW a HW peněženky, burzy, apod.

Co čtenář v knize nenalezne? Nenalezne zde žádný návod „jak investovat“, „jak vydělat“, žádné tipy a triky pro začínající investory, nic podobného. Jedná se o prostý faktografický popis stavu kryptoměnového světa k datu vydání knihy.

Začátečníkům a čtenářům bez předchozích znalostí z oboru lze doporučit.

Prince_of_book
22.03.2020 5 z 5

V této knize se dozvíte zajímavosti nejen o Bitcoinu, ale i o dalších altcoinech. Je přehledná a ideální pro nováčky a tzv "panice" ve světě kryptoměn. Mě osobně také dost věcí objasnila nebo připomněla, i když už se ve světě krypta pár měsíců pohybuji.

Můžu jen doporučit nejen nováčkům ale i znalejším kryptomaniakům.

10/10

Skallarix
13.10.2018 5 z 5

Skvělá příručka. A ano, jak už tu zaznělo, příručka je mířena na začátečníky a neznalé (samotná kniha nese i v podtitulu: "Historie, ekonomie a technologie kryptoměn, stručná příručka pro úplné začátečníky").

Stroukal a Skalický velice polopaticky vysvětlují, co Bitcoin je, přehledně a stručně popisují jeho historii vzniku a jeho první roky, vysvětlují pojmy z oblasti kryptoměny i její komunity (kupříkladu, jak vzniklo dnes v této komunitě slovo "hodl") a také se snaží vyvracet některé mýty, které kolem kryptoměn a hlavně Bitcoinu panují.
V části "Příručka uživatele kryptoměny" podrobně čtenáře seznamují s praktickou částí kryptoměny. Kde ji sehnat, jak a kam si ji uložit - či jakými všemi způsoby ji můžete dnes držet v bezpečí (zde i některé konkrétní peněženky přímo doporučují).
Po příručce přichází část "Ekonomie a technologie kryptoměn", která, řekl bych, může být i složitá na úplné začátečníky, jakožto běžné uživatele kryptoměny - a to spíše než z ekonomické části, té technické (a to se za začátečníka v oboru nepovažuji). Ačkoliv se autoři pohybují stále v obecné rovině, některé technologické postupy a funkce bude muset čtenář přelouskat, obzvláště, pokud není z oboru příbuzného informačním technologiím, či k nim nemá nijak blízko.
Nakonec, v tomto rozšířeném druhém vydání (vždy se snažte sehnat poslední aktualizované vydání! ) nalezneme i "zoologii" ostatních kryptoměn, altcoinů - těch nejznámějších (Ethereum, Dash, Monero atd.) a takový doslov s myšlenkou, co bude asi s Bitcoinem v budoucnosti a jakým směrem by se mohl ubírat...

Když to celé shrnu, autoři svým čtenářům připravili stručnou, ale přitom informačně bohatou, obsáhlou a propracovanou příručku, jak na Bitcoin a jak celá tahle digitální, virtuální mašinérie funguje. Vřele doporučuji, protože i já věřím, že tímto směrem se bude budoucnost ubírat. Ať už ve scénáři pozitivním, či... V tom méně libém světle. Jisté ale je, že s technologií blockchainu přišla jistá tech. revoluce.

Oja
04.03.2018 3 z 5

Pro začatečníky.

DriftBooks
30.11.2017 4 z 5

S tím, že existují věci, kterým nikdy neporozumím, jsem se smířil. Nikdy si neopravím pračku. Nezapojím zásuvku. Nebude ze mě kosmonaut. Nezaložím žádný start-up. A nebudu bohatý. Při čtení podobných knih si to uvědomuji daleko silněji. Jak mi ujíždí vlak. No, on mi vlastně už ujel. To ale neznamená, že by mě věci, kterým nerozumím, nefascinovali.

Fascinuje mě právě ta nekonečná šíře lidské fantazie a lidské tvořivosti. Kryptoměna… prosím, její smysl a funkci v ekonomice řekněme chápu. Ale představa, že se virtuální bitcoin virtuálně těží kdesi v nekonečné síti virtuálního světa? Že můžu coby novodobý prospektor pouze s laptopem a připojením k internetu těžit prachy? Sedět v kavárně, popíjet macchiato a rejžovat kryptozlato? Jasně. První bitcoiny žádnou cenu neměly. A dnes můžete těžit virtuální nuggety pouze s počítači o výkonech milionů koní… nebo něčeho podobného… Ale to není podstatné. Podstatné – tedy fascinující – je na to vše přijít. Vymyslet. Zrealizovat. Uvést z virtuálna do reálna. A dnes se vlastně dá říct i z reálna do virtuálna. Ať je to parní stroj, elektřina, internet, nebo digitální zlato…

Desper
29.04.2017 5 z 5

Super úvod do kryptoměn. Každopádně Bitcoin blockchain je veřejný a proto nikdy nemůže splnit funkci peněz. Transakce dle mého pohledu a pohledu (ekonoma Friedricha Hayeka či Miltona Friedmana - nobelisti za ekonomii) mají být anonymní stejně tak jako při používání hotovosti.
Až si budete chtít koupit doplňky pro dospělé ve vaší historii to bude svítit navždy nebo například příspěvek na nevhodnou politickou stranu může být příčinnou nepřijetí do zaměstnání. Jsou jednoduché nástroje co umí Bitcoin velmi dobře analyzovat v reálném čase a tak ikdyž bitcoin do peněženky dorazí bude zablokován při kontaktu se směnárnou v případě jakéhokoli podezření autoritami.
Stejně tak jako zamykáte dům, zatahujete žaluzie či heslujete přístup k mobilu či emailu. Soukromí hraje důležitou roli v životě každého z nás. Zdá se, že tyto parametry splňuje kryptoměna Monero. Stejně tak jako kdysi bylo běžné posílat svá data přes internet nezabezpečeně (HTTP) dnes si to bez zapezpečeného protokolu (HTTPS) nedokážeme představit a samotné banky nás nabádají kontrolovat zelený zámek v levém horním rohu prohlížeče než se přihlásíme do internetového bankovnictví.
Z mého pohledu je Bitcoin zastaralý a když příjmám platby od někoho cizího v Bitcoinu pak se na mě přenáší i jeho "čistota" a tak pokud člověk který mi zaplatí za vývoj webu nebo jiné služby není tak čistý - riskuji, že moje peněženka bude blokována. Proto používám Monero.