Biskup na snowboardu

Biskup na snowboardu https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363692/bmid_biskup-na-snowboardu-BZZ-363692.jpg 4 53 12

Redaktor a moderátor Martin Veselovský, oceněný Cenou Ferdinanda Peroutky, se ptá Tomáše Holuba, v současné době plzeňského biskupa. O jejich neformálním rozhovoru Martin Veselovský říká: ,,Už z podstaty svého povolání musím být zvědavý člověk. A na Tomáše Holuba jsem byl zvědavý vlastně celých zhruba patnáct let, během nichž se vídáme. Já ve stabilní roli ptajícího se novináře, on v neuvěřitelně se proměňujících pozicích od hlavního kaplana české armády, přes Generálního sekretáře České biskupské konference až po plzeňského biskupa. Od chlapa, který dokázal obstát jako kněz mezi vojáky na balkánských misích, přes náhle tvrdého a nekompromisního vyjednavače o návratu církevního majetku až po biskupa, který žije v extrémně zajímavé éře papeže Františka. V této knize máme oba příležitost vystoupit z daných škatulek. Konfrontovat se i na jiné než čistě tematické úrovni aktuální publicistiky. Mluvit o zkušenostech a pocitech bez nutnosti směřování k tomu nejlepšímu titulku. Jsem zvědavý, jak se nám to povede.“... celý text

Přidat komentář

Emik87
24.02.2024 5 z 5

Krátká kniha rozhovorů s plzeňským biskupem. Příjemné a povzbuzující čtení.

Chesterton
07.09.2022 5 z 5

Tomáš Holub je mi lidsky ne zcela sympatický typ muže.
Bez urážky - je to víc pocitové než rozumové, ale je to tak.
Martin Veselovský pro mě symbolizuje přesný opak a byl to on, kvůli kterému jsem po knize sáhla.
Rozhovor odkrývá skutečně zdravě zakotvený svět víry, která pramení ze vzdělání, modlitby a neustálého dialogu uvnitř Církve i se světem 'nevěřícím', který dobře reprezentuje tazatel.
V zásadě s myšlenkovým světem Tomáše Holuba a jeho prezentací víry a církevního prostředí víc než souzním. Třeba 'mužskou spiritualitu', kterou zmiňuje mirektrubak bych velice ocenila. Asi mám taky kousek 'kluka' v sobě ;o)
Zároveň jsem pochopila, co nejmladšího biskupa formovalo a proč na mě působí lidsky lehce kontroverzně. Ovšem dlužno podotknout, že se vším statečně bojuje a je schopen zakomponovat překážky do zrání osobního vztahu k Bohu a katolické víře. To jsou v rozhovoru asi nejsilnější momenty.
Výborný rozhovor. Cena Ferdinanda Peroutky je ve správných rukou!
5/4


mirektrubak
05.10.2020 4 z 5

„Jestliže je víra skutečně ve své podstatě vztah k Bohu, tak nejde na prvním místě o nějakou moji pravdu, ale především o pevný vztah, který může získat nový rozměr v okamžiku, kdy se dostane do nového prostředí, do nových souvislostí. (...) Pokud chápu víru jen jako svou pravdu, o které jsem přesvědčený a kterou hájím, pak má charakter ideologie. Pokud jde o vztah živého člověka k živému Bohu, tak ten dostává neustále nové rozměry jako každý jiný vztah, který není zabetonovaný.“

Měl jsem z tohoto knižního setkání s Tomášem Holubem velkou radost. Nejen, že potvrdil pocit, který jsem si o plzeňském biskupovi udělal na základě jeho mediálního působení, ale ještě dokázal prohloubit vědomí názorového souladu mezi mým a jeho světem. Jeho víra je moderní a tolerantní, v dobrém slova smyslu neideologická. A taky odvážná, otec biskup nepatří k lidem kteří „spoustu výzev okolního světa vnímají jako ohrožení ze strany zla, ne jako výzvu k dialogu“, neuchyluje se ke zjednodušenému vidění světa, ve kterém se katolíci obelhávají tvrzením, že „jen my to děláme dobře a okolní svět je zkažený“. Ocenil jsem i jeho odstup od politického katolického konzervatismu a jeho schopnost vidět (a nahlas pojmenovat!) riziko, že „ve skutečnosti to lpění na minulosti bude chránit jen nějaké patvary skutečného křesťanství, ne jádro jeho zvěsti“.

Výběr tazatele se mi jevil jako vyloženě šťastný. Martin Veselovský dokázal, že je výborný novinář, nachystal si chytré otázky a dokázal i pohotově reagovat v průběhu rozhovoru. Navíc ze své pozice přemýšlivého nevěřícího vytvářel komunikační napětí, které však stále zůstávalo konstruktivní – myslím si, že přesně takhle by měl dialog vypadat, aby byl oboustranně prospěšný.
Bylo mi líto, že nevelký rozsah knihy neumožňoval hlubší rozbor jednotlivých témat, i tak zde ale bylo dost podnětů k dalšímu promýšlení. Z probíraných témat mě asi nejvíc zaujaly myšlenky týkající se mužské spirituality, což je téma, které mi není intuitivně blízké (vlastností, které jsou tradičně považovány za ženské, se nejen nebojím, ale dokonce si je v sobě záměrně pěstuju :-), tak jsem byl rád za možnost nahlédnout trochu pod povrch takto pojímaného vztahu k víře.

A ještě jedna myšlenka, která podle mě dobře ilustruje názorový svět otce biskupa: „Jsem přesvědčený, že každý, kdo objeví základní roviny svobody, pravdy a lásky, se něčeho božského dotkne. Dokážu si i představit, že bych nevěřil v personálního Boha, nakonec mám kolem sebe hodně skvělých lidí, kteří v personálního Boha nevěří. Ale věřím, že v těch základních hodnotách má i u nich stejně Hospodin prsty.“

huhuhu
08.08.2020 4 z 5

Otec Tomáš Holub neměl (a nemá) v životě jednoduché role (vojenský kaplan v Bosně, vyjednávač církevních restitucí, biskup plzeňské diecéze), ale je vidět, že vše - s Boží pomocí - zvládá skvěle a dělá skutečně nejlépe, jak může. Kniha mohla být delší a obsažnější. :-)

petr3048
14.05.2019

Knihu jsem přečetl na jedno nadechnutí, na jeden zátah, což se mi dosud u žádné knihy nepodařilo. Moc pěkné, uvěřitelné a srdečné čtení. Milý biskupe Tomáši, jsem rád, že Vás v Plzni máme.

cérka
23.04.2018 5 z 5

" Stačí dělat věci nejlíp, jak dokážete, a doufat, že Hospodin zařídí všechno ostatní."

Stále doufám (nejsem ta odevzdaná ovečka, v jednom kuse vedu diskuzi :-) ) a věřím. Na druhou stranu neustále hledám, ač v produktivním věku (dle tabulek) :-), stále přemýšlím jaké je tady mé poslání, čemu se mám věnovat, co tady mám všechno vykonat,abych jednou mohla s klidnou tváří předstoupit před Hospodina.

Při četbě této knihy jsem si uvědomila, jak obrovský dar mi má babička předala. Jsem šťastná, že vím kam patřím :-), a jsem moc vděčná za každého člověka, knížku, který/á mi rozumí a vede mě.

Pane biskupe škoda, že jste tak daleko. Přeju hodně Božího požehnání a děkuji za super rozhovor :-)

Jana512
18.04.2018 5 z 5

O. biskup Tomáš se pravdivě snaží odpovídat na dotazy novináře. Hledá dobro druhých, jako jejich služebník, a nebojí se "nasadit se", jak tomu bylo v jeho etapě prvního vojenského kaplana, tak i nyní, ve své diecézi, kdy musí hledat cesty k lidem, a o to se jistě snaží. Přeji jemu i celé diecézi, aby vytvářeli mezi sebou krásné vztahy.

Stinin
27.03.2018 4 z 5

Martin Veselovský klade zajimave otázky a biskup většinou take zajimave odpovídá. Stojí za přečtení,kniha je útlá a dobre se čte.

Elmo
22.01.2018 5 z 5

Čte se rychle, dobře, Holub je sympaťák.
Jsou tam zajímavosti z vyjednávání církevních restitucí, rozjíždění služby armádních kaplanů atd...

lidunka1
09.01.2018 5 z 5

Knížka se mi moc líbila. Mám jedinou výtku - mohla být obsáhlejší. :-)

Matematicka
30.12.2017 5 z 5

Velice stručný, ale věcný a zajímavý rozhovor se zajímavým mužem, knězem a biskupem. Zajímavé a inspirativní životní zkušenosti i pohledy na problémy současné církve i světa.

LovičKnih
17.12.2017 5 z 5

Opravdu skvělá kniha. Kvalitní rozhovor dvou inteligentních lidí, profesionálů na svém místě. A i pro nevěřícího obsažný pohled na horká témata ohledně církve. Doporučuji všem.

Myslím, že v nějakém alternativním vesmíru by se tito dva pánové mohli klidně potkat na opačných pozicích :D