Biologie jako ideologie

Biologie jako ideologie https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66995/bmid_biologie-jako-ideologie-Lkc-66995.png 4 9 3

Za co mohou naše geny. Sbírka esejů o vztahu biologie a společnosti a nových pohledech na přírodu i lidstvo. Publikace vychází z cyklu Massejských přednášek na Univerzitě v Torontu, odvysílaných i Rádiem BBC.

Literatura naučná Sociologie, společnost
Vydáno: , Books , Jota
Originální název:

Biology as Ideology , 1991


více info...

Přidat komentář

TheRaven
16.02.2023 4 z 5

Přiznám se, že hlavní motivací k přečtení téhle nepříliš rozsáhlé knížky pro mě bylo Lewontinovo jméno, kterého znám jako spoluautora slavného článku (z roku 1979) o spandrelách a kritice přílišného adaptacionistického pohledu na evoluci (napsal ho spolu s dalším levicově smýšlejícím biologem S. J. Gouldem). Trochu jsem se obával, že text musel po těch více než třech desítkách let notně zastarat, ale nestalo se, nebo alespoň ne zásadní měrou. Byť některé jednotlivé faktické údaje už samozřejmě neplatí, na poselství celého textu, jenž kritizuje především biologický determinismus a jeho zneužívání pro ospravedlňování stávajících společenských pořádků, sociobiologii, Dawkinsův sobecký gen, vyzdvihování jedince na úkor společnosti, příkré oddělování genů od prostředí a řadu dalších věcí, to nemá příliš vliv. Naopak se jedná o celkem provokativní sbírku esejů (původně rozhlasových přednášek), které čtenáře přinejmenším popíchnout k promýšlení či revidování některých všeobecně zažitých představ. (PS: V textu používáný termín rodový výběr [patrně "kin selection"] se dnes překldádá jako příbuzenský výběr.)

alef
20.05.2016 4 z 5

Biologie se podle Lewontina vydala nesprávnou cestou, která je podle něj projevem moderní vědecké ideologie, kritizuje především zjednodušování v současném „darwinismu“. Člověk pohlíží na přírodu skrze brýle, které mu nasadila jeho vlastní společenská zkušenost.

Podle Darwina se lidská povaha, ať už ji charakterizujeme jakkoli, vyvíjela spolu s ostatními atributy lidských bytostí v rámci přírodní evoluce. Lewontin vystupuje zejména proti myšlenkám biologického determinismu, resp. proti tomu, že existují vrozené rozdíly mezi rasami, ale i jednotlivci, které jsou zděděné a neměnné. Říká, že náš organismus není určován pouze našimi geny, ale je výsledkem interakce mezi genetickou výbavou, vlivy prostředí a náhodnými odchylkami během vývoje, a tedy, že je složité přesně určit, které z našich schopností určují geny a co má na „svědomí“ prostředí, ve kterém žijeme . Lewontin tak zpochybnil snahu sociobiologie popsat „univerzální rysy člověka“, jako jsou touhá válčit, vztah k soukromému vlastnictví, sexuální nadřazenost, apod., které by byly platné kdekoli a v kterékoli době. Zamýšlí se tedy nad tím, že není možné při hledání přičin nejrůznějších jevů, upnout se jen na jednu, to podle něj znamená neshopnost vidět problém v širších souvislostech, což považuje za jeden z největších hříchů současné vědy.


bzucino
16.10.2014 4 z 5

Tato tenká kniha komentářů byla napsána v době, kdy se uvažovalo o Projektu lidského genomu (HGP - Human Genome Project). Celkové náklady na tento projekt byly asi 3 miliardy dolarů (100 miliard korun). Autor argumentuje, že za většinou lidských vlastností nestojí DNA, ale vliv prostředí. Peníze vložené do HGP by pak byly vynaloženy zbytečně. Tvrdí, že tak velké peníze přilákají ne nejlepší, ale nejambicionejší vědce (či spíše vědecké pracovníky). Projekt s tak astronomickým rozpočtem je jistě přísliběm oslnivé kariéry zakončené Nobelovou cenou.

Autor má šíroké znalosti genetiky, co je celkem překvapivé v oboru, do kterého soubor esejů patří. Mnohé z jeho myšlenek skutečně pokazují na problémy, které v současné genetice existují. Například poukazuje na to, že autoři populárních publikací rádi vidí za každou lidskou vlastností jeden gen. Nebo že pokusy najít na Marsu život ve skutečnosti hledali pozemský život, a to pouze jestli by jeho motorem byla DNA. Jiné myšlenky jsou v rozporu s dnes přijímanými představami - např. tvrzení, že pomocí jednovaječných dvojčat můžeme zkoumat vliv genů na lidské vlastnosti (Lewontin se snaží argumentovat, že to nelze).

Autor tvrdí, že moderní biologie je chakteristická množstvím předsudků. Z mého pohledu to ale spíše platí o jeho přístupu k sociobiologii. Nerozlišuje totiž mezi předsudky, a mezi vědeckou setrvačností. Totiž to, co v genetice a evoluční biologii zažíváme, nejsou předsudky, ale nedostatek vědců pochopit základní matematické principy používané v těchto oborech.

Štítky knihy

biologie genetika

Autorovy knížky

1997  80%Biologie jako ideologie

Kniha Biologie jako ideologie je v

Přečtených10x
Knihotéce6x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x