Biocentrismus

Biocentrismus https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274160/mid_biocentrisums-zqh-274160.jpg 4 16 5

Kniha dvou z nejčtenějších amerických autorů - biologa Roberta Lanzy a astronoma Boba Bermana - je strhujícím čtením, které naprosto převrací náš po tisíce let zastávaný názor na svět. Tu a tam jednoduché, ale radikální myšlenky otřásaly a otřásají samotnými základy našich znalostí. Pro většinu lidí v 15. století byla představa, že Země je kulatá, naprosto nesmyslná. Konečné přijetí tohoto objevu nakonec změnilo způsob, jakým lidé vnímají sami sebe i jejich vztah ke světu. Celá západní filozofie dnes opět prochází zásadními změnami. Podle autorů však moderní věda zatím nedokázala odpovědět na základní otázky naší existence, a nabízejí tak svou odpověď v podobě biocentrismu, který přichází s revoluční myšlenkou, že život vytváří vesmír a ne naopak. Ve své argumentaci důsledně vycházejí z poznatků moderní vědy - zejména kosmologie, astronomie, kvantové fyziky, teorie relativity a biologie - a úzkostlivě se vyhýbají duchovním i náboženským postojům i filosofickým sporům. Stručně a srozumitelně, a přitom erudovaně pojednávají o teoriích, jako je velký třesk, inteligentní plán, nekonečnost světů, kodaňská interpretace kvantových jevů, Einsteinova relativita atd. Co vnímáme jako realitu, je proces, který zahrnuje naše vědomí. Naše vnější a vnitřní vjemy jsou nerozuzlitelně propleteny a nelze je oddělit. Chování všech objektů je nerozpletitelně spojeno s přítomností nějakého pozorovatele. Čas nemá reálnou existenci mimo živočišné smyslové vnímání. Je to proces, jímž vnímáme změny. Prostor stejně jako čas není objekt nebo věc. Je jen další formou našeho animálního chápání a nemá nějakou nezávislou realitu. Neexistuje žádná absolutní matrice existující sama o sobě, v níž by se odehrávaly fyzikální události nezávisle na životě a vědomí. Ve výsledku nás autoři vedou nás na zdánlivě nepravděpodobnou, ale nakonec nevyhnutelnou cestu, která otřese našimi základními představami o životě, čase, vesmíru, a dokonce smrti.... celý text

Filozofie
Vydáno: , Lukáš a syn (Barrister & Principal)
Originální název:

Biocentrism , 2010


více info...

Přidat komentář

lucin_a
17.07.2023 5 z 5

Baví mě číst mezioborové poznatky ze světa a života kolem nás. Velmi mě potěšilo, že bylo možné pochopit náročné informace a pochopit poznatky o času a prostoru.
Pro laiky ideální čtění.

zahadum
23.06.2021 5 z 5

Nádherná komplikovaná kniha ktorej dominuje téma - vedomie. Vedomie z pohľadu biológa a pohľadu fyzika. Samozrejme obaja sú špičky vo svojom obore a ani na chvíľku nepochybujte, že nevedia o čom píšu. Knihu mám za sebou, má cca len 200 strán ale pripadá mi ako keby som čítal cez tisíc strán. Všade mám poznámky a výkričníky. Ku knihe sa budem vracať pravidelne lebo je to zlomové dielo ohľadne vedeckého pohľadu na nás ako dôvod prečo je tu vesmír a nie na vesmír dôvodom čoho sme tu my. Kolaps vlnovej funkcie je skoro až hrôzostrašná vec v podaní v akom to uviedli autori. Je desivé ako tvrdohlavo a dosiaľ bez vysvetlenia si slávny pokus s dvoma štrbinami drží status najväčšej záhady nielen kvantovej mechaniky. Úloha pozorovateľa ako hýbateľa všetkým možným aj nemožným je jednoznačne nutná ak by sa malo vysvetliť prečo sa veci dejú tak ako sa dejú. Kniha kladie kvantum otázok a niektoré aj rozoberá a táto téma je tak ukrutne komplikovaná, že ľudstvo nebude ešte stáročia vedieť odpovedať na takú základnú vec - kto sme ?

pre ľudí ktorí by sa trošku strácali v knihe ponúkam malú pomôcku v podobe základných pojmov kvantovej mechaniky, bez toho budete tápať aj napriek tomu, že kniha neobsahuje komplikované vzorce ani odborne vysvetlenia. Naopak je písaná tak aby sa človek naplno mohol sústrediť na otázky ktoré kniha kladie.

nech sa páči :
http://www.quantum-mechanics.net/czech.html


Jelitovna
12.06.2019 5 z 5

Zajímavý příběh, v místech střetu se současným kulturně-mentálním nastavením poněkud náročnější, ovšem zábavný a inspirativní. Autoři píší o vědomí, pozorovateli, mozku, životě, což není jen o člověku, jak se zřejmě někdo domnívá. Jako děti jsme podobně náročné otázky řešily, a když jedna holka řekla: "Co když jsme jenom namalovaní?", všechno se ve mně vzbouřilo, cože je to za blbost...?! :-) Takže mám natrénováno, při podobných úvahách mám jen nepříjemný pocit v břiše, hlava se skoro nevzpírá.
Malá ochutnávka:
"Pokud se zakoušení nějaké věci radikálně mění v závislosti na podmínkách, není tato věc základní. Světlo i ostatní elektromagnetická energie se za žádných okolností nemění, a je tedy něčím, co je pro existenci, pro realitu bytostně vlastní, podstatné. Naopak skutečnost, že prostor může jak zdánlivě měnit prostřednictvím aberace svou podobu, tak se prudce skutečně smršťovat při vysokých rychlostech, takže celý vesmír má od jednoho konce k druhému jen několik metrů, dokládá, že nemá žádnou inherentní, natožpak vnější strukturu. Je spíše produktem zkušeností, který pluje s proudem a mění se podle různých okolností."

whack
08.08.2017 odpad!

Pre ľudí, čo sa zaujímajú o biocentrizmus a hlbokú ekológiu, neodporúčam!

Táto kniha nie je o biocentrizme, ktorý je popisovaný v hlbinne ekologickej ekosofii Arnea Næssa, v knihe "Hlboká ekológia" Billa Devalla, alebo ako ho presadzoval David Keith Orton alebo Paul Taylor... Alebo si aj stačí zadať pojem do českej Wikipédie, aby človek zistil, že táto kniha je vedľa.

Táto kniha popisuje akúsi osvieteneckú teóriu, ktorá nie je biocentrizmom, ale skôr nejakou new age odnožou, hoci autori sami new age kritizujú, rovnako ako kritizujú asi všetko, na čom stojí dnešný svet. Popierajú existenciu času, priestoru, objektívnej reality, teóriu Veľkého tresku, evolúciu, kreacionizmus, Hawkingove teórie o vesmíre, náboženstvá, atď.

Vraj všetko, čo považujeme za realitu, je iba proces spätý s naším vedomím, a pokiaľ udalosť nepozorujeme, v skutočnosti sa nedeje: Padajúci strom vydáva zvuk, len ak je niekto nablízku, dúha nevznikne, ak niekto nie je nablízku, plameň ohňa nie je žltý, pokiaľ naň niekto nehľadí. Vnímať môžeme iba samotné vnemy a mimo vedomia neexistuje nič – aj hmat vraj existuje iba vnútri nášho vedomia či mysle, čiže ak držíme nejakú vec, tá sa v skutočnosti nenachádza mimo ľudského bytia, vo vonkajšom svete. Toto nemá s biocentrizmom vôbec nič spoločné, je to len prekopírovaná a trochu upravená teória známa ako "object permanence".

Ničím nepodložené antropocentrické fantazmagórie, ktoré sú v tejto knihe popisované, nemajú s biocentrizmom, biológiou, ani žiadnou vedou nič spoločné. Biocentrizmus by mal byť záležitosťou ekologicky a environmentálne zmýšľajúcich ľudí (ako spomínaní Næss, Orton, Taylor...), nie vivisektorov (Lanza) a astronómov (Berman)!

Na záver krátky citát z knihy "Spoveď ekobojovníka" skutočného biocentristu Davea Foremana: „Svet existuje nezávisle od nás. Keď spadne v hore strom a na blízku nie je žiaden človek, ktorý by to začul, nič to na veci nemení. Aj prílivové vlny burácajú od brehu k útesu a počujú ich len medvede a vtáky. A život si ide ďalej svojou cestou. Iba arogantný hlupák by si mohol myslieť opak.“

Gabba99
28.07.2017 5 z 5

Velmi zajímavá kniha. Je postavena na vědeckých poznatcích, o kterých jsme před pár lety neměli ani páru. I když se kniha vyhýbá hypotéz dotýkajících se filozoficko-náboženských témat, tak i přesto jsme v ní našla důkazy toho, co jsem četla právě v takovýchto knihách a líbí se mi, že konečně i vědci přicházejí na to, že jsou věci, které nás přesahují,ač naše mysl,na to není připravená,nebo spíše to neumí zpracovat. Přesně jako v úvodu knihy, dřív si lidé nedokázali představit, že je Země kulatá, a tento letitý omyl byl vyvrácen, tak dnes nám věda nabízí poznatky, že Vědomí je víc než fyzično..?.. Jen tak dále vědo...

Štítky knihy

teorie a hypotézy čas

Autoři knihy

Bob Berman
americká
Robert Lanza
americká, 1956