Běžet život se psy husky

Běžet život se psy husky https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482351/bmid_bezet-zivot-se-psy-husky-ITL-482351.jpg 5 10 4

Když jsem se zamyslela nad tím, co bych o chystané knize řekla, okamžitě se mi v mysli vybavilo „ohňostroj vtipných esejí i moudrých zamyšlení“. Jejich autorka vás bere za ruku a vede na dobrodružnou výpravu svým dosavadním životem, ukazuje a poodhaluje vám svůj svět, občas vyprovokuje k polemice až nesouhlasu, protože před vámi nic neskrývá a na nic si nehraje, občas se smějete, až se za břicho popadáte, a vzápětí vytahujete už třetí papírový kapesník… Nečekejte žádný příběh, na sebe navazující „kapitoly“, žádnou dějovou souvislost, jaká je typická pro téměř všechny knihy. Jana ji totiž nepsala prvoplánově pro nás, čtenáře, ale z vnitřní potřeby vypovídat se formou příběhů z důležitých momentů, které na své cestě životem autenticky prožila. Nepsala ji rovněž „najednou“, jako jiní autoři. Texty vznikaly spontánně, tak jak šel čas a plynul Janin život a ona, jak zní název knihy, „běžela svůj život se psy husky“. V knize se dozvíte o Jovce – jejím prvním „haskounovi“ – které se navzdory genetickému kódu plemene sibiřský husky líbilo žít život solitérky, o počátcích jejího závodění a taky o tom, co si Jana myslí o mushingu a koho za mushera považuje, o tom, proč v zimě jezdí na Sever, jaký má přístup k tezi „být slavný“, o filmu Psí láska… Nechá vás nakouknout i do svého soukromí – rodina, první lásky, okamžiky prožitého štěstí i zármutku, bilancování. Dozvíte se, že i saně mají duši, ale také si užijete autenticitu longových závodů psích spřežení, ve kterých vzhledem k extrémním podmínkám jde často doslova o život. Seznámíte se i s některými lidmi – Františkem, Gertem, Susan… Osloví vás jednoduchost textů a zároveň jejich hloubka, Jana si všímá maličkostí a detailů, které obvykle lidé míjí bez povšimnutí, a dokáže z nich vykřesat neobyčejně poutavé příběhy o dobru a zlu, o nevyřčeném a těžce popisovaném poutu mezi člověkem a psy, s nimiž žije, a zejména o odpovědnosti za ně. Asi za mě nejsilnější apel z textů – zodpovědnost. Zodpovědnost k nám samotným, ke psům, kteří nás v životě doprovází, k tomu, jaká je momentální situace, jak ji vyhodnotit a jak se k ní postavit, vyvarovat se při tom zbytečných extrémů, póz a euforií, a přistupovat ke všemu svědomitě. Při čtení jednotlivých textů budete, stejně jako já, s Janou vše prožívat (protože takhle jsou příběhy vesměs napsány). Mně se při čtení totiž vždy promítal na plátně filmový příběh a já ho vnímala tak nějak po svém a doplňovala o své zážitky a prožitky. Není, resp. nebude to kniha na „jedno přečtení“. Alespoň ne pro mě. Vždy ji budete moci otevřít na jakékoliv stránce, u jakékoliv eseje, a vždy si po přečtení něco nového odnesete. Závěrem ještě jednu poznámku: Jana je pro mě renesanční osobnost a její texty mě vzaly za srdce. Ludmila Malinová... celý text

Přidat komentář

martisko3
04.01.2023 5 z 5

Kniha nádherná obsahem, zpracováním i fotografiemi. Radost ji číst.

Sandalkar
18.10.2022 5 z 5

Krupajici snih, letni louky Jizerek, odvaha jit svou cestou.

Nadherna knizni lahudka plna kratkych, ale velmi trefnych zamysleni, pribehu, vasne a jedinecne zivotni cesty. Moc se mi libilo zpracovani knihy, je na ni videt, ze se nesetrilo na papiru, fotografiich, ktere fakt umi navodit atmosferu.

Jane moc fandim!


pajaroh
02.01.2022 5 z 5

První kniha tohoto roku nasadila hoooodně vysokou laťku.
Severní Skandinávie, Jizerky, husky, zajímavé osobnosti kolem psů, nějaká ta životní moudra z vlastních zkušeností a velmi blízký pohled na svět - tohle je jasná srdcovka. Na jednu stranu mi bylo líto, že textu je méně a čtení letí a nejde zastavit jako psí spřežení na prvních 20 km, na stranu druhou je všechno podstatné v knize zahrnuto a asi by další kapitoly byly nadstavování.
Obsah je samozřejmě to nejdůležitější, ale musím uznat, že styl psaní nezaostává - úderný a zajímavý. O fotografiích ani nemluvě (i ty méně kvalitní mají silnou výpověď) a kompozice, kdy knihu otevírají i uzavírají Odinovi vyslanci, je bez chybičky.

Cestu Jany Henychové již chvíli sleduji - jako mnozí, kteří se o tuto tématiku zajímají, a vždy na mě působila jako tvrdý člověk. Mýlila jsem se, silná ano, ale ne tvrdá. Bez jakékoliv idealizace či zbožnění má její osoba, sny i smečka můj velký obdiv především pro směr, kterým se ubírají (a tentokrát tím nemyslím jen "na sever").

"Lidé mohou mít své sny, ale musí si dát pozor na to, aby stáli nohama pevně na zemi a aby je jejich sny nesemlely."

"Když je člověk jen na jednom místě, tolik si ho neváží, jako když se na něj může chvíli těšit."

Zahonek
20.12.2021 5 z 5

Naši asi nejznámější musherku Janu Henychovou už se ženou sledujeme nějaký pátek, takže kniha byla jasná volba a moc jsme se na ni těšili. Na první pohled zaujme její velikost a následně hmotnost. Je to pořádná bichle! Mrazivou atmosférou sálající obálka knihy naznačuje, že půjde o velké dobrodružství. Kniha celkově je poctivě zpracovaná. Kvalitní papír, obrovské množství fotografií a čitelný text bez chyb potvrzují snahu o co nejlepší výsledek. Kniha se i přes své rozměry překvapivě rychle čte a je příjemným zážitkem. Je určitou formou Janiny osobní zpovědi a obrazem filozofie jejího života. Dozvíme se spoustu zajímavostí ze závodů psích spřežení, stejně tak i ze života musherky samotné. Chvíli nám bude zima z ledové vichřice, následně se budeme hřát z roztomilosti štěňátek, tu se zase budeme smát nad vtipnými fotkami, abychom se nakonec rozbrečeli nad nevyhnutelným koncem.

Autorovy knížky

Jana Henychová
česká, 1971
2021  94%Běžet život se psy husky