Berlínský deník: Zápisník zahraničního zpravodaje 1934-1941

Berlínský deník: Zápisník zahraničního zpravodaje 1934-1941 https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268714/bmid_berlinsky-denik-zapisnik-zahranicni-OyJ-268714.jpg 5 12 2

William L. Shirer (1904–1994) pracoval v letech před druhou světovou válkou a během ní jako novinový dopisovatel a rozhlasový hlasatel společnosti CBS. Mezi jeho úspěšné a kritikou uznávané knihy patří bestsellery The Rise and Fall of the Third Reich (česky Vzestup a pád Třetí říše, L. Marek, Brno 2004), This is Berlin a The nightmare years. Berlínský deník vyšel poprvé v roce 1941 a jeho načasování bylo perfektní. Tryskala z něho energie, vášeň a napětí. Kniha se okamžitě setkala s nadšeným přijetím a stala se prvním odkazem své doby, na jehož základě mnoho přemýšlivých Američanů posuzovalo události v Evropě. Jednalo se o ten ideální případ, kdy se správný novinář ocitl ve správnou dobu na správném místě. Kniha - napsána novinářem jako očitým svědkem - představovala a stále představuje jedno z nemnoha děl svého druhu.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , L. Marek
Originální název:

Berlin Diary: The Journal of a Foreign Correspondent, 1934–1941 , 1941


více info...

Přidat komentář

Jack93
21.02.2020 5 z 5

Pozoruhodné svědectví muže, který "byl u toho". Pan Shirer zaslouží absolutorium za neskutečné množství práce, kterou odvedl. A za odvahu, kterou prokázal. Působit v Praze, Gdaňsku, Paříži a dalších městech v době největšího napětí, případně přímo za války, s vědomím, že nebezpečí je přímo hmatatelné, vyžadovalo neskutečnou, i když nezbytnou kuráž. A to už vůbec nezmiňuji život v Berlíně, kde leží gró Shirerova deníku. Těžko si někdo z nás dokáže představit život, v němž bychom noc co noc čelili náletům.
Kouzlo Berlínského deníku vězí v tom, že skvěle zachycuje a popisuje postupné kroky nacistů vedoucích k rozpoutání největšího válečného konfliktu všech dob. Díky, pane Shirere! A kdo nečetl Vzestup a pád třetí říše, má co napravovat!

milamarus
24.01.2017 5 z 5

Není to jen z Berlína, ale i ze Ženevy, Gdaňska, Varšavy, Říma, Paříže, Norimberku, Dubrovníku a mnoha dalších míst, takže se nenechte zmást tím přídavným jménem v názvu. Zkrátka nepřišla ani Praha! Zápisky z ní (pocházející z kritického období srpna a září 1938) jsou parádní, a pro mě o to působivější, když vím, jak se věci pro nás v příštích letech vyvíjely.

Kromě širokého zeměpisného rozpětí této knihy bych její přínos viděla zejména v tom, že je jednak zpovědí muže s docela obyčejným strachem, láskou a jen jedním životem, o který může lehce přijít, a jednak zápisníkem novináře-workoholika, který cestuje z místa na místo, neúnavně pátrá, a když má chvilku, zaznamenává si, co zažil, a jaké (často utajované) informace se mu podařilo odhalit. Prostě takové dva v jednom. :-) Vlastně je tu ještě ta třetí (a neméně důležitá) část, kvůli které bych neváhala dát dvojnásobné množství hvězdiček, kdyby to šlo. Je to zájem pana Shirera o obyčejné Němce - o jejich chování, názor a náladu; o sílu jejich přesvědčení a míru důvěřivosti; o to, jak Hitlerovy vize a rozhodnutí dopadají na jejich každodenní žití. Tedy, spíše přežívání.

Závěr: Obrovské nadšení a zároveň lítost, že zápisky končí už v roce 1940. Doufala jsem, že se dočtu, proč se tak chvátalo na vydání nebo se v knihovním katalogu dopátrám toho, že existuje i druhý, třetí díl. Psát by bylo jistě o čem. No, ale ať tak či tak: tahle publikace - vpravdě výjimečná - mi dokonale připomněla, proč čtu. Je to moje touha podívat se na místa, která bych normálně nenavštívila a poznat jinou dobu a lidi, kteří ji utvářeli. Díky panu Shirerovi jsem tu možnost dostala!

Jestli i Vy máte alespoň trochu rádi historii, čtěte, a můžete pak během pár stránek vědět to, na co ostatní čekali několik let. Můžete zrychlit čas….

------------------

BERLÍN, 15. října 1940
,,(…) Krátce řečeno, člověk nadále nemůže o válce a podmínkách v Německu informovat podle skutečnosti. Nacisty nemohu nazývat ,,nacisty“ nebo invazi ,,invazí“. Jsem omezen na opakování oficiálních komuniké, což jsou lži, které může opakovat jakýkoliv automat. Inteligentnější a slušnější cenzoři se mě v soukromí ptají, proč zde zůstávám. Já tady zůstat za těchto podmínek nemám ani v nejmenším zájem. S mou hlubokou, palčivou nenávistí vůči všemu, co nacismus představuje, pro mě nebylo nikdy příjemné zde pracovat a žít. To však bylo podružné, dokud zde byla práce, kterou bylo nutné vykonat. Ničí osobní život v Evropě již není důležitý a já od začátku války ani žádný nemám. Nyní však již není ani práce, jež se dá vykonávat – alespoň ne odsud. “

NA PALUBĚ Excambionu, 13. prosince 1940 (půlnoc)
,,(…) Chvíli jsem stál u zábradlí a pozoroval, jak v dálce mizí světla Evropy, kde jsem strávil všech patnáct let svého dospělého života, Evropy, jež mi dala všechny zkušenosti a tu trochu znalostí, které mám. Byla to dlouhá doba, ale ty roky byly pro mě osobně šťastné. Pro všechny obyvatele Evropy měla tahle doba význam a nesla v sobě naději až do okamžiku, než přišla válka a nacistická nákaza a nenávist a podvod a politické gangsterství a vražda a masakr a neuvěřitelná nesnášenlivost a utrpení a hladovění a zima a hukot bomb dopadajících na domy, kde trhají lidi na kusy, hukot všech bomb odstřelujících lidskou naději a slušnost.“


Štítky knihy

společnost a politika Třetí říše (Nacistické Německo), 1933-1945

Autorovy další knížky

William L. Shirer
americká, 1904 - 1993
2004  96%Vzestup a pád Třetí říše: dějiny nacistického Německa
2007  98%Berlínský deník: Zápisník zahraničního zpravodaje 1934-1941
2006  91%Vznik a pád třetí říše: historie hitlerovského Německa

Kniha Berlínský deník: Zápisník zahraničního zpravodaje 1934-1941 je v

Právě čtených1x
Přečtených15x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce5x
Chystám se číst25x
Chci si koupit15x