Benjamin Disraeli

Benjamin Disraeli https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100725/bmid_benjamin-disraeli-X7t-100725.jpg 4 3 2

Monografie o anglickém romanopisci, politiku a posléze premiéru. Stručně zachycuje obsah, tendenci a čtenářský ohlas jeho literárních děl, větší pozornost věnuje jeho politické činnosti. Popisuje program konzervativce, který však uskutečnil pokrokovou volební reformu, jeho porážky, vítězství, parlamentní projevy a souboje s liberály. V druhé části jsou uvedeny jednak myšlenky Disraeliho, jednak soudy o něm.... celý text

Přidat komentář

Kozel
11.12.2019 3 z 5

O tom, že Benjamin Disraeli je jednou z nejvýraznějších a nejdůležitějších postav viktoriánské éry (a že to byla éra!) není pochyb stejně jako o tom, že byl jedním z nejvýznamnějších britských politiků vůbec. A tak jsem si chtěl o této osobnosti něco zajímavého přečíst. Touto knížkou z edice Portréty jsem si však trochu naběhl. On totiž Jan Pilát nepíše tak úplně životopis Disraeliho jako spíš politické dějiny Británie v 19. století a kroniku parlamentu. Což je pro někoho, kdo se politice vyhýbá, hodně složitý a nezáživný čtivo. Zároveň ale nemohu říct, že by to byla látka špatně zpracovaná.

Disraeliho v té hromadě informací zdánlivě nesouvislých musíte najít. Ovšem jakmile ho najdete, vyvstane před vámi v celé své velikosti, zajímavosti a pozoruhodnosti. Rozhodně bych však nedoporučil knihu nikomu, kdo nemá alespoň nějaké povědomí o 19. století v Británii, protože v takovém případě vás kniha spíš definitivně vyčerpá, než jakkoli obohatí.

Terošu
04.05.2017 4 z 5

Velmi inspirativní osobnost 19. století. Anglický ctihodný gentleman, věčný soupeř Williama Gladstona. Nejzajímavější na něm je, jak dokázal překročit hranice společenských i politických norem, najít si svou vlastní neokleštěnou cestu plnou výsměchu, neúspěchů a proher, nikdy z ní nesešel a naplnil cíl, který si vytyčil. Pro mě osobně je symbolem vytrvalosti, vůle a velkorysosti, stejně jako pokory, bez níž by ani člověk s plnou hlavou vědomostí nikdy nedošel moudrosti.


Štítky knihy

19. století viktoriánská doba osobnosti Velká Británie politici

Autorovy další knížky

Jan Pilát
česká, 1926 - 1990
1964  90%Mahátma Gándhí
1967  80%Benjamin Disraeli
1967  80%Džaváharlál Néhrú
1983  100%Svět doktora Kinga
1965  85%Dobyvatelé, proroci, patrioti: 5 indických staletí

Kniha Benjamin Disraeli je v

Přečtených3x
Knihotéce11x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x