Běhat

Běhat https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25402/bmid_behat-VZN-25402.jpg 3 27 5

Hlavním hrdinou posledního románu slavného francouzského spisovatele je běžec Emil Zátopek. Echenoz popisuje reálie i atmosféru závodů a životních osudů českého vytrvalce citlivě a přitom zábavně a vytváří tak portrét muže, kterého celý svět znal jako nepřekonatelného šampiona. Emil nenávidí sport, ale nemá jinou volbu. Získává jednu medaili za druhou, překoná osm světových rekordů a celý svět mu tleská. Má specifický styl běhu i tréninkové metody. Stává se ikonou socialismu, která jen jednou stojí na „špatné straně“. Při „pražském jaru“ vyzývá na Václavském náměstí ruského tankistu, aby se vrátil domů. A následuje tvrdý trest… Echenozův román je nejen poctou českému sportovci, ale současně strhující parabolou komunistické diktatury.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Courir , 2008


více info...

Přidat komentář

kilometr
08.11.2016 5 z 5

Příjemná kniha na deštivé dopoledne,které se mi líbila.Nevím kolika nepřesností se autor dopustil,ale já se bavil.90%.

witko
06.05.2016 3 z 5

Není to, co jsem od toho čekal. Podivně napsané, nesedlo mi to. Ztrávený čas nad touto knihou jsem mohl věnovat jiné literatuře, ale stalo se.


PatrikDi
08.03.2015 5 z 5

Román Běhat popisuje našeho nejznámějšího běžce na krátké i dlouhé tratě, Emila Zátopka. Protože knihu napsal romanopisec Jean Echenoz a vycházel jen z dobových článků a ne z archivních materiálů, můžeme nepřesnosti autorovi prominout. Ale mohl si prečíst knihy o českém běžci, pokud byly přeloženy alespoň do anglického jazyka. V díle je vidět vzestup a pomalý pád Zátopka, který se velmi snažil, trénoval, přizpůsoboval si metody cvičení, zrychlování a zpomalování a na světových letních olympiádách (1948-1952) zůročil své zkušenosti a dřinu. Zátopek byl velmi nadaný, uměl několik cizích jazyků. V románu je vidět, že Echenoz nazývá jménem jen hlavní postavy, druzí jsou podřadní a nezajímaví. Udělal to patrně jen z toho důvodu, aby co nejvíce zosobnil Emila Zátopka a dal mu největší význam. Proto se kniha čte velmi jednoduše bez zbytečného uvažování. Román běhat je chudý na data a jména s jednoduchým zato čtivým dějem, se ve Francii velmi líbil, avšak už méně u nás, kde jsme s tímto atletem ztělesněni a je pro nás sportovní a mravní hrdina, který vyjádřil názor proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, zato byl z armády vyhozen, ze strany vyloučen a na několik let dělal dělnickou profesi, do doby než podepsal dokument v němž přiznal své omyly.
Avšak už je méně známá informace o Emilu Zátopkovi, který v 50. letech 20. stol. zasedal v kádrové komisi, která schvalovala výjezd sportovců na Západ. Ten nedoporučil běžce Milana Švajgra (na olympijské letní hry do Helsinek), se kterým trénoval kolem řeky Bečvy. Švajgr, narozený v roce 1925 v Bohumíně, se v roce 1949 stal mistrem republiky na 1 500 m, v Praze v témže roce na 5 000 m byl druhý za Zátopkem ale za několik let jej porazil v Opavě na 3 km. Za nedoporučení do Helsinek se Zátopek Švajgrovi omluvil. Švajgr oslavil 24. února své 90. narozeniny.

TeraBum
16.11.2014 odpad!

I když pominu fakt, že se kniha nelíbila Daně Zátopkové, stejně nemůžu hodnotit kladně. Kniha je psaná hrozným stylem, jakoby se autor snažil ze sebe, Zátopka i z čtenářů udělat primitivy.

orson
25.09.2012 3 z 5

Útlá knížka o Emilovi Zátopkovi, kterou napsal jeho obdivovatel. Z půlky popisuje jeho úspěchy na trati a z druhé půlky popisuje tíživou situaci v ČSSR. Bylo zajímavé si ji přečíst, ale mnohem více by mě zajímalo, jak to viděl a prožíval právě hrdina románu, takže si přečtu něco přímo od něj. I když v tiráži jsem narazil i na několik dalších zajímavých knih o našem nejlepším běžci.

Štítky knihy

francouzská literatura životopisné, biografické romány běhání, běh Emil Zátopek, 1922-2000

Autorovy další knížky

Jean Echenoz
francouzská, 1947
2009  70%Běhat
2009  71%Ravel
2003  70%Jdu
1996  60%Cherokee
2006  80%U piána