Batšeba

Batšeba https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337703/bmid_batseba-6v3-337703.jpeg 4 6 2

Zatímco v bibli Bat-šeba figuruje pouze jako epizodická postava, v Lindgrenově románu, odměněném francouzskou cenou Prix Femina, je postavou hlavní: setkáváme se s ambiciózní ženou, která je vždy schopná prosadit své plány a záměry a z obyčejné souložnice se postupem času stane skutečná a jediná královna. Lindgren na jejím příkladu zpochybňuje starozákonní filozofii neměnné podřízenosti člověka bohu a vyjadřuje svou víru v lidskou vůli a její schopnost ovlivňovat běh života a světa.... celý text

Literatura světová Romány Náboženství
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Batseba , 1984


více info...

Přidat komentář

MOu598
23.05.2017 4 z 5

Četla jsem v červnu 2007. Podle mých poznámek:
Krásné.
Citát:
"Nikdy neusiluj o nic, než o nezbytné."

Liwilterhage
12.03.2012 4 z 5

Starozákonní příběh lásky izraelského krále Davida a jeho poslední, třiapadesáté manželky Bat-šeby.
Příběh převyprávěný jako čistě světský na téma lásky a zápasu o moc. Autor se zde opět, jako v jeho některých dřívějších dílech snaží řešit otázku, zda člověk vůbec nese vinu za své skutky. Zda za činy, které konáme neseme odpovědnost a jsme povinni je odčinit, a nebo je v pořádku, pokud vykonáme něco nemorálního, špatného, neboť někdo (např. Hospodin) již stanovil, že se to mělo stát, my to měli vykonat.
Je zde líčen život Davidův, jak si postupně ke sklonku svého života uvědomuje, že jeho vyvolenost - náklonnost Hospodinova není silou, která ho drží při životě. Síla po které lační. Naopak zjišťuje, co tkví v jeho Bat-šebě, jeho a její lásce.
I když mi občas něco nesedělo k jednotlivým postavám, jejich chování, velmi oceňuji jednotlivé promluvy osob s Hospodinem. Jejich řešení otázky svatosti země, osob, věcí, činů.
Kniha obsahuje velmi zajímavé autorovi názory o člověku a i o moci, kterou je ovládán a kterou může vládnout.