Batman - Špatný den: Penguin / Riddler

Batman - Špatný den: Penguin / Riddler https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520988/bmid_batman-spatny-den-penguin-riddler-amH-520988.jpg 4 29 12

Dva špatní lidé. Dva špatné dny. Dva skvělé příběhy. PENGUIN Král gothamského podsvětí přišel o všechno. Je z něj zlomený a osamělý člověk, bez přátel i bez ranařů. Za všechny své zbývající peníze si může dovolit koupit už jen pistoli s jedním jediným nábojem. Pomocí něj si může prostřelit hlavu… nebo se pokusit získat všechno zase zpátky. S jedním nábojem proti celému Gothamu. RIDDLER Byl to jen obyčejný chlápek. Za bílého dne šel po ulici domů, ale nedošel. Bez jediného slova ho zastřelil Riddler a pak se usmál do nejbližší bezpečnostní kamery. Zdánlivě nesmyslný zločin, ale Riddler nedělá nikdy nic jen tak bezdůvodně. Začíná výslech, souboj mezi Batmanem a Riddlerem, který má odhalit motiv téhle vraždy. Co vlastně Riddler plánuje? V této knize najdete dva uzavřené a temné příběhy zaměřené na padouchy v podání skvělých scenáristů, jako jsou John Ridley (Oscar za scénář filmu Dvanáct let v řetězech) a Tom King (Batman, Vision: O trochu horší než člověk, o trochu lepší než zvíře), a úžasných kreslířů, jako je Giuseppe Camuncoli (Sebevražedný oddíl, Batman: Evropa), či Mitch Gerads (Mister Miracle, Strange Adventures, The Sheriff of Babylon).... celý text

Přidat komentář

Atlantis
22.02.2024 3 z 5

3,5* Výrazně nevyužitý potenciál, hlavně u prvního příběhu. Ten přitom začíná skvěle - Penguin sedí v parku, přišel o vše a chce zpět. Jenže pak se párkrát projde po ulici a má hotovo. Riddler je pak solidní psycho drama, které ale mělo jasné řešení už od počátku.

Áňa 998
28.12.2023 4 z 5

Pomalu se začínám dostávat zase do nálady, kdy mám strašnou chuť na komiksy se superhrdiny. Tahle nálada mě opustila někdy po Endgame a od té doby jsem z tohohle vlaku vyskočila. Hltala jsem Marvelovky, sledovala seriály... Ale najednou to nebylo ono. Postupně se k tomu ale vracím a rozhodla jsem se zapojit do toho i DC. Z tohohle univerza mám ve vzdělání mezery. Znám Batmana a dění okolo něj (trochu), a to je celé.
.
Gotham a jeho strážce se svými záporáky je můj DC oblíbenec, a tak když se objeví možnost si s ním něco přečíst, je jasno!
.
Na podzimním setkání s Crwí byla možnost vybrat si pár komiksů a já šla samozřejmě po Batmanovi. Kousek s názvem Špatný den byl pro mě velkou neznámou, ale byla jsem zvědavá!
.
V tomto komiksu se setkáme s Penguinem a Riddlerem. Komiks načíná právě Penguin, kterého trochu znám. Je na dně a snaží se vyškrábat zpátky na vrchol. Riddler pro mě byl trochu neznámou, takže jsem trochu googlila. U něj bych ale ráda vypíchla kresbu, ta mě zaujala na první pohled.
.
I když je komiks hlavně o Batmanových nepřátelích, tedy záporácích, Batmana samozřejmě potkáte.
.
Příběh Riddlera se mi líbil více, jak kresbou, tak dějem, který je místy sice brutální, ale akční. Příběh Penguina není špatný, ale takový... Předvídatelný.
.
Batman - Špatný den nám nabídl dvě postavy, dva příběhy, každý svým způsobem atraktivní. Mě komiks přesvědčil v tom, že bych se do DC světa rozhodně měla víc pustit!


KadetJaina
28.12.2023 4 z 5

Já mám prostě ráda příběhy, které jsou o Batmanových záporácích (a nejsou Joker).
Příběh Penguina je typický mafiánský příběh o tom, jak se dostává ze škváry zpátky k moci.
A příběh od Riddlerovi je zase o tom, že bychom neměli podceňovat směšného génia, protože je to stále koneckonců génius. Autoři z něj udělali opravdu děsivého protivníka.

RaptoR
15.11.2023 4 z 5

Je to nevyváženost příběhů, která mi na knize vadila. Riddler je jasná topka; je to správně temné, gradující, strašlivé a neúprosné. Riddler je prostě nezastavitelný! Oproti tomu příběh s Penguinem je při nejlepší vůli lehce nadprůměrný a na můj vkus těžko uvěřitelný. Mezi Penguinem a Riddlerem zeje příliš hluboká propast - jak příběhová, tak výtvarná. Naštěstí nemůžu mluvit o rozporuplných pocitech. Batman - Špatný den je parádní minisérie, chytlavá a čtivá. Více v recenzích.

iceVS
06.11.2023 5 z 5

Já ty pány vlastně vůbec neznám, ale začínají mě bavit čím dál víc. Brubaker je sice srdcovka, ale tohle se mi taky líbilo hodně moc. I když chvílemi beznadějně tápu.

farb
21.10.2023 4 z 5

První část s Penguinem začala slibně, ale po pár stránkách mě to zklamalo, jako opravdu průměrná, nikterak světoborně poskládaná věc. A po tomhle přišel Riddler, což je naopak za mě naprosto parádní, temná a neskutečně atmosferická jízda se zeleným psychopatem, která chytne a nepustí až do parádní tečky. Takže jen díky Hádankáři velký palec nahoru.

GoodGames
08.10.2023 4 z 5

Batman Špatný den: Penguin / Riddler je svieži komiks, v ktorom oba dva príbehy majú dostatočne nápadité a hravé scenáre. Prinášajú známych záporákov v trochu inom svetle a funguje to veľmi dobre. V tom prvom sa musí predrať Penguin z úplného dna na vrchol a Batman tu má v podstate iba cameo a v druhom príbehu má zasa Riddler za sebou zdanlivo nezmyselný zločin, Riddler však nič nerobí len tak. Oba príbehy zaujali a som zvedavý na ďalšie príbehy z tejto série, v ktorých nás čakajú Mr. Freeze, Clayface, Catwoman, Bane, Two-Face a Ras Al Ghul.

Ivan Kučera
28.09.2023 4 z 5

„Lidská povaha je konstatní. Lidi se nemění, jenom se víc a víc stávají tím, čím jsou.“ Za seba hlásim solídnu dávku spokojnosti. Keďže zbožňujem Gotham Central, ocenil som, že i tu je Batman vnímaný „len“ ako temný prízrak pohybujúci sa v tieňoch a zasahujúci do deja iba v prípadoch extrémneho nebezpečia, ktoré nie je v silách štandardných bezpečnostných zložiek zastaviť. Penguin a Riddler mu berú hlavné slovo, odstraňujú ho do ponižujúcej pozície camea a prekvapivo to nevadí, keďže si svoje one man show užívajú plnými dúškami. Niekoho viac osloví penguinovská rázna gangsterka, iný si naopak vychutná riddlerovskú mrazivú rafinovanosť z pera starého batmanológa Toma Kinga.

hroubek
24.09.2023 5 z 5

Penguin

Scenárista John Ridley (Oscar za scénář filmu Dvanáct let v řetězech) pojal Penguin a jeho příběh jinak, než jsem čekal. Ridley se snažil příběh, co nejvíce držet při zemi a zachovat jistou realističnost. Celý příběh působí jako gangsterka říznutá příběhem o vykoupení a pomstě. Je velmi příjemné, že Ridley se snaží Penguina vyobrazit jinak. Dát mu mnohem větší hloubku, silnější pozadí a udělat z něj postavu, která je inteligentní a smrtelně nebezpečná. Tohle není ten směšný Penguin z jiných komiksů. Tohle je muž, co padlo na dno, ale touha po pomstě postavila na nohy. Vrchol tohoto komiksu přichází v rozhovoru s Batmanem, ve kterém je moc hezky vidět, jak Ridley o Penguinovi přemýšlel.
O kresbu komiksu se postaral Giuseppe Camuncoli. Jeho kresba je mainstreamová, ale to nic nemění na tom, že je hravá a působivá. Moc hezky se na ní kouká, je krásně přehledná a velmi dobře se čte. 7,5/10

Riddler

Scénárista Tom King je ve svém oboru opravdový king. Četl jsem od něho Visiona, který byl vynikající a poslal mě do kolen. A teď jsem si přečetl jeho Riddlera a stalo se to znovu, zas mě poslal do kolen. King je jako scénárista úplně někde jinde, než většina jeho kolegů. Jeho přemýšlení o postavách nabízí něco jiného. Netradičního a nepříjemně opravdového. King svůj scénář pojal, co nejvíce realisticky. Od samotného příběhu, dialogů, chování postav, motivacích až k samotné pointě a otázce PROČ.
Je to temný thriller, který je plný deprese a krve. A taky chladné logiky. To jakým způsobem King pracuje s Riddlerem jako postavou, a jeho aurou, je perfektní a ke všemu je to skvěle napsané. Scénáristovi se povedlo vytvářit příběh, jenž se dostane čtenáři velmi rychle pod kůži. Při čtení jsem si několikrát vzpomněl na film Sedm, což berte jako velkou pochvalu.
Samotný příběh je velká depka, ale to co jí prohlubuje je fantastická kresba a barvy. Výtvarníci Mitch Gerads a Clayton Cowles odvedli luxusní práci. Z jejich kresby je cítit bolest, strach, deprese a bezmoc. Gerads a Cowles si vyhráli s kresbou a každý panel, nebo stránka je umělecké dílo. Parádně využili Kingovo rozvržení panelů, které dá vzpomenout na Strážce. Výtvarnici skvěle využívají barevnou paletu, které dominuje oranžová a zelená barva. Luxusní komiks. 9/10

fvalek
24.09.2023 4 z 5

Je opět škoda, že komiks, který se věnuje primárně padouchům, si toho Batmana prostě neodpustí... I když je pozitivní, že ho to ukazuje v docela slabším světle, nebo alespoň mně se část, kde ho Penguin i Riddler vyřadí jedinou větou, dost líbily. Nicméně je to takový tradičně netradiční příběh s padouchy v hlavní roli, asi nic nového, ale přesto osvěžující a zajímavé.

Příběh s Penguinem se mi líbil asi více. Byl akčnější, ukázal Oswaldovu dobrou stránku a jakousi čest a férovost. Dokonce ukázal, že je schopný přátelství a jeho tým se mi opravdu líbil, ať už divná Lily, vyšinutý synek ex-zaměstnance nebo dívčí vražedný gang... Prostě to mělo energii a bylo to hezké čtení. Takový ten klasický antihrdinský příběh o tom, že i padouši mají duši a dělají něco dobrého.

Pravým opakem byl Riddlerův příběh, který běžně zábavného a možná trošku laciného Riddlera ukazuje v brutálním děsivém a temném světle. Odhaluje se jeho minulost, která byla úžasná. Sice asi nechápu, proč pak jde na dráhu zločinu, ale nějaké to daddy issue tam je. Nicméně jeho přítomnost byla vážně silná a tak nějak mě stresovala a uváděla do zoufalství. Riddlerovi sice nemusí vždy slušet komická fazona, ale tohle zlo bylo tedy až extrémní...

Zajímavé, asi by bylo dobré, kdyby takovéhle příběhy vyšle i jiným záporákům, ale asi bych trošku vyrovnal tu atmosféru antihrdinství a absolutního zla, protože Penguin mě příjemně namotivoval, zatímco Riddler mě extrémně dorazil... :D

memphisz
21.09.2023 3 z 5

Souhlas s komentářem od RichardWest. Příběh o Penguinovi je těžký průměr bez nápadu, který jede prostou linku převratu v gangu. A od dalšího čtení docela odrazuje. Naopak druhý příběh, který píše nadaný King, je skvělý. Riddler málokdy působí takto děsivě. Způsob, jakým se dostane z vězení, je neuvěřitelně cool. Rozdmýchá strach snad i v samotném Batmanovi. Scény z dětství Riddlera jsou klasickou kingovinou. Takže doporučuji.

RichardWest
20.09.2023 3 z 5

Dva špatní lidé.
Dva špatné dny.
Jeden těžce průměrný příběh a druhý skvělý.

Asi takhle bych pozměnil první věty anotace. Na nově vydaný komiks s Batmanem jsem se těšil a tak jsem si jej koupil hned pár dní po vydání a záhy jej začal číst. Byl jsem velice zvědavý, obálka vypadá suprově a one-shoty s Penguinem a Riddlerem mi přišly jako skvělá startovací čára. A ona by taky byla , kdyby hned první příběh zaměřený na Tučňáka nebyl opravdu až těžce průměrný a nezáživný. Mělo to pár fajn částí, ale celkově se jedná o hroznou nudu. Ani ten Batman tam skoro nebyl. Příběh opravdu ničím nepřekvapí a kresba je mainstream. Skutečně jsem se prvním příběhem spíš pronudil a trochu ztratil chuť číst příběh druhý.

Ovšem vynechat příběh druhý by byla ohromná škoda. To se opravdu s tím prvním nedá srovnat. Mnohem lepší příběh, krásná a atmosferická kresba a jeden naprosto skvělý dvoustránkový panel. Riddler v tomto příběhu rozjel skvělou hru, kterou Bats velice vhodně doplňoval. Tento komiks z pera Toma Kinga byl skvělý a kdyby to šlo, nechal bych si v knihovničce jenom jej.

Celkově tedy dávám 3 hvězdy, pokud bych ovšem měl hodnotit každý příběh zvlášť, tak Tučňák dostává hvězdičky dvě Riddler všech pět.