Batman, který se směje

Batman, který se směje https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493392/bmid_batman-ktery-se-smeje-0WC-493392.jpg 4 26 11

Ve výpravné sérii TEMNÉ NOCI: METAL rozpoutal šílenství Temného mnohovesmíru. Nyní hvězdný scenárista SCOTT SNYDER znovu spojuje síly s oceňovaným kreslířem Jockem (BATMAN: ČERNÉ ZRCADLO), aby v Gothamu pustili ze řetězu nejsmrtonosnějšího obyvatele zlé alternativní reality. A původní Temný rytíř už nikdy nebude stejný... Napůl Batman. Napůl Joker. Snoubí se v něm vše, co dělá z Maskovaného mstitele hrdinu, a z Klaunského prince vraha. Batman, který se směje, je nejstrašlivějším zločineckým géniem Temného mnohovesmíru. Přichází do Gothamu, aby změnil domov Bruce Waynea na inkubátor zla. A není sám. Z další z nesčetných realit Temného mnohovesmíru se vynořuje také Ponurý rytíř. Tenhle brutální zabiják neváhá použít jakoukoliv zbraň ze svého arzenálu, aby zajistil, že ti, kteří si podle něj zaslouží zemřít, už nevstanou. Začíná válka jako žádná jiná – válka Batmanů. A zatímco jsou Batmanovi nejbližší spojenci, nejhorší nepřátelé i dvojníci napříč celým Mnohovesmírem lapeni v křížové palbě, ve vzduchu visí otázka: Odpověď vám dá BATMAN, KTERÝ SE SMĚJE. Děsivá moderní variace Batmanových příběhů z pera jeho předního současného scenáristy, s některými z největších komiksových hrdinů i padouchů všech dob v hlavní roli. Kompletní vydání obsahuje sedm sešitů této minisérie, plus bonusový speciál BATMAN, KTERÝ SE SMĚJE: PONURÝ RYTÍŘ.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Crew
Originální název:

The Batman Who Laughs , 2019


více info...

Přidat komentář

OldaB
29.12.2023 5 z 5

Sedlo mi to rozhodně více jak Metal. I když si pořád myslím, že poloha detektiva sedí Batmanovi více.

Luigi1
05.10.2023 2 z 5

Takový pomalý rozjezd jsem nečekal bylo to pro mě velké zklamání


Kopta
02.02.2023

Je docela docela s podivem, že původní Metal moc lidi nezaujal, ale tohle už je pecka. Jenže člověk se asi musí prokousat tím nezajímavým, aby chápal toto. Já po půlce vůbec nechápu už patnáctého Batmana, neustálé přehazování emocí dle náhodného padnutí. To prostě nejde.

Arkagas
07.11.2022 3 z 5

Komiks, na který jsem se vážně těšila a ve finále jsem z něj byla hodně rozpačitá - nejspíše ale proto, že se jedná o knihu navazující a sérii Metal jsem nečetla, což je pro tenhle příběh místy nejspíš dost podstatné.
Kresba nádherná, co mě značně štvalo je červený text na černém pozadí v bublinách a příběh, který tak nějak pokulhává - jednou je to vážně skvělý, v zápětí zase nic moc.. na přečtení z knihovny mi tohle stačilo.

Moje hodnocení: 7/10

robin9739
05.10.2022 5 z 5

Komiks krásně ukazuje, jak život a životní rozhodnutí dokáží změnit samotnou podstatu každého z nás i samotného Batmana. Nový nepřátelé jsou výjimeční, a přitom v jádru stejní, akorát se každý kvůli svým problémům a zážitkům, i malým rozhodnutím vydal po jiné cestě. Někdo po cestě šílenství, někdo po cestě konečného zúčtování.

Batman je číslo jedna mezi komiksovými hrdiny. Batman dokáže i přes své stáří stále zaujmout a překvapit, a to díky takovým lidem jako je Scott Snyder. Jeho sláva trvá už desítky let a další desítky bude určitě trvat.

Já ho určitě neopustím .

puml
01.10.2022 4 z 5

Slušnej Batman, zvlášť když máte načtený Černý zrcadlo a Soví Tribunál. Když navíc jeden přistoupí na tu vyloženou nadsázku a hru na alternativní univerza s alternativníma verzema Batmanů, tak si lze tenhle místy docela brutální příběh celkem slušně užít. Já do toho šel právě kvůli tomu bizáru propojení Batman s Jokerem do podoby něčeho tak šílenýho a zároveň metalovýho jako Batman, který se směje. K dokonalosti chyběla už jen ta kejtra. Jsou to občas nějaký logický lapsy, ale o logice Batman nikdy moc nebyl. Bavila mě ta hutná až hororová atmosféra a celková snovost toho příběhu.

Jen škoda, že Snyder má až obsedantní potřebu všechno nějak okecat, což je někdy tak trochu zbytečný, kdyby se radši soustředil na psychologii postav a akci, než na sáhodlouhý vysvětlování, bylo by to jen ku prospěchu věci. Právě to šílenství Batmana, který se směje a Ponurýho rytíře úplně stačí k navození paradní atmosféry a o tom je Snyderův Batman především. Co mi tady trochu chybělo je víc humoru a odlehčení (viz Černý zrcadlo), občas se to bere až moc vážně, přitom je to notně nevázané.

Co tedy napsat závěrem: Černý zrcadlo to není, ani Soví tribunál, ale lepší než Soví město to je určitě a vlastně asi i lepší než většina Batmanů od Snydera, což vůbec není špatnej výsledek. Cením tu jinakost a "metalovou" divokost. Navíc vložený příběh geneze Ponurého rytíře je taková třešnička na dortu; tomu bych dal plný počet. A závěr je taky solidní, možná trochu moc filosofující řežba, ale to už je prostě Snyder, kterej nechává svý postavy zhusta pronášet sáhodlouhý monology, když se bijou na život a na smrt (případně u hučícího motoru letícího Boeingu - viz Soví město). Celkově hodně slušný čtyři, možná i 4 a půl.

hroubek
13.08.2022 4 z 5

Batman, který se směje navazuje na velkou eventovou událost se jménem Metal: Temné noci. Komiksová událost Metal: Temné noci se mi docela líbila, ale rozhodně jsem si jí neužil, tak jsem doufal, protože to není lehké čtení, a čtenář musí mít načteno, aby si to užil a v zásadě pochopil, co se děje a proč se to děje. A tohle se, tak trochu týká i Batmana, který se směje. Osobně si myslím, že se to dá v pohodě přečíst bez znalostí Metalu, aby čtenář pochopil, co děje. Nicméně znalost Metalu je rozhodně lepší, protože dokážeme mnohem lépe pochopit vnitřní pochody některých postav a užít si konkrétní věci. Scénárista Scott Snyder odvedl slušnou práci. Snyder posunul Batmanova dobrodružství zas o kousek dál a přišel s trochu jiným Brucem Waynem/Batmanem. Osobně hodně kvituji, že se Snyder drží víceméně při zemi, a celkový příběh připomíná hodně nepříjemnou detektivku, kde hlavní záporák, chce dohnat hlavního hrdinu k šílenství a zlomit ho. Sice nejde o nic originálního, protože v historii Temného rytíře se o tohle pokoušel nejeden záporák a vždy selhal. Snyder tohle samozřejmě ví, a proto přihazuje další proměnné, které to komplikují. Díky tomu, se komiks primárně věnuje Batmanovi a jeho vyšetřování, a na samotného Bruce Wayne zbyde minimum prostoru. Po příběhové stránce jsem ve výsledku spokojený, nicméně samotné finále pro mně bylo přeplácané a překombinované. Co se týče kresby, tak Jock odvedl parádní práci. Jeho kresba se k tomuto příběhu náramně hodí a výborně vystihuje šílenství, které se přibližuje. Jock celý příběh vypráví z dálky a málokdy se soustředí na velké detaily. To samé platí i pro nakreslení obličejů postav. Jock zde nemá potřebu dělat, co nejdetailnější kresbu. Díky této specifické kresbě na Vás dolehne samotná atmosféra komiksu, jenž je plná šílenství, strachu a bolesti. Samotný komiks je dobře vystavěný, má zajímavý příběh, u kterého nás zajímá co bude dít dál a jak to celé skončí. Asi největší problém je to, že je to místy přeplácané, překombinované, ukecané a pokud nemáme něco načteného, tak se můžeme velmi lehce ztratit v to co se děje a jaký to má význam, nebo nám to nemusí dávat smysl. Batman, který se směje je zajímavý a dobře nakreslený komiks, který rozšiřuje příběhu Metalu.

Ivan Kučera
01.07.2022 4 z 5

Vždycky vás budu mít v srdci. Ale spolu jsme skončili. Z trilógie Metal sa mi najviac páčil prvý diel. Mal svoje chyby, ale inak to bolo veľkolepé a zrozumiteľné. Dal som mu 4*. S dvojkou a trojkou to bolo podstatne slabšie. Preto som sa Batmana, který se směje obával. Napokon ale môžem skonštatovať: za mňa super! Ku koncu je toho (všetkého) predsa len už priveľa, ale inak hlásim spokojnosť. Snyderove batmanovské scenáre sú raz hore raz dole. Tentokrát bol hore. Páčilo sa mi, že to (oproti Metalu) bolo stonásobne komornejšie. To je poloha, ktorú mám u Batmana asi najradšej. K tomu perfektná, nezameniteľne noirová kresba geniálneho Jocka, ktorý so Snyderom robil už kultové Černé zrcadlo. Teoreticky k plnému užitiu si tohto komiksu nepotrebujete poznať ako Metal, tak ani Černé zrcadlo; stačí vám vedieť, že Gordon má psychopatického syna a že existuje temný mnohovesmír obývaný viacerými Batmanmi v čele s Batmanom, ktorý sa smeje (čo je vlastne mix Jokera a Batmana). Samotný Batman, ktorý sa smeje mimochodom podozrivo pripomína Sudcu Smrť z komiksu Soudce Dredd: Sebrané soudní spisy 2.

fvalek
20.06.2022 4 z 5

Původně jsem si říkal, že to je docela šílená řežba a byl jsem z toho překvapený, ale pak mi došlo, že se tam v podstatě nic moc neděje. Počet obětí je tak nějak v normě, možná podprůměr (samozřejmě myslím na Syndera, v Batman & Scooby Doo by to asi vypadalo jinak...) a postavy se spíš tak nějak honí v detektivní zápletce a hrají si na kočku a myš.

Batman, který se směje, je už od Metalu taková WTF postava, která je jako divoká karta a všichni by se jí měli bát, nicméně tady je dost stigmatizovaný jako božský neporazitelný a vševědoucí nepřítel. Snyder možná až moc hraje na podobnosti mezi klasickým a temným multiversem a nejenže je těžko uvěřitelné, že by se nic nelišilo a usměváček tak vše věděl, ale ještě to je opravdu primitivní a jednoduchý tah, jak vysvětlit proč je záporák perpetuum mobile úspěchu celého příběhu a všech zápletek. Na stejné bázi funguje i Ponurý rytíř, který se v podstatě liší jen tím, že užívá zbraně a má trošku skeptičtější pohled na zločin, přesto je v našem světě v podstatě bůh, kterému vždy vše vyjde. Ono to pro ten příběh je potřeba, to jo, ale působí to vážně otřepaně. Naopak náš Batman je příjemně v koncích a pro něj je to dost výhodná pozice, nebo tedy spíš pro čtenáře, který je zvyklý na to, že to Batmanovi vždy vše vyjde. Kontrast mezi klasickým Batmanem nad věcí a tímhle prohrávajícím ubožákem je parádní. Inteligentní je i postupná proměna a všechny její vlivy. Myslím, že Batman si pro budoucí úspěšný boj s usměváčkem touhle zkušeností musel projít a bylo to nevyhnutelné. Navíc finální rozuzlení, kdy nevíme, co vlastně celou dobu ovlivňovalo proměnu, jestli Joker nebo nějaké vnitřní přesvědčení, je další námět k přemýšlení, i když já mám docela jasno a ani Alfred mě nepřesvědčí. Vedlejší záběr na Gordona, který se taky stává hlavní postavou, je zajímavý a Gordon rozhodně má co nabídnout. Jeho syn pak zase tolik ne, ale budiž. Gordon navíc otevírá další příběhy jako Secret Six, Year of the Villain nebo snad Death Metal, takže Crew, koukej se v příštím pololetí činit. EDIT - alespoň v roce 2023, prosím...

Celkově je to takový vážnější příběh, který má potenciál a chvilku jsem zjišťoval, jestli to patří do Black Label, i když ono to stojí tak nějak vedle, ale vlastně váha tohohle příběhu není zase tak závratná. Sice startuje další komiksové eventy, které jsem zmínil výše, ale je to taková malá Batmanova zastávka, která je spíš slabší předehrou na něco velkého. Jinak musím pochválit obálku pod přebalem, krásná!

KubaHanzelin
19.06.2022 4 z 5

Volné pokračování Metalu s kterým to bylo jako na horské dráze..
Batman, který se směje je velmi zajímavá postava a dokonalý Batmanovský záporák, protože Batman vs. Batman.. jak to asi může dopadnout?
Příběh neohromí, ale ani neurazí, jak je níže psáno, jedná se o poměrně klasickou Snyderovskou zápletku s několika úžasnými pasážemi a některými už lechce otřepanými..
Za mě byla nejlepší část kratší bonus ve formě originu Ponurého Rytíře, dokázal bych si s ním představit celý komiks:)

memphisz
12.06.2022 3 z 5

"Když tvé činy nemají žádný význam, jediným významem se stává vítězství." Snyderův Batman, který se směje se po událostech Temných nocí vrací do naší reality, aby dobyl další Gotham. Jeho plánem je vytvořit sérum, které změní obyvatele Gothamu v jejich nejhorší já. K tomu ale potřebuje určitou kombinaci krve Bruce Waynea z několika alternativních realit... Jelikož je Batman, který se směje krutým a geniálním nepřítelem, je jedinou cestou, jak ho porazit začít vidět a myslet jako on. Batman se proto bude muset vydat na samou hranici příčetnosti a stát se jím. Nepodlehnout svodům temnoty ale nebude jednoduché.

Popravdě takový klasický velký příběh Snydera v duchu Temných nocí. Nic moc překvapivého. Celý temný mnohovesmir mě nechytnul, takže ani toto není žádná pecka. Mnohem zajímavější než hlavní příběh mi přišlo vyprávění o zrodu Ponurého rytíře... Kresba ale opět výtečná! Jock válí.