Batman: Bílý rytíř

Batman: Bílý rytíř https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448890/bmid_batman-bily-rytir-Q5b-448890.jpg 4 79 20

V tomto komiksu spatříme svět, kde byl nejslavnější zločinný klaun vyléčen ze svého šílenství, a staneme se svědky toho, jak se tento muž, známý nyní jako Jack Napier, pokusí vyléčit město, které kdysi terorizoval. Poté, co se usmíří se svou bývalou partnerkou Harley Quinnovou, uvede do pohybu promyšleně rozehranou kampaň, jež má za cíl zdiskreditovat osobu, kterou vnímá jako hlavního nepřítele Gothamu: Batmana. Napierova křížová výprava odhalí dlouholetou korupční tradici v řadách gothamské policie a promění jeho samého v městského radního a občanského hrdinu. Když se však vynoří stíny minulosti, aby ohrozily jeho dosavadní úspěchy, rozdíl mezi zachráncem a ničitelem začíná mizet – a to jak v Jokerově, tak v Batmanově případě… a s tím mizí i naděje na světlou budoucnost Gothamu. Hvězdný scenárista a kreslíř Sean Murphy stvořil v BATMANOVI: BÍLÉM RYTÍŘI neobyčejnou sondu do duše jednoho z největších komiksových padouchů!... celý text

Literatura světová Dobrodružné Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Batman: White Knight , 2018


více info...

Přidat komentář

RichardWest
11.09.2023 5 z 5

Skvělý komiks! Mám tyto mini příběhy z alternativních realit rád. A tady zahrálo všechno na správnou notu. Příběh, který plyne tak dobře, že jste v půlce knihy, ani nevíte jak, temná kresba, panelování a dospělá témata. Velice dobře odvedená práce a už se nemůžu dočkat pokračování, do kterého se pustím velice brzy.

Atlantis
15.05.2023 4 z 5

Joker zase řádí a Batman toho mám dost. Při první příležitosti nacpe šaškovi plnou pusu podivnými prášky. A Jokerovi přeskočí. Jenže mínus a mínus dá plus a z našeho žolíka je spořádaný Jack Napier. A ten chce lidem ukázat, co je Báťa opravdu zač.
Roztříštěný. Tak by se jednoduše dal popsat Bílý rytíř. Batman se chová jako naprostý poloop. Jokerovi ale docela fandíte. Pak ale udělá jednu pitomost, jen aby od ní za chvíli dal ruce pryč. Batfamily se hádá jak psi. Mr. Freeze je napojený na SS. Vzniká nová postava NeoJokera. Všichni dostanou nová autíčka a skáčí s nimi jako Hotweels... Uf. Není toho nějak moc? Jednotlivě skvělé přísady, které ale spolu neladí.
Všechno se to skvěle čte, na komiks se krásně dívá, ale je takový neučesaný a rozskákaný. Batman mi tady vyloženě drásal nervy, ale Napierovi tu změnu nevěříte. A tak skáčete stejně jako celý komiks, dokud nedohopsáte k závěru. A ten je zase velmi dobrý. Silné 3,5*


dexterman
08.05.2023 5 z 5

Tohle bylo prostě super . Krásně promyšlený příběh řekl bych do nejmenších detailů . Super kresba a opravdu nápaditá myšlenka jak pojmout tento příběh pro dospělejší publikum . Už se těším na druhý díl . Snad se tomuto vyrovná nebo bude lepší .

HerrPilot
22.10.2022 3 z 5

Po čase jsem si řekl, že je zase třeba přečíst si něco s mým oblíbeným komiksovým skoro-superhrdinou, a tak jsem sáhl po tomto jinak dobře hodnoceném titulu. A nestačil jsem se divit...

Začnu plusy: komiks je poměrně pěkně nakreslen, pohledy na Gotham mají ten správný noir, možná skoro až burtonovský šmrnc. Příběh taky disponuje velkým množstvím batmobilů ze všech možných epoch Batmanovy historie a médií, v nichž se objevil (vévodí ovšem filmová svatá trojice '66 Batmobile, Keatonmobile a Nolanův Tumbler), Murphy taky přidává jeden svůj originální batmobil. A do třetice je třeba zmínit základní premisu příběhu, která je opravdu velice zajímavá.

No a na tom to pro mne asi tak končí. Dále následuje tsunami pofidérních rozhodnutí:
-PRÁSK! Joker po několika letech (dle komiksu desetiletích) najde lék na své šílenství. Jak k tomu došlo? Co je to za lék? Proč až teď? Jak to funguje? Hele bráško, na zodpovídání tak fundamentálních otázek není čas!
-Jok... teda Jack párkrát brekne na kameru a prakticky celý Gotham mu odpustí roky masakrů a nepříjemností? HALO! Zapomeneme tedy na to, že tenhle týpek při výsleších protivníků nešel pro žiletku daleko? Aha, tak to, že chtěl otrávit celé gothamské zásoby pitné vody, teda asi na stůl dávat rovnou ani nebudeme, ne?
-Batman. Nejlepší detektiv světa se chová jako naprosté pako, které s nedočkavostí panice a alkoholickou jiskrou radosti v oku nabíhá Jackovi/Jokerovi na vidle... S Batmanovou zdejší cholerickou náturou by z něj padoucha dokázalo udělat i Vodňanské kuře.
-Komisař Gordon. Chlápek, který celá desetiletí (opět – dle tohoto příběhu) stojí po Batmanově boku najednou zařadí zpátečku rychlostí, která by jej kvalifikovala spíše do filmové série Rychle a zběsile.

Zkrátka a dobře se příběh příliš snaží hrát na inovativní a komplexní strunu, v rámci čehož neváhá přetvarovávat již dané postavy způsobem, který vlastně ani nestihne nějak hlouběji rozebrat. Tahle knížka taky potvrzuje mé soukromé přesvědčení, tedy že komiks, mající pod +- 300 stran, prostě nemůže být nějak myšlenkově i dějově komplexní (byť výjimky by se našly – třeba takový žánrový Kameňák je kratší a myšlenkově hodnotnější než tohle). Pracovně jsem si to pojmenoval HerrPilotův axiom komiksové muziky.
Taky si myslím, že tahle kniha tak trochu ilustruje stav superhrdinského komiksu – skvělý nedotažený nápad, kde ony nedotaženiny jsou zaplácány easter eggy, stafážními rolemi jiných oblíbených postav a vírou, že fanouškům stačí jejich hrdina, pár vnadných krásek a bitky, ve kterých létají pěsti a zuby.
3* dávám za 3 výše zmíněné plusy.
A pochvala za české vydání – pevná vazba a přebal nejen Batmanovi sluší.

Voliarty
18.09.2022 4 z 5

Nepáčila sa mi moc kresba. Nie až tak, aby rušila pri čítaní, ale i tak sa mi moc nepáčila.

To máme odbité, poďme na zvyšok komiksu. Murphy tu pracuje so zaujímavými témami a dobre ich spracováva. A mám pocit, že mu vychádza aj pohľad na to, ako by ľudia reagovali na Batmana v reálnom svete. Pomohol nám? Možno, ale demoluje pritom mesto, stojí nás to peniaze a skorumpovaná vláda nás ešte zdiera (spomenul som si na tie protesty, ktoré sa v poslednej dobe prehnali Slovenskom).

S postavami Murphy pracuje tiež dobre. Hlavnou postavou je Jack Napier, Biely rytier Gothamu, ktorý sa snaží bojovať s korupciou a zachrániť mesto. A bolo to zábavné sledovať, ako vie čo má kedy komu povedať, aby ho získal na svoju stranu. Taktiež je tu taká záhada, či je Napier naozaj dobrák, alebo je to len ďalší premyslený Jokerov plán. Potom je tu Batman, ktorý je násilnejší, ako jeho klasická verzia, ale zas nie tak, ako keď ho písal Miller v rámci svojej nechválne-slávnej série All Star Batman & Robin, the Boy Wonder(česky nevyšla). Má problémy a to nie len s Napierom, ale hlavne so sebou samým. Gordon sa nachádza medzi dvoma mlynskými kameňmi. Chce byť na Batmanovej strane, ale zároveň si uvedomuje, čo je asi pre mesto najlepšie, čo bolo fajn. Nesadli mi ale veľmi Batmanovy pomocníci. Dick Grayson mi chovaním pripomínal skôr Jasona Todda a Batgirl bola taká nemastná-neslaná, taká postava, ktorá kričala ako na Brucea, tak i na Dicka. A palec hore za to, ako Murphy spracoval Mr. Freeza.

A za mňa Murphy napísal asi najlepšiu Harley Quinn. Táto postava zaznamenala v posledných rokoch veľkým bum a väčšinou je znázornená ako Dc verzia Deadpoola. Ale nie v Murphyho podaní. On ju píše ako tragickú obeť Jokera, ktorá sa rozhodla mu odpustiť a pomôcť. Taktiež nezabúda, že je to psychologička. A tá scéna s dvoma Harleymi bolo pekné žmurknutie na to, ako sa tá postava za roky zmenila. Z baby v klaunskom kostýme sa vyvinula v roztlieskavačku s obdareným hrudníkom.

Ale toto nie je jediné pomrknutie, ktoré dostaneme. Ešte sú tu tie batmobily. Ak ste videli nejakého Batmana, budú vám povedomé.

Je to dobrý komiks. Počul som na neho chválu a keď ho Crew ohlásila, tak ma nesmierne potešila. Keď som si ho konečne prečítal, tak som neľutoval, dosiahol mojich očakávaní. Kresba si ma síce nezískala, ale Murphy dobre pracuje s témami a postavami (až na Nightwinga a Batgirl) a bavilo ma to čítať. A ten koniec ma navnadil, chcem vedieť, ako s tým bude Murphy ďalej pracovať. Našťastie Crew vydá aj
pokračovanie.

Kverulant
19.06.2022 5 z 5

Po všech společenských stránkách dobře promyšlený, dospělý příběh, prozkoumávající jak vztah Batmana a Jokera, tak i legálnost Batmana v gothamském systému. Události v něm probíhající často ukážou známé postavy v jiném světle a někdy je i donutí pod tíhou situace změnit názor. Už se těším na pokračování.

Arkagas
21.01.2022 5 z 5

Hodně bavilo! Je to svižný, napínavý, má to skvělej příběh a nechybí Joker a Harley, takže za mě spokojenost. A přece je tu něco, co mi strašně vadí - že Joker je hodnej. To je strašný, je z něj prostě ultra nesympatickej slizák - asi proto, že je blond a já ty blonďáky prostě nedávám :-D. Takže scény, kde je Joker klasický Joker jsem si užívala naplno a ty kde je hodnej jsem se snažila nějak prolítnout :-D.Jako celek je to ale samozřejmě skvělý a pro každýho fanouška Batmana, Joker nebo DC povinnost. 
Moje hodnocení: 9/10

roman9276
23.11.2021 5 z 5

Edice Black Label je opět záska na jistotu. Příběh hodně bavil, napětí, akce i průřez postavama doplněný o krásný kresby. Paráda!

jarynek
03.05.2021 4 z 5

No jo, za problémy Gothamu může hlavně Batman. To on při pronásledování svých protivníků je schopen cokoliv poničit, případně někoho zranit. Ještě, že se objeví polepšený Joker - tedy vlastně Jack (díky Harleen) a ten se snaží vše napravit. Bohužel však není Harleen jako Harleen, a když vyměníte jednu za druhou, tak to dlouhodobě nemůže dělat dobrotu. Na což doplatí i Joker - tedy vlastně Jack (už v tom mám trochu bordel). Někdo je rád, že je z Jokera Jack, někdo je rád, že je z Jacka zase zpět Joker. A Batman? Kdo ví? Co by z něj vlastně bez Jokera bylo? A co by bylo s Gothamem? Nápad byl fajn, jen snad ve vyprávění se mihlo zbytečně moc postav z Batmanova univerza, protože většina jich jen děla statisty a přišlo mi, že jsou tam jen pro efekt. A trošku jsem nedocenil zakončení, zde mi ke spokojenosti něco chybělo. Každopádně dobré čtění z Black label edice.

tereza1198
30.04.2021 4 z 5

Nikdy bych neřekla, že si mírně zaslzím u komiksu o Batmanovi a lásce dvou psychopatů. Harleen mám ještě v živé paměti a tak mi duo Harley a Jack Napier udělalo radost. Spousta odkazů a hromada otázek, které dávají smysl. Joker je tady tak lucidní až vedle něj vypadá Batman jako totální šílenec. Tahle výměna náhledu byla skvělá.

Lejčís
10.01.2021 5 z 5

Bylo to napínavý, dojemný, originální, nechyběla dokonce ani romantika.. no mělo to zkrátka všechno, co by měl správný příběh o hrdinech mít.

Ivan Kučera
30.12.2020 4 z 5

(SPOILER) Batman sa zbláznil a z Jokera sa stal konštruktívny politik. To je možné naozaj len v Gothame. Batman: Bílý rytíř je slušná temná jazda, ktorá využíva potenciál Black Labelu a vďaka tomu si tak trochu dosť robí veci, aké by si bežný DC komiks nikdy nemohol dovoliť (Alfred, pravda o Jasonovi Toddovi, tajomstvo Thomasa Waynea, finálne rozhodnutie jeho syna). To je super. Rovnako tak skvelé kresby typu batmobilu vstupujúceho do nočného arkhamského areálu. Druhou stranou mince je, že Sean Murphy ilustrátor predsa len o chlp (alebo možno aj tri) zvíťazil nad Seanom Murphym scenáristom. Ten síce prichádza s mnohými perfektnými nápadmi (ostatne už ústredný námet o vyliečenom Jokerovi je fantastický), ale zároveň sa občas zamotáva do vlastných nie úplne domyslených nápadov (ja som to vážne nepochopil, čiže Joker má plný register trestov a zároveň vlastne okrem jedného prepadu banky mu nič iné nedokázali?). Ďalšie veci pôsobia dobre na prvé prečítanie, ale pri druhom nedávajú logiku (prečo sa na konci musel premeniť na Jokera? Aby dal Neojokerovi jednu ranu päsťou?). A finále je na môj vkus príliš prepálené. Našťastie je Batman: Bílý rytíř stále pecka, ktorá sa na tie veľmi solídne 4* vyškriabe, miestami síce z posledných síl, ale vyškriabe.

Hwaelos
15.12.2020 4 z 5

Tohle je nad očekávání výborná věc. Pozoruhodná vlastnost příběhů z Elseworldu, kterou jsem si teprve při čtení téhle knížky uvědomil, je, že velká část kouzla tkví v porovnávání s fikční encyklopedií kontinua. To není ani náhodou výtka. Bílý rytíř je výborně napsaný a svou zdánlivou "realističností" nastoluje zajímavé otázky (z nichž nejzajímavější je: "Jakto, že to Batmanovi v DC kontinuu prochází?" - Ani policajti nemůžou při zatýkání vymlátit z viníka duši. Kdo ručí u superhrdinů za presumpci neviny?). Ale faktem je, že pokud bychom neměli odlišnosti knížek z Elseworldů s čím srovnávat a nemohli zažívat čtenářskou radost z hledání odlišností oproti kanonické verzi, zbyl by tak nějak ok příběh. A právě odlišnosti jsou u Bílého rytíře mimořádně zajímavé a skvěle vykreslené.

3DD!3
06.12.2020 5 z 5

Příběh o dvou stranách jedné mince. Joker spolkl pilulky, které ho udělají příčetným a chce Batmana porazit v jeho vlastní hře. Murphy vytahuje současné problémy velkých měst a řeší je díky klaunovým informacím z druhé strany barikády. Korupce, kriminalita, stavební obnova opuštěných oblastí, Joker má řešení. Pořád jde o komiks a některé zvraty a vyústění jsou malinko kostrbaté, ale celkově jde solidní kus s výborně nakreslenou akcí a originálním dějem. Překvapivě je zde Harley za toho největšího manipulátora a v zásadě i hlavního hrdinu Bílého rytíře

Norri
26.11.2020 5 z 5

Když se sejde skvělý scénář se skvělou kresbou, tak je to paráda! A tady se to podařilo na jedničku! Do kresby jsem se zamiloval v podstatě hned u prvního obrázku a scénář si mě získával s každou další bublinou. Sice přináší “jen” další kolo nekonečného souboje Batmana s Jokerem, ale tentokrát je to jiné. Přiměje vás podívat se na Batmana z jiného úhlu pohledu. Scénář vkládá Jokerovi i jeho slušňáckému alter-egu do úst naprosto logickou argumentaci a nechává je velmi šikovně manipulovat celým Gothamem. Z Jokera se stává bílý rytíř a z Batmana zase veřejný nepřítel. Všechno to dává smysl a je to tak jasné, až to děsí. Opravdu se Joker vyléčil? Jak to, že jste to Batmanovo šílenství nikdy dříve neviděli tak zřetelně? Ne, Sean Gordon Murphy není Jeff Lemire, aby vás protáhl celým spektrem emocí, ale je natolik schopným vypravěčem, že vás přinutí hltat jeho příběh a těšit se na každou další stránku. Zapomenout nesmím ani na odkazy na Batmanovu historii, ty jsou parádní a potěšily mě.

GoodGames
14.10.2020 5 z 5

Hľadáte kvalitný komiks s Batmanom? Našli ste ho. Bílý rytíř je totiž jeden z najkvalitnejších za posledné roky! Originálna zápletka, svižný scenár, štýlová kresba a perfektne napísané postavy. Sean Murphy stvoril kultové dielo.

RaptoR
07.10.2020 4 z 5

Temný rytíř kontra Bílý rytíř je vcelku jednoduchou premisou, která ovšem bez problémů funguje. Komplexní příběh táhnoucí se do minulosti, přehlídka batmobilů a správně temný Gotham dávají zapomenout na trochu sluníčkovou finální teamovku. Více v odkazu v recenzích.

KubaHanzelin
21.09.2020 5 z 5

DC Black Label prostě válí
Bílý rytíř to měl po Harleen opravdu těžké, ale kvalitou nebyl zase tak moc pozadu. Murphy nám tu představil příběh o "hodném Jokerovi" a "zlém Batmanovi", který parádně střídal akci a dramatické sekce. Měli jsme tu i několik filmových easter eggů nad kterými se nejde nepousmát ( např.Batmobily).
Kresba sedla k příběhu, takže i když se někomu může zdát trochu odfláknutá, mě se líbila.
Každopádně jsem zvědav s čím příjde Crew příště, uvítal bych i jiné hrdiny z Black Labelu:)

fvalek
19.09.2020 5 z 5

Velký příběh v malé knize. Úplně nejdřív je potřeba pochválit scénář, kompozici a děj, protože se opravdu povedlo vystihnout myšlenky, pohnutky, záměry a celkovou psychologii téměř u všech postav, což se málokdy povede a některé komiksy připomínají spíše prázdné kalorie než duševní potravu, v tomhle případě ale doopravdy úspěch. Navíc tu začíná významný děj, který se odehrává na více frontách, a všechny jsou nakonec vyřešeny a zakončeny, což také není vždy. Velmi dobré je vystižení unikátního vztahu mezi Jokerem a Batmanem, zároveň ale i mezi Harley a Jokerem, a dokonce i Harley a Batmanem. Původně jsem čekal příběh zaměřený čistě na Napiera, kde bude Batman temná kontroverzní postava v pozadí, ale byl jsem spokojený s pohledem obou a Harley působila jako úspěšné lepidlo celého příběhu a jeho velkého vyvrcholení. Vedlejší postavy od Gordona, přes Nightwinga a Batgirl, až po Neojokera byly působivé a také nám toho ze sebe hodně ukázaly. Nemám rád kecací seance, kde se nic neděje, ale tady byla pěkná rovnováha obojího, takže měl komiks velkou výpovědní hodnotu a nenudil. Navíc dokázal docela trefně naznačit, jak se příběh posouvá v rámci jednoho roku, což byla také velká výzva.

Postavy asi nebudu popisovat zevrubněji, protože bych mohl něco prozradit, nicméně - dvě Harley? Jack Napier, jehož osobnost je jako mikroskopicky přesný chirurg a zoufalý Batman, který se obává, že nedokáže najít cestu zpět? Do toho mix těch nejlepších batmanovských záporáků a dalších. Pecka! :)

Black Label se mi strefuje do vkusu pravidelně, protože se nebojí zapojit sociální, ekonomické, společenské a filosofické otázky, které kombinuje s perfektní kresbou, která je temnější, ale o to více se k Batmanovi hodí. Navíc se nebojí velkých témat přímo ze světa DC, takže se i v Bílém rytíři setkáváme s mnoha lidskými počátky, závěry a velkými zvraty, které zasahují celé universum - minimálně už proto bych každému fanouškovi Bílého rytíře vřele doporučil. Sean Murphy se svého White Knighta úpěnlivě drží a tvoří další a další příběhy, takže doufám, že se nějakého návratu Jacka Napiera ještě dočkáme. :)

PS. Nemůžu si nerýpnout - černá alternativní obálka by se mi líbila víc, ale co už. :)

memphisz
17.09.2020 4 z 5

Autorský příběh o Batmanovi z pera i tužky Seana Murphyho, který vyšel pro dospělejší edici DC Black Label. Jde o osvěžující přístup, který je od začátku do konce poutavý (i když pro mě osobně byla finální akce zklamáním).

Murphy si hraje s již dříve zpracovanou premisou, že pravým důvodem potíží Gothamu je Batman a jeho nezákonná aktivita samozvaného bojovníka proti zločinu. Přidává neobvyklé přetočení rolí, kdy Joker seká jakžtakž latinu a do toho všeho přimíchává prostředí sociálních rozdílů a nepokojů, jako je později ukázal i film Joker (2019).

Celkově velmi kvalitní dílo, které rozhodně stojí za přečtení.

Štítky knihy

komiksy superhrdinové Joker DC Comics Batman Harley Quinn DC Black Label

Autorovy další knížky

Sean Murphy (p)
americká, 1980
2020  89%Batman: Bílý rytíř
2022  86%Batman: Prokletí bílého rytíře

Kniha Batman: Bílý rytíř je v

Přečtených91x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce41x
Chystám se číst16x
Chci si koupit14x
dalších seznamech1x