Bastard

Bastard https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511780/bmid_bastard-MVZ-511780.jpg 4 28 9

ABY PŘEŽIL, MUSÍ KRÁLŮV BASTARD ROZEHRÁT HRU, KTERÁ HO MŮŽE STÁT MNOHEM VÍC NEŽ JENOM TRŮN… Bretaň na počátku 9. století připomíná rozkopnuté vosí hnízdo. Zatímco keltští obyvatelé touží po nezávislosti, Franská říše v čele s Karlem Velikým nehodlá přijít o svoji nejzápadnější výspu. Vzpurný zeměpán Judaël snu o svobodě ale podřídil všechno, dokonce i bezpečí rodiny a svých poddaných. V době, kdy s družinou nejvěrnějších hledá pomoc u earla z Ashfordu, se na bretaňském pobřeží vyloďují franští vojáci a schyluje se ke krveprolití. Pouze Judaëlův levoboček Yannig, který se schovává v přilehlých skalách, aby nebyl odveden jako čestné rukojmí na Karlův dvůr, ví, že je všechno jinak a že se Frankové vylodili až poté, co v zálivu ztroskotal vikinský drakar. Aniž by tušil, komu může věřit, musí rozehrát hru o vlastní život, protože nepřítelem může být kdokoli – i jeho nevlastní bratr. Bastard Yannig brzy pozná, že cena za šanci jednoho dne usednout na otcův trůn se nepočítá na kulaté zlaté, nýbrž na životy přátel a rodiny. A aby toho nebylo málo, ve skalách se probouzí pradávné zlo, které čekalo na svou příležitost už od chlapcova narození… ___ Strhující historický román o střetu Keltů, Franků a vikingů od autora legendární ságy Vlčí věk. Zároveň také poslední dokončená kniha Jaroslava Mosteckého.... celý text

Přidat komentář

Rihatama
15.04.2024 5 z 5

Jaroslav Mostecký promlouvá skrze hrdiny svého post mortem románu Bastard doslova i přeneseně ze záhrobí. Poslední (současně pro mě první) Mosteckého román ve mně vyvolal celou řadu pocitů a dojmů, nepochybně pak uznání a respekt. Na poměrně krátkém časovém úseku příběhu z bretaňského pobřeží na území zeměpána Judaëla s rovněž poměrně jednoduchou zápletkou boje o moc Keltů, Franků, Sasů a Vikingů v temném období středověku, dokázal vytvořit strhující drama okořeněné fantazijními prvky. S téměř potměšilou systematičností Mostecký na svých hrdinech do důsledku vykresluje osudovost jejich přání. Nejenom se má člověk bát obtíží svého života, v Bastardu i toho, že jeho přání bude splněno. Ušetřen není nikdo. Podobnost s R.R.Martinem mi nejednou vytanula na mysli. Závěr ve stylu dovršené osudovosti lehce vyděsí, a tak je vlastně jedno, kdo se na tomto kousku země dostane nakonec dostane k moci, jestli Frankové nebo Vikingové... Kdyby se býval Jaroslav Mostecký neodebral do Valhally, tipla bych si, že, Bastard mohl mít pokračování.

Boby17
18.03.2024 4 z 5

Velmi dobrý dobrodružný příběh z Bretaně v době ranného křesťanství mě opravdu zaujal. Bylo zde všechno - láska i zášť, věrnost i zrada, statečnost i zbabělost, moudrost i hloupost. Příběh samotný byl trochu jako sinusovka, chvílemi pádil jak zběsilý, chvílemi trochu ztrácel dech. Výsledek byl ale ve výsledku chvalitebný, takže v obráceném školním hodnocení dávám lepší čtyři hvězdičky. A ještě dodávám, že knížka splňuje 11. úkol ČV 2024 (zároveň dva úkoly z ČV 2023: štítek tajemství + rok vydání 2023).


Panpalapax
18.03.2024 5 z 5

Hodně se mi ten příběh líbil. Drsný vzhledem k době, kdy se odehrává. Také se mi líbilo, že takových těch fantasy klišé tam bylo pramálo. Naopak jsem byl dějovými zvraty občas. Překvapen. Jen logičnost v pár případech se mi zdála trochu narušená. Hlavně když Yanniga svážou, nikde jsem nedohledal (a to jsem si to pak ještě pročítal) že by ho rozvázali. A on pak utíká a šplhá po skále... Ale možná jsem se stejně spletl. Hodnocení jsem dal vyšší i kvůli tomu, že je to poslední kniha J. Mosteckého.

špulo
25.11.2023 4 z 5

Sympatický dobrodružný román s prvkami fantasy v štýle pána Mosteckého.
Mám dve výhrady. Autor svoju fascináciu skalami a útesmi v tejto knihe dotiahol do dokonalosti. Priam až fyzicky som na tých skalách bol a visel na každom výčnelku. Až tak, že to bolo trochu únavné.
Atmosféra doby síce od začiatku zavoňala, ale jaksi sa zľahka a nenápadne vydymila. Utopená v maniacky detajlných popisoch myslenia postáv, v zbytočnom odkladaní vysvetlení a občas v totálne nelogickom správaní postáv. Vďaka tomu bol dej ako prílivové vlny. Ak to bol zámer, tlieskam. Skôr to však vidím na autorský štýl, ktorý nemusí každému sadnúť. Aj mňa sem tam rozhodil.
Ale, máme tu tri kopce napätia, prekvapivých momentov, nejaké rodinné a iné intrigy, závan romantiky či epiky, požmurkávania po predošlých autorových knihách. A trochu zdravého chlapského prístupu a humoru. Aj dámy si prídu na svoje (si teda aspoň myslím ;))).
Preto spokojnosť a ľútosť za odchodom tohto pána spisovateľa. Jaroslave, skol!

Ailee
15.11.2023 4 z 5

Děj byl takový jednoduchý, svým osobitým. Ale co si čtenář zamiluje, to jsou postavy. Osobně bych uvítala ještě pá stránek navíc, abych se ujistila, že to skončilo tak, jak doufám. Ale ten konec.... Sakra, to nebyl konec, v nějž jsem doufala.

katallinka
29.10.2023 4 z 5

Skvělá kniha plná úžasných postav s velmi propracovaným dějem.

Ladygeront
20.08.2023 5 z 5

Dočetla jsem a je mi do breku. Já v knize ležela do poslední stránky. Jen je mi prostě líto, že si už nepřečtu žádné pokračování. I když má příští rok vyjít kniha Pod úplňkem hada, která je ale nedopsaná. Kdo to dopíše????-(((

tonysojka
05.07.2023 5 z 5

Po Štěňatech vlků jsem se na Bastarda hodně těšil.A když jsem držel v ruce pevnou knihu s krásnými ilustracemi,tak ještě víc.A dostal jsem to na co jsem se těšil.Tak nějak jsem tušil, že Mosteckého poslední kniha bude hodně dobrá, ale že až tak, že bude vynikající,to ne.
Příběh je opravdu strhující, řítí se vpřed rychlostí Franské galéry útočící na vikingský drakkar.Bastard je stále na útěku nebo bojuje o holý život.Inriky,zrada, Frankové, Sasové, Vikingové a Bretaňci se mezi sebou perou o moc, střet křesťanství s pohanstvím , vše odvyprávěno s velikou věrohodností.A nakonec jako třešnička na dortu špetka fantasy.
Kniha je vlastně zakončením série "Vlčí věk", protože se v ní objevují potomci postav z knihy "Lars, šťavnatá lebka".
Škoda, že autor podlehl covidu.
Možná, že v síních Vallhaly pojídá kančí kýtu a popíjí víno s postavami svých příběhů,ke kterým byl stejně krutý a nemilosrdný,jako život na severu počátkem devátého století.

LukBook
04.07.2023 5 z 5

Další ze skvělých knih Jaroslava Mosteckého, o to významnější, že se jedná o jeho poslední. Připravte se na drsnou dobu plnou krvavých šarvátek, intrik a bojů o moc. Potkáte tu Franky, Kelty i Vikingy. Velice dramatická a napínavá záležitost, zároveň ovšem i dostatečně promyšlená.