Básnické dílo

Básnické dílo https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22897/basnicke-dilo-22897.jpg 4 16 2

Poprvé vychází v češtině kompletní básnické dílo Paula Verlaina v překladu Gustava Francla. Překladatel se věnuje po celý život překládání francouzské poezie a překlad Verlainova díla je vskutku významným počinem a stane se obohacením literárního fondu překladových děl. Osobnost Paula Verlaina a jeho díla upoutává čtenáře dlouhá desetiletí a do jedinečného světa poezie a jejího kouzla uvádí stále nové a nové čtenáře.... celý text

Poezie
Vydáno: , Vyšehrad
více info...

Přidat komentář

Mišima
15.03.2017 2 z 5

Kdybych ve svých 17-ti letech četl tyto překlady a ne vynikající výbor z Verlainovy poezie Slova na strunách, stěží bych se kdy později k jeho poezii vrátil. Překlady básní jsou samy o sobě jazykovým oříškem a stejná báseň se v různých překladech od sebe výrazně liší! Mnohdy také nelze autora přeložit doslovně. Franclovy překlady nejen že postrádají hudebnost, na které si Verlaine tolik zakládal, ale je v nich i spousta archaismů, básnické veteše, což bude tuto knihu činit hlavně pro mladého čtenáře dosti nestravitelnou.

ziriant
27.02.2016 4 z 5

Z prokletých byl pro mě Verlaine v podstatě vždy ten třetí a jsem si i jistá, že to tak zůstane. Je tu však pár věcí, které musím jeho tvorbě i jemu samotnému přičíst k dobru. Především nápady a jeho schopnost využít toho, že byl (dle mého) ve správnou dobu na správném místě. S odstupem času jsou mi jeho básně čím dál více vzdálené, mám trochu pocit, že zdaleka neměl tolik soudnosti jako např. Baudelaire, co se týče náhledu na kvalitu svých básní. Také jeho obrat k Bohu je pro mě dost dobře nepochopitelný, čímž míním právě způsob, jakým se to projevilo v jeho tvorbě. Konkrétně tato kniha je opravdu velmi obsáhlá a co se týče mého vkusu, proškrtání by potřebovala docela drastické. Ale i přes to vše si říkám, že nikdo jiný nikdy nenapsal o podzimu přiléhavější a melodičtejší báseň. A že přece pokud na tomto člověku něco viděl Rimbaud, dělá to i pro mě Verlaina výjimečným.