Banderovci

Banderovci https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414884/bmid_banderovci-ID7-414884.jpeg 4 15 6

Podtitul: Politické souvislosti, následky zneužití tématu komunistickou propagandou, návaznost na hybridní konflikt v současnosti. Publikace komplexně pojímá fenomén banderovců (OUN a UPA) v československých poválečných dějinách, uvádí jeho politické souvislosti, koriguje a pojmenovává stigmata dlouhodobého působení komunistické propagandy a v neposlední řadě také analyzuje stav bádání na toto téma, které bylo ze strany české historiografie dlouhou dobu neprávem opomíjeno. Konkrétní životní osudy ukrajinských nacionalistů, jejich údajných pomahačů a další mnohdy problematické konsekvence jejich činnosti v prostoru střední a východní Evropy jsou díky své vysoké výpovědní hodnotě rovněž důležitou součástí této práce. Vlivem rozhoření hybridního rusko-ukrajinského konfliktu na východě Evropy v roce 2013 se tato tematika stala součástí novodobé informační války. Objektivní pohled je i nyní velmi ztížený různými, už před 70 lety taktéž hojně užívanými propagandistickými klišé, ve kterých se skutečná podstata, vzniklá problematickým soužitím národů východní Evropy a nekompromisního a tvrdohlavého boje Ukrajinců za svoji státnost, jednoznačně vytrácí. Publikace nekompromisně popisuje proces, ve kterém staré mýty byly doplněny o nové okolnosti a zasazeny do současného prostředí. Proces, v němž dalším epizodám hybridní války bude svědkem a posuzovatelem každý z nás.... celý text

Přidat komentář

TipsyChipsy
10.04.2023 5 z 5

Zajímavá kniha. Nejde v ní o detailní zobrazení zločinů Banderovců, ani se jich nezastává. Jde spíše o vržení nového úhlu pohledu na posuzování historie. Jde o to, že Banderovci si vytáhli černého Petra dějin. Někoho má historie za hrdinu a někoho za fašistu. Smyslem knihy je ukázat režim současného Ruska, který využívá Banderovců k ovlivňování mysli svých obyvatel. V Rusku ještě nenastala svoboda v pohledu na vlastní dějiny. Putinův režim neumožňuje podívat se pravdě do očí ohledně zločinů Stalina a gulagů. Již dlouho tam jede úspěšné masírování ruského super ega jako nadřazeného národa, který ochrání všechny zbloudilé nárůdky, které zrovna podlehli fašistům nebo reakčním silám při Pražském jaru 68. Rusové kategoricky odmítají jinou verzi dějin než tu sovětskou. Tato kniha je cenná v tom, že nám připomíná naši verzi dějin a narozdíl od Rusů si v naší svobodě můžeme hledat pravdu.

PetrV439
24.01.2023 5 z 5

Myslím, že rozhodně stojí za přečtení! Přinosná zvlášt v oblasti reflexe toho tématu v minulosti i dnes.


Jochen77
07.12.2022 1 z 5

Na tuhle publikaci jsem se vyloženě těšil, bohužel už po pár kapitolách jsem byl více než zklamán. Autor se založení OUN a UPA věnuje velmi okrajově, kapitola o pár příslušnících UPA je taky dost slabá. Očekával jsem komplexni shrnutí a vypíchnutí tématu ohledně volyňských masakrů a vyřizování si účtů mezi Poláky a Ukrajinci. Ovšem této problematice věnoval autor celé tři strany!!! Asi mu to nepřišlo zajímavé, ukazovat tu pravou tvář banderovců. Nikde ani zmínka o desetitisících Ukrajincích, kteří sloužili jako ostraha koncentračních táborů, výcviku tzv. Mužů z Trawniků, nebo o milicích či šucmanech, kteří poté vstoupili do UPA.
Nějak jsem nepochopil kapitolu 7, která je absolutně poplatná době a do této publikace se vůbec nehodí. Ovšem chápu, že autor se musí nějak zavděčit a ukázat, že pevně a zpříma stojí na správné straně. Proč nečerpal i z polských archivů, mraky odkazů na nějaké bakalářské práce a internetové zdroje. Takhle se dnes dělá historická práce?
Kdepak, takhle ne. Dočetl jsem, ale s velkým sebezapřením...

midloch
22.11.2022 5 z 5

Velmi komplexní a kvalitní zpracování aktuálního tématu. Kniha byla vydána v roce 2019 a sepsaná po anexi Krymu. Velmi zajímavou je kapitola o ruské propagandě využívající ukrajinský nacionalismus, což je propagandistický směr, který v Rusku jede od roku 2014 na plné obrátky a poslední rok dvakrát tolik...

Kniha mě obohatila o spoustu nových informací a můžu jí s klidem doporučit každému, kdo se chce aspoň trochu zorientovat v tomto nelehkém tématu.

konicekbily
29.01.2022 3 z 5

Autor si zvolil aktuální téma - Ukrajina. Pokusil se nám ve zkratce vylíčit historii hledání cesty k ukrajinské státnosti ve všech souvislostech. Provedl hlubší rozbor historických souvislosti ve vztahu k Polsku, Litvě a i k sovětskému Rusku. A k tomu podává vysvětlení o zapojení Banderovců do boje o samostatnost Ukrajiny. Na závěr vysvětluje současnou situaci na Ukrajině.

pavel47
09.09.2019 5 z 5

Kvalitní zpracování těžkého tématu!