Balkán – Ráj svobodného cestování

Balkán – Ráj svobodného cestování https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495298/bmid_balkan-raj-svobodneho-cestovani-0A5-495298.jpg 4 9 3

Bulharsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora. Dobrá zpráva! Balkán stále zůstává rájem dobrodruhů i svobodného cestování. Desítky cest, stovky nečekaných situací, ve kterých není nouze o dobrodružství, jsou zkoncentrovány v napínavých cestopisných povídkách. Už jenom přesun veteránem, legendárním busíkem VW T3, do balkánských zemí je často plný napětí. Budeme putovat po horských planinách pěšky i na lyžích. Při prvosjezdech divokých řek se nebude zvedat pouze hladina vody, ale také adrenalin pádlujících vodáků. Plavba na mořském kajaku nabídne osvěžující setkání s místní kulturou a pohostinností. Zjistíte, že fenomenální balkánský kras a jeho jeskyně ve svém kouzelném podzemí přivítají i běžného, fyzicky zdatnějšího návštěvníka. Mnohé balkánské jeskyně lze totiž navštěvovat zcela svobodně. Zdejší krasové oblasti nabízejí také dostatek prostoru prozkoumat si i zcela neznámou jeskyni, nový kus naší planety. Jak mohou takové geografické objevy v 21. století probíhat, se dozvíte hned v několika kapitolách. Aby vám kniha mohla sloužit jako dobrý turistický průvodce, není třeba umět číst mezi řádky. Geografické a historické informace i zajímavosti jsou shrnuty do ucelených, graficky oddělených pasáží a prolínají se celou knihou. Přes 200 fotografií atraktivních míst a jejich podrobný popis jsou inspirací i stručným návodem pro všechny svobodné cestovatele. QR kódy s GPS souřadnicemi nejvýznamnějších destinací si snadno načtete do svých mobilních navigací. K podzemí, kde GPS nefunguje, jsme připravili několik orientačních map. Autor knihy Marek Audy do balkánských zemí začal jezdit již v dětství. Touha poznat poslední zbytky čisté jihoevropské přírody přerostla v lásku až posedlost, která provází příběhy na stránkách této knihy. Uprostřed lůna Evropy na vás čekají rajské zahrady. Stačí jen vyrazit na cestu!... celý text

Přidat komentář

Doubravka1975
19.07.2023 4 z 5

Nedávno jsem byla na vynikající přednášce sympaťáka dobrodruha a jeskyňáře Marka Audyho, který bydlí v nedalekých Jedovnicích. Na přednášce probral a ukázal fotky z cesty celým Balkánem. Zde v knize je podrobněji popsaná cesta a objevování jeskyní Srbskem, Bulharskem, Černou Horou, Bosnou a Hercegovinou. A v plánu je Albánie, Kosovo a Makedonie, ale zatím prý nenapsal ani řádek....:):)
Luxusní fotografie

EvaEma
16.07.2023 4 z 5

Knihu jsem četla po vlastní cestě Balkánem, pomohla mi pochopit, že historii, politiku a takové to vnitřní napětí, které v této oblasti prostě JE, nikdy nepochopím.
Přestože jeskyně nejsou mým cílem, kniha se mi moc líbila. Obsahuje krásné fotografie, popis přírody přesně odpovídá mým dojmům a inspiruje mě navštívit další místa, která jsem minula.
Jak tu už zaznělo, trochu se v knize mlží časová období. Z některého čtení vyplývá "současnost", ale pak se dočtete, že jde o rok 2014. Celkově ale kniha výborná, doporučuji.


soukroma
01.09.2022 4 z 5

Krásné fotky s výstižnými popisky, málo textu, vícero zemí a výletů. Mnoho výletů do balkánských zemí (či poloviny z nich - má následovat další díl), přičemž ale není jasné, kdy přesně se který výlet odehrál, před kolika lety - a zda neustálé děsivé připomínky zaminovaných kopců, luk, cest a dalších míst jsou stále stejně hrozivé i dnes, hodně dlouho po válce..., tedy jak aktuální jsou uvedené informace.
Zajímavé především pro jeskyňáře (což nejsem, proto nehodnotím plným počten). Kniha nepostrádá mapu na předsádce (a pár dílčích podrobných mapek) ani rejstřík.